Categories: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε κινέζικους τάφους βρέθηκαν αποδείξεις για την πρώτη χρήση κάνναβης στην ιστορία

Φωτογραφία: XINHUA WU

Σύμφωνα με νέα έρευνα, φαίνεται πως οι άνθρωποι κάπνισαν για πρώτη φορά κάνναβη πριν από τουλάχιστον 2.500 χρόνια και πιθανότατα η χρήση της αυτή είχε σχέση με τελετουργικές ή θρησκευτικές δραστηριότητες.

Ίχνη από το ναρκωτικό βρέθηκαν σε ξύλινα αποκαΐδια σε κινέζικους τάφους.

Η κάνναβη είχε υψηλά επίπεδα του ψυχοτρόπου στοιχείου THC, πράγμα που συνεπάγεται πως οι άνθρωποι τότε είχαν επίγνωση της επίδρασής της.

Φυτά κάνναβης καλλιεργούνταν στην ανατολική Ασία για τα έλαια και τις ίνες τους τουλάχιστον από το 4.000 π.Χ.

Όμως οι πρώτες ποικιλίες καλλιέργειας κάνναβης, αλλά και οι περισσότερες άγριες ποικιλίες της, είχαν χαμηλά επίπεδα THC και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών. 

Οι καυστήρες και τα μαγκάλια βρέθηκαν στο Κοιμητήριο Jirzankal, στα βουνά Pamir.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι αρχαίοι έβαζαν φύλλα κάνναβης και καυτές πέτρες στα μαγκάλια, εισπνέοντας τον καπνό.

Είναι πιθανό πως το μεγάλο υψόμετρο έκανε τα φυτά κάνναβης να παράγουν φυσικά μεγαλύτερα ποσοστά THC. Υπάρχει απόδειξη πως αυτό μπορεί να συμβεί ως αντίδραση στις χαμηλές θερμοκρασίες κι άλλες συνθήκες του υψόμετρου.

Βέβαια οι άνθρωποι θα μπορούσαν σκόπιμα να καλλιεργούν το φυτό με τα μεγαλύτερα ποσοστά THC αντί των άγριων ποικιλιών.

Πρόκειται για την αρχαιότερη καθαρή απόδειξη χρήσης κάνναβης για τα ψυχοτρόπα αποτελέσματά της. Τα φυτά φαίνεται να έχουν καεί ως μέρος τελετουργιών ταφής.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που ονομάζεται αέρια χρωματογραφία ώστε να απομονώσουν και να αναγνωρίσουν τα στοιχεία που βρέθηκαν καμμένα. 

Προς έκπληξή τους, η χημική σύσταση των απομονωμένων στοιχείων ήταν απολύτως ίδια με αυτά της κάνναβης. 

Τα ευρήματα καταγράφηκαν μαζί με άλλες πρώιμες αποδείξεις για την παρουσία κάνναβης σε τάφους πιο βόρεια, στην περιοχή Xinjiang της Κίνας και στα βουνά Altai στη Ρωσία.

Επιπλέον, τεστ σε ανθρώπινα οστά, αποδεικνύουν ότι κάποιοι άνθρωποι που είχαν ταφεί στο κοιμητήριο δεν είχαν μεγαλώσει σε αυτή την περιοχή. 

Ο Nicole Boivin, διευθυντής του Max Planck Institute for the Science of Human History στην Ιένα της Γερμανίας είπε: «Τα ευρήματα υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα φυτά κάνναβης πρωτοχρησιμοποιήθηκαν για τις ψυχοτρόπες ιδιότητές τους στις ορεινές περιοχές της ανατολικής Κεντρικής Ασίας και από τότε και στο εξής εξαπλώθηκαν σε άλλες περιοχές του κόσμου».

Πηγή: BBC 

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA