ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Eφτασε στη Σελήνη η ιστορική αποστολή της NASA, Artemis I [ΒΙΝΤΕΟ]

Πέντε ημέρες μετά την εκτόξευσή της από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα, η ρομποτική αποστολή Artemis I της NASA, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη, έφτασε στον προορισμό της. Η κάψουλα Orion, στο οποίο επιβαίνουν τρία ανδρείκελα, έφτασε στην ελάχιστη απόσταση από το φεγγάρι στις 14:44 ώρα Ελλάδας την Δευτέρα, οπότε βρισκόταν μόλις 130 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια. Καθώς πετούσε σε χαμηλό ύψος, πέρασε πάνω από τις περιοχές όπου προσεδαφίστηκαν οι αποστολές Apollo 11, 12 και 14 τις δεκαετίες του 1960 και ’70.

Απώλεια επαφής

Η επαφή με τη Γη χάθηκε για 34 λεπτά καθώς το σκάφος πέρασε πίσω από το φεγγάρι και η NASA περιμένει αγωνιωδώς για το επόμενο σήμα και τη μετάδοση εικόνων. Με την ολοκλήρωση της μανούβρας το Orion θα συλληφθεί από τη βαρυτική έλξη της Σελήνης και θα τεθεί τελικά σε μια ασυνήθιστη τροχιά γύρω της. Ένα σημαντικό ορόσημο θα έρθει στις 26 Νοεμβρίου, οπότε το σκάφος θα φτάσει τα 400.171 χιλιόμετρα από τη Γη και θα καταρρίψει έτσι το ρεκόρ απόστασης του Apollo 13. Κανένα όχημα σχεδιασμένο για ανθρώπους δεν έχει φτάσει ποτέ τόσο μακριά.

Στη συνέχεια το Orion θα πάρει το δρόμο της επιστροφής για να πέσει με αλεξίπτωτο στον ωκεανό στις 11 Δεκεμβρίου. Αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, η ίδια αποστολή θα επαναληφθεί το 2024 με πλήρωμα. Τουλάχιστον έναν χρόνο αργότερα, πιθανώς το 2025, η αποστολή Artemis III θα μεταφέρει στη Σελήνη την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο μη λευκό.

Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA