Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες η Ουκρανία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται η Ουκρανία μετά από απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της χώρας.

“Το ουκρανικό κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει την απόφαση αυτή εντός 48 ωρών”, δήλωσε ο γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου Ασφαλείας και Εθνικής Άμυνας, Ολεκσίι Ντανίλοφ, σε συνεδρίαση του σώματος.

Ο κορυφαίος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας διευκρίνισε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιβληθεί σε όλο το έδαφος της χώρας και πέραν των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, όπου ισχύει από το 2014. Υπενθυμίζεται πως οι εν λόγω δύο περιοχές αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητες από την Ρωσία με το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει 30 ημέρες και μπορεί να παραταθεί για άλλες 30 ημέρες.

Βάσει αυτής της απόφασης, οι αρχές θα μπορούν “να ενισχύσουν την προστασία” της δημόσιας τάξης και στρατηγικών υποδομών, “να περιορίσουν την κυκλοφορία μέσων μεταφορών”, να εντείνουν την επαλήθευση οχημάτων και αναγνωριστικών εγγράφων πολιτών, ανέφερε επίσης. Πρόκειται για “μέτρα πρόληψης για τη διαφύλαξη της ηρεμίας στη χώρα, για να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομία”, πρόσθεσε, βεβαιώνοντας ότι “αυτό δεν θα έχει ριζικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή” των Ουκρανών.

Ωστόσο, επί του παρόντος δεν αναμένεται να επιβληθούν απαγορεύσεις κυκλοφορίας και θα επιβληθούν μόνο σε περίπτωση αυξημένης ρωσικής επιθετικότητας, είπε. “Είμαστε έτοιμοι για όλα”, γνωστοποίησε επίσης ο Ουκρανός αξιωματούχος. Η Ουκρανία ανακοίνωσε ήδη σήμερα Τετάρτη (23/02) την επιστράτευση εφέδρων και κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, η οποία κατηγορείται ότι προετοιμάζει επίθεση μεγάλης κλίμακας κατά της γειτονικής της χώρας.

Η Μόσχα, η οποία έχει συγκεντρώσει 150.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με τους δυτικούς, αναγνώρισε την ανεξαρτησία δύο περιοχών που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, τις αυτοανακηρυχθείσες “δημοκρατίες” του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, και δεν έχει αποκλείσει την αποστολή δυνάμεων εκεί. “Οφείλουμε να αντιδράσουμε (…) σε αυτό που συμβαίνει αυτές τις τελευταίες δυο-τρεις μέρες στη Ρωσία “, κατέληξε ο Ντανίλοφ.

Σχεδόν 100.000 πρόσφυγες από το Ντονμπάς στη Ρωσία

Μέχρι τις 6 το πρωί της Τετάρτης (23/02) είχαν περάσει τα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία πάνω από 96.000 κάτοικοι των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ», τις οποίες αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη η Ρωσία, σύμφωνα με τον ασκώντα χρέη υπουργού Εκτάκτων Καταστάσεων της χώρας Αλεξάντρ Τσουπριάν.

Νωρίτερα ο ίδιος είχε δηλώσει ότι μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο επαρχιών του Ντονμπάς από τη Ρωσία παρατηρήθηκε σχετική μείωση της ροής των προσφύγων, που θέλησαν να ακολουθήσουν την παρότρυνση των τοπικών ηγεσιών και να μεταφερθούν σε ρωσικό έδαφος μετά την καταγγελία τους ότι δέχονται αυξημένα πυρά του ουκρανικού πυροβολικού από νωρίς το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Κρατικής Δούμας (ρωσικής κάτω βουλής) ‘Αννα Κουζνετσόβα, μεταξύ των έως τώρα προσφύγων 31.000 είναι παιδιά και μάλιστα περίπου χίλια εξ αυτών είναι ορφανά του ουκρανικού εμφυλίου, που εξελίσσεται στην περιοχή από το 2014.

Οι ρωσικές Αρχές έχουν διαβεβαιώσει ότι θα παρασχεθεί προσωρινή φιλοξενία, περίθαλψη και οικονομική βοήθεια σε όλους τους πολίτες του Ντονμπάς, που επιθυμούν να περάσουν σε ρωσικό έδαφος και να προωθηθούν σε κάποια από τις ρωσικές περιφέρειες, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη και υποδέχονται πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων μεταβαίνουν σε συγγενικές τους οικογένειες, που ζουν στη Ρωσία.

Η υποδοχή των προσφύγων και η παροχή των προβλεπόμενων διευκρινίστηκε ότι γίνεται ανεξαρτήτως της υπηκοότητάς τους ή της απουσίας πιστοποιητικών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ρωσικής Κρατικής Δούμας Αλεξάντρ Βολόντιν, από τα κατ’ εκτίμηση 4 και πλέον εκατομμύρια κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, 1,2 εκ. έχουν καταθέσει αίτηση για την εξασφάλιση ρωσικών εγγράφων και πάνω από 700 χιλιάδες έχουν ήδη παραλάβει ρωσική ταυτότητα.

Την προθυμία της χώρας του να υποδεχθεί πρόσφυγες από το Ντονμπάς και να τους χορηγήσει λευκορωσική υπηκοότητα, εφόσον το επιθυμούν, εξέφρασε και ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτογράφησης και μετανάστευσης της Λευκορωσίας Αλεξέι Μπεγκούν, δηλώνοντας ότι «προς το παρόν δεν έχουμε ροή προσφύγων, αλλά νομίζω ότι ροή ανθρώπων θα υπάρξει και θα υπάρξει μέσω της Ρωσίας», δήλωσε στο πρακτορείο «Σπούτνικ Λευκορωσίας» (Πηγή).

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA