Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Συνέδριο συγκαλεί η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος στην Ουάσινγκτον

Εκατοντάδες υποψήφιοι της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος που θα λάβουν μέρος στις δημοτικές και πολιτειακές εκλογές του φθινοπώρου συγκεντρώνονται αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, μεταδίδει το ABC News.

Η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών κλιμακώνει την άσκηση πολιτικών πιέσεων με κύριο στόχο την αύξηση της επιρροής της στο Κογκρέσο, στα πολιτειακά κοινοβούλια και στις τοπικές κυβερνήσεις σε παναμερικανικό επίπεδο.

Οι υποψήφιοι είναι ενθουσιασμένοι αλλά και θυμωμένοι, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, βρίσκονται σε ετοιμότητα για να δώσουν πολιτικές μάχες ώστε να περάσουν τις θέσεις τους. “Είμαστε σε μία περίοδο κατά την οποία δεν χρειάζεται να είμαστε απολογητικοί”, δήλωσε ο Γκρεγκ Έντουαρτς που θα είναι υποψήφιος για το Κογκρέσο στην 7η εκλογική περιφέρεια της Πενσιλβάνιας, που θεωρείται καθοριστική για τη διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Έντουαρτς ήταν ένας από τους ενθουσιώδεις υποστηρικτές του Μπέρνι Σάντερς στη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2016. Ο ίδιος επιθυμεί ένα απλοποιημένο σύστημα πληρωμών στον τομέα της υγείας, ένα ενοποιημένο σύστημα προσχολικής εκπαίδευσης, ένα σύστημα κολεγιακής εκπαίδευσης που να είναι απαλλαγμένο από τα σπουδαστικά δάνεια, αλλά κι ένα ελάχιστο επίπεδο ωριαίων αποδοχών εργασίας στα 15 δολάρια.

Περίπου 450 μέλη της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος συγκεντρώνονται σήμερα στην αμερικανική πρωτεύουσα για να μετάσχουν σε τετραήμερο συνέδριο. Η διάσκεψη αυτή θεωρείται μια ευκαιρία για ν’ αντιμετωπιστούν οι εσωκομματικές εντάσεις και να διαμορφωθεί πώς θα μπορούσαν να ενισχύσουν περισσότερο τη δυναμική των Δημοκρατικών την περίοδο της προεδρίας του Τραμπ.

Οι συμμετέχοντες χαρακτηρίζονται “πολεμιστές αντίστασης” από τους διοργανωτές της διάσκεψης που είναι πεπεισμένοι ότι οι Δημοκρατικοί θα χάσουν στις εκλογές του φθινοπώρου, εάν το κόμμα δεν αγκαλιάσει έναν ευρύ κύκλο ασυμβίβαστων προοδευτικών υποψηφίων. Οι υποψήφιοι αυτοί θα πρέπει να μεταφέρουν ένα προεκλογικό μήνυμα, παρόμοιο με “το οικονομικά λαϊκίστικο μήνυμα που προωθεί η Ελίζαμπεθ Γουόρεν,” εξηγεί ο Άνταμ Γκριν που είναι συνιδρυτής της οργανωτικής επιτροπής (Progressive Change Campaign Committee) που έχει συντονιστικό ρόλο στο συνέδριο. “Όχι μόνο μπορείς να προωθήσεις τις αξίες σου και να νικήσεις, αλλά είναι απαραίτητο να το κάνεις αυτό στις περιφέρειες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους”, συμπλήρωσε ο Γκριν.

Τόσο ο Σάντερς όσο και η Γουόρεν θα ηγηθούν ενός προγράμματος για την προετοιμασία των Δημοκρατικών υποψηφίων για τη νίκη.

Δεν αρκεί απλά να είσαι αντίθετος στον πρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων, τονίζουν οι διοργανωτές του συνεδρίου. Οι σύνεδροι θα μάθουν πώς μπορούν να έχουν μία θετική παρουσία στην τηλεόραση, πώς μπορούν να βρίσκουν δωρητές για το Δημοκρατικό Κόμμα, πώς να σχεδιάζουν ηλεκτρονικές σελίδες, αλλά και να προωθούν ένα προοδευτικό μήνυμα για τις οικονομικές προτεραιότητες των Δημοκρατικών.

Οι υποψήφιοι της αριστερής πτέρυγας θα αναλάβουν δράση στις εκλογικές περιφέρειες που νίκησε ο Τραμπ το 2016.

Ο Τζέσε Φέργκιουσον, στρατηγιστής των Δημοκρατικών που συνεργάστηκε με την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, άφησε να εννοηθεί ότι οι πολιτικές εντάσεις σε εσωκομματικό επίπεδο θα έχουν υγιή χαρακτήρα. “Η διεξαγωγή ανταγωνιστικών προκριματικών κύκλων μας βοηθούν στην οργάνωση, ενισχύουν τον ενθουσιασμό, αλλά και την επίγνωση ελέγχου. Οι υποψήφιοι δεν χρειάζεται να μετακινηθούν προς τα αριστερά ή προς το κέντρο. Μπορούν να κινηθούν σε ένα εύρος απόψεων γύρω από αυτό που πιστεύουν με ειλικρίνεια”, τόνισε.

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι επικροτούν τις προσπάθειες των Δημοκρατικών να μετακινηθούν προς τα αριστερά, καθώς εκτιμούν ότι οι υποψήφιοι που θα μιμηθούν τον Σάντερς και την Γουόρεν θα διώξουν τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, αλλά και τους δυσαρεστημένους από τον Τραμπ ψηφοφόρους, οι οποίοι στην αντίθετη περίπτωση θα ψήφιζαν το Δημοκρατικό Κόμμα.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο εκπροσωπούν τουλάχιστον 47 πολιτείες, ενώ οι μεγαλύτερες αντιπροσωπείες προέρχονται από το Νιου Τζέρσι, το Τέξας, την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα, τη Μασαχουσέτη, την Πενσιλβάνια και τη Νέα Υόρκη.

Οι διοργανωτές του συνεδρίου αναφέρουν ποσοστό 64% των συμμετεχόντων θα είναι υποψήφιοι σε εκλογικές περιφέρειες που νίκησε ο Τραμπ, το 2016. Ποσοστό μεγαλύτερο του 80% δεν έχει ασκήσει κυβερνητικά καθήκοντα, ενώ το 40% των υποψηφίων είναι έγχρωμοι. Παράλληλα, ποσοστό 71% των υποψηφίων της αριστερής πτέρυγας έχουν ηλικία μικρότερη των 44 ετών.

Ο Μπέρνι Σάντερς διατηρεί θετικά ποσοστά δημοφιλίας για τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ το 2020, ενώ δεν έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο παρά την προχωρημένη ηλικία του.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA