Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Σε απέλαση δεκάδων Ευρωπαίων διπλωματών προχωρά η Ρωσία

Η Ρωσία θα απελάσει τέσσερις Γερμανούς διπλωμάτες απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην απόφαση του Βερολίνου να απελάσει τέσσερις αξιωματούχους της ρωσικής αποστολής στη Γερμανία στο πλαίσιο της υπόθεσης Σκριπάλ, γνωστοποίησε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

«Η απόφαση της Μόσχας δεν μας εκπλήσσει» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μας, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε.

«Ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες εμείς παραμένουμε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία και να εργαστούμε τόσο στο θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη όσο και στην ανάπτυξη εποικοδομητικών σχέσεων στο μέλλον μεταξύ των χωρών μας».

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το Βερολίνο απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες λόγω της φερόμενης εμπλοκής της Μόσχας στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας γνωστοποίησε ότι τρεις Τσέχοι διπλωμάτες απελάθηκαν από τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας χαρακτήρισε «λυπηρή» την απάντηση της Ρωσίας στην απέλαση Ρώσων διπλωματών, επισημαίνοντας πως η Μόσχα παραβίασε το διεθνές δίκαιο καθώς δηλητηρίασε τον Σκριπάλ και την κόρη του σε βρετανικό έδαφος.

«Είναι λυπηρό, αλλά δεδομένης της προηγούμενης συμπεριφοράς της Ρωσίας, αναμέναμε μια (τέτοια) απάντηση» είπε μια εκπρόσωπος τύπου του βρετανικού ΥΠΕΞ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα αντίμετρα που έλαβε η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των απελάσεων διπλωματών από χώρες της Δύσης.

Η αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένα εναλλακτικό συμπέρασμα παρά μόνο ότι το ρωσικό κράτος είναι υπεύθυνο. Η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη για τον Έλεγχο των Χημικών Όπλων και οι ενέργειες στις οποίες προέβησαν χώρες από ολόκληρο τον κόσμο αποδεικνύουν το βάθος της ανησυχίας της διεθνούς κοινότητας».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA