Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Sex Workers’ Rights Are Human Rights: Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Σεξεργαζομένων

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Σεξεργαζομένων (International Sex Workers’ Rights Day), το Δίκτυο Ενδυνάμωσης Σεξεργαζομένων αναφέρει ενδεικτικά μερικούς από τους αποκλεισμούς που υφίστανται τα σεξεργαζόμενα άτομα λόγω των απαρχαιωμένων νόμων για τη σεξεργασία στην Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή, η σεξεργασία μπορεί να είναι νόμιμη αποκλειστικά και μόνο σε νόμιμους χώρους παροχής σεξουαλικών υπηρεσίων.

Με άλλα λόγια, τα περισσότερα σεξεργαζόμενα άτομα στην Ελλάδα αναγκάζονται να δουλεύουν παράνομα λόγω του ισχύοντος νομικού πλαισίου που δεν αναγνωρίζει καμία άλλη μορφή σεξεργασίας πλην αυτής σε νόμιμους φυσικούς χώρους παροχής σεξουαλικών υπηρεσιών.

Όσα σεξεργαζόμενα άτομα εργαζονται στο δρόμο ή στο σπίτι τους ή σε ξενοδοχεία ή σε σπίτια πελατών αποκλείονται αυτομάτως απο το δικαίωμα στην ασφάλιση, τις δωρεάν υπηρεσίες υγείας, τη συνταξιοδότηση, κρατικά επιδόματα, κ.ά.

Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μπορεί να χορηγείται μόνο σε ανύπαντρα ή διαζευγμένα σεξεργαζόμενα άτομα, πράγμα που όχι μόνο αναπαράγει αποκλεισμούς και διακρίσεις αλλά και ενισχύει την εσφαλμένη αντίληψη ότι τα σεξεργαζόμενα άτομα είναι ανίκανα/ακατάλληλα ως ερωτικ@ σύντροφοι ή γονείς.

Δεν χορηγείται άδεια σε άτομα που έχουν οποιαδήποτε διάγνωση ψυχικής διαταραχής, ακόμη κι όταν πρόκειται για μια αγχώδη διαταραχή ή ελαφριά κατάθλιψη, διαιωνίζοντας συνάμα το στίγμα που αφορά την ψυχική υγεία.

Υπενθυμίζουμε ότι εμείς, ως μέλη του Δ.Ε.Σ:

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των σεξεργαζομένων στον αυτοπροσδιορισμό, την αυτό-οργάνωση και την αυτοδιάθεση του σώματος τους.

Εναντιωνόμαστε σε κάθε μορφή βίας (λεκτική, σωματική, ψυχολογική), αδικίας κι εκμετάλλευσης των ατόμων που εργάζονται στο σεξ, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης.

Οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου η σεξεργασία θα αναγνωρίζεται ως νόμιμη μορφή εργασίας και όπου τα σεξεργαζόμενα άτομα δε θα υφίστανται κοινωνικούς αποκλεισμούς, ούτε διακρίσεις λόγω της επιλογής τους να εργάζονται στο σεξ.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA