Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Σε κίνδυνο η ζωή μικρής φάλαινας που εμφανίστηκε σε παραλία στον Άλιμο

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης ενός κητώδους θηλαστικού ενδημικού στις ελληνικές θάλασσες, που βρέθηκε λίγα μέτρα από την παραλία Εδέμ του Αλίμου. Στο σημείο έχουν μεταβεί στελέχη και σκάφος του Λιμενικού Σώματος, καθώς και δύτες, ενώ αναμένονται και στελέχη του ερευνητικού κέντρου διάσωσης κητωδών ΑΡΙΩΝ, προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στο άτυχο ζώο και να το οδηγήσουν σε πιο βαθιά νερά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το άκακο ζώο που ανήκει σε προστατευόμενο είδος και φαίνεται να έχει αποπροσανατολιστεί, φέρει ένα τραύμα στο ρύγχος της και κάποιες χαρακιές στο σώμα της.  

Το κητώδες που όπως διευκρίνισε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», δεν είναι φάλαινα φυσητήριας, αλλά του είδους Ζιφιός και μάλλον χάθηκε λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών, είχε πρωτοεντοπιστεί χθες στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης, αλλά σήμερα εξόκειλε στον Άλιμο. Από χθες, όπως είπε ο Αλέξανδρος Φραντζής, εθελοντές προσπάθησαν να το οδηγήσουν στα ανοιχτά, αλλά μάταια. 

Όπως είπε ακόμη ο βιολόγος και ωκεανολόγος, μέσω της συχνότητας της ΕΡΤ, οι Ζιφιοί, που είναι κητώδη θηλαστικά μεσαίου μεγέθους, φθάνουν σε μήκος τα 5 – 5,5 μέτρα και ζουν σε θάλασσες στα νότια της Κρήτης και στον Κυπαρισσιακό – όπου γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες – αλλά και στο Αιγαίο και πλήττονται βάναυσα από ανθρώπινες ενέργειες. Ανθρωπογενείς ήχοι, όπως οι ήχοι από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες, τις στρατιωτικές ασκήσεις και τις προπέλες των σκαφών, προκαλούν θανατηφόρους τραυματισμούς. Η κλιματική αλλαγή, η αλιεία με παρασυρόμενα αφρόδιχτα και η ρύπανση των θαλασσών από πετρελαιοκηλίδες ή από την κατάποση πλαστικών, έχουν ολέθριες συνέπειες για την ίδια τους την επιβίωση.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Φραντζή, το συγκεκριμένο ζώο έχει λιγότερο από 1% πιθανότητα να επιβιώσει, όπως συμβαίνει συνήθως με τα περισσότερα του είδους που παρασύρονται στα ρηχά. Επεσήμανε μάλιστα το ενδεχόμενο, οι άνθρωποι που έχουν σπεύσει για να το βοηθήσουν και δε φορούν μάσκα, να του μεταδώσουν κάποια ασθένεια, όπως covid – 19 και αυτό με τη σειρά του, όταν έρθει σε επαφή με άλλα μέλη του είδους του να τα μολύνει, λόγω του θηλαστικού χαρακτήρα τους. 

Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA