Μπαράζ επαφών είχε την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε με τους Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ούτως ώστε να υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες για να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ Αθήνας και θεσμών. Όπως γράφει το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών.
Ο πρωθυπουργός αποκόμισε θετικά μηνύματα από τις συνομιλίες, ωστόσο, η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group δεν έβγαλε «λευκό καπνό» και πλέον ο στόχος για συμφωνία στα προαπαιτούμενα μεταφέρεται για την Τετάρτη.
Σήμερα, πάντως, θα υπάρξουν και νέες επαφές και, όπως ανέφερε αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν αποκλείεται να σημειωθεί πρόοδος σήμερα πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε τόσο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, όσο και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους βρέθηκαν τα εκκρεμή θέματα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, όπως και το προσφυγικό ζήτημα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και από τους τρεις ηγέτες υπήρξαν θετικά μηνύματα, γεγονός που επιτρέπει στην κυβέρνηση να διατηρεί ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας.
Στο ίδιο συμπέρασμα συνηγορούν και οι τηλεδιασκέψεις της ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας με τους εκπροσώπους των θεσμών -που έγιναν το απόγευμα της Κυριακής- και στις οποίες φαίνεται πως σημειώθηκε πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, στα επιμέρους ζητήματα των πλειστηριασμών, της πρώτης κατοικίας και των ισοδύναμων μέτρων του 23%ΦΠΑ.
Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείου κρατούν προσεκτική στάση κυρίως για να μην παρουσιαστεί ο κίνδυνος να αιωρείται από εβδομάδα σε εβδομάδα η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Παράλληλα, στο ΥΠΟΙΚ δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν επιθυμούν να εστιάζουν στην εκταμίευση της δόσης και κοιτούν κυρίως προς την πλευρά των «σκληρών» της Ευρωζώνης. Σημειώνουν, άλλωστε, ότι στο σημερινό Eurogroup ενδέχεται να φανεί ποιοι έχουν στόχο να πάνε την διαπραγμάτευση στα άκρα και να ασκήσουν αφόρητες πιέσεις με το βλέμμα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Στα «αγκάθια» της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων περιλαμβάνονται τα«κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς(για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον «νόμο Κατσέλη»), οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και η ρύθμιση των 100 δόσεων.
Την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε εξάωρη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των πιστωτών, με κύριο αντικείμενο την προστασία της πρώτης κατοικίας και τον καθορισμό των τριών κριτηρίων που θα υπάρχουν (οικογενειακό εισόδημα, αντικειμενική αξία, ύψος συνολικής οφειλής).
Για την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, τόνισε σήμερα ότι θα ήταν θετική εξέλιξη να λυθούν όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν, διαμηνύοντας ωστόσο πως αυτό δεν θα γίνει άκριτα, καθώς, όπως λέει, υπάρχουν όρια από την πλευρά της κυβέρνησης όπως στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της πρώτης κατοικίας.
Ο Γιάννης Δραγασάκης, από την πλευρά του, διεμήνυσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, ενώ για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια τονίζει ότι «δεν είναι δυνατό να συνεχίζουν να δανειοδοτούνται επιχειρηματίες που έχουν συστηματικά τα χρέη τους στην Ελλάδα και τα κέρδη τους στο εξωτερικό. Δεν είναι δυνατόν επιχειρήσεις με αρνητική καθαρή θέση να συνεχίζουν να παίρνουν νέα δάνεια χωρίς βιώσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης και κυρίως χωρίς οι επιχειρηματίες να βάζουν κεφάλαια.
Αυτό το μοντέλο επιχειρηματικότητας έχει τελειώσει. Η ρύθμιση των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων πρέπει να συνδυαστεί με νέα επιχειρηματικά σχέδια, νέες επενδύσεις και με μέτρα στήριξης των εργαζομένων και αντιμετώπισης των κοινωνικών συνεπειών».
Παράλληλα, επιχειρείται να γίνει νέος γύρος διαπραγματεύσεων αμέσως μετά το Eurogroup, με την έλευση στην Αθήνα, για τρεις- τέσσερις ημέρες, των επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών.
Στόχος θα είναι να κλείσει η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων (εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία έως τότε), να καθοριστεί το περιεχόμενο της δεύτερης δέσμης -η οποία συνδέεται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ-, αλλά και να συμφωνηθούν οι κινήσεις που απαιτούνται για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης (π.χ. κατάρτιση νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, με διαρθρωτικά μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2017 και μετέπειτα).
Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μείζον ζήτημα της οποίας είναι και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, θα αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.