Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Συλλήψεις ακτιβιστών της οργάνωσης Extinction Rebellion σε όλο τον κόσμο

Δεκάδες ακτιβιστές για το κλίμα της οργάνωσης Extinction Rebellion συνελήφθηκαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που σημειώθηκαν σήμερα ανά τον κόσμο.

Η οργάνωση έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες σε ειρηνικές διαδηλώσεις πολιτικής ανυπακοής για τη διάσωση του κλίματος ζητώντας την επείγουσα λήψη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα σε περίπου 60 πόλεις του κόσμου.

Στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διάπραξη αδικημάτων εις βάρος 30 ανθρώπων καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν έναν δρόμο, ενώ άλλοι ακτιβιστές περικύκλωσαν ένα κυβερνητικό κτίριο στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας.

Λιγοστές συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Ζηλανδία όπου ακτιβιστές περικύκλωσαν το κυβερνητικό κτίριο που στεγάζει το υπουργείο το οποίο εκδίδει άδειες για γεωτρήσεις αερίου και πετρελαίου και βρίσκεται στην πρωτεύουσα, το Ουέλινγκτον.

Οι διαδηλωτές στο Σίδνεϊ πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία σε κεντρικό δρόμο. Εκατοντάδες ακτιβιστές υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν και σε 30 από αυτούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Αυστραλοί ακτιβιστές διαδηλώνουν σήμερα και στη Μελβούρνη και το Μπρισμπέιν.

Πενήντα άνθρωποι προσήχθησαν στο Άμστερνταμ επειδή έστησαν μια σκηνή σε κεντρικό δρόμο, έξω από το Ρέικσμουζεουμ (Εθνικό Μουσείο), το διασημότερο μουσείο της Ολλανδίας, και επειδή αρνήθηκαν να μεταφέρουν τη διαδήλωσή τους σε γειτονική πλατεία.

Περίπου 900 διαδηλωτές συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για το κλίμα στο Άμστερνταμ, οι οποίες ξεκίνησαν πριν ξημερώσει. Οι ακτιβιστές μάλιστα κρατούσαν φυλλάδια που έγραφαν “ΣΥΓΓΝΩΜΗ που αποκλείσαμε τον δρόμο, αλλά είναι επείγον”.

Η οργάνωση προκάλεσε προβλήματα και στο Λονδίνο όπου σήμερα το πρωί συνελήφθησαν περισσότεροι από 20 άνθρωποι. Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι θα αποκλείσουν κομβικά σημεία της πόλης, περιλαμβανομένων των κτιρίων του Κοινοβούλιο και την πλατεία Τραφάλγκαρ.

Ακτιβιστές παρακώλυσαν την κυκλοφορία στο Βερολίνο, όπου οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα προχωρήσουν σε συλλήψεις επί του παρόντος.

Στο Παρίσι, 1.000 ακτιβιστές, υποστηριζόμενοι από το αντικυβερνητικό κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, φέρεται να κατέλαβαν ένα εμπορικό κέντρο.

Οι διαδηλώσεις αναμένεται να εξαπλωθούν σε δεκάδες άλλες πόλεις, περιλαμβανομένων του Νέου Δελχί και της Νέας Υόρκης.

Σπήλιος Τσακίρης