Οι μηχανές (ρομπότ, τεχνητές νοημοσύνες) θα μπορούσαν να αφήσουν χωρίς δουλειά πάνω από τον μισό πληθυσμό του κόσμου μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, όπως προειδοποίησε ο Μοσέ Βαρντί, επιστήμονας υπολογιστών/ καθηγητής στο Rice University.
Όπως αναφέρει ο Guardian, o Βαρντί τόνισε στην ΑΑΑS (American Association for the Advancement of Science) ότι η απειλή που συνιστά η Τεχνητή Νοημοσύνη στην οικονομία δεν θα έπρεπε να υποτιμάται. «Πλησιάζουμε σε μια στιγμή που οι μηχανές θα είναι ικανές να κάνουν καλύτερα από τους ανθρώπους σχεδόν οποιαδήποτε δουλειά. Νομίζω ότι η κοινωνία πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με αυτό το ερώτημα…Εάν οι μηχανές είναι ικανές να κάνουν σχεδόν οποιαδήποτε δουλειά κάνουν οι άνθρωποι, τι θα κάνουν οι άνθρωποι;».
Όλο και περισσότερες είναι οι επιφανείς προσωπικότητες που ασχολούνται με το θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της πιθανής απειλής που αυτή συνιστά, είτε υπό τη μορφή του κινηματογραφικού «Skynet», είτε υπό πιο «ρεαλιστικούς» τρόπους όπως ο προαναφερθείς. Μεταξύ αυτών, ο Στίβεν Χόκινγκ και ο Έλον Μασκ, που έχουν κάνει λόγο για πιθανή απειλή στην ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας. Το ζήτημα έχει φτάσει και στον ΟΗΕ, όπου έχει τεθεί το θέμα των πολεμικών «killer» ρομπότ.
Ο Βαρντί θεωρεί ότι η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί μια πιο ύπουλη/ έμμεση απειλή από τα στρατιωτικά drones που φοβούνται πολλοί, καθώς θα μπορούσε να φέρει την ανεργία στο 50% παγκοσμίως, εξαφανίζοντας τη μεσαία τάξη και αυξάνοντας τις ανισότητες. Αντίθετα με τη βιομηχανική επανάσταση, σημείωσε, η επανάσταση της ΑΙ δεν θα είναι μια αντιπαράθεση μεταξύ ανθρώπων και μηχανών που θα είναι πιο δυνατές «φυσικά» από αυτούς, αλλά μια κόντρα ανάμεσα στον ανθρώπινο νου και τη μηχανική σκέψη και δύναμη. Στην Κίνα έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται το φαινόμενο αυτό, καθώς, μεταξύ άλλων, η Foxconn και η Samsung αντικαθιστούν ανθρώπους εργάτες με ρομπότ υψηλής ακριβείας.
Ακόμα και στο ουτοπικό/ θετικό σενάριο, αυτό μιας ανθρωπότητας που έχει τις μηχανές να κάνουν τις δουλειές για αυτήν, με εκατομμύρια εργαζομένους να δουλεύουν μόνο λίγες ώρες την εβδομάδα, ο Βαρντί προειδοποίησε πως υπάρχουν κίνδυνοι, καθώς θεωρεί ότι η εργασία είναι απαραίτητη για την ευημερία των ανθρώπων.
Παράλληλα, επικαλούμενος στοιχεία του ΜΙΤ, τόνισε ότι στις ΗΠΑ η απασχόληση είχε φτάσει στην κορυφή κατά το 1980 και έκτοτε το μέσο οικογενειακό εισόδημα μειώνεται- λόγω της αυτοματοποίησης, όπως εκτιμά. Όπως προέβλεψε, οι επιπτώσεις της αυτοματοποίησης στην απασχόληση θα έχουν μεγάλες πολιτικές συνέπειες και εξέφρασε ανησυχία που αυτό αγνοείται από τις πολιτικές ηγεσίες. Ακόμη, τόνισε ότι κανένα επάγγελμα δεν είναι «ασφαλές», χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τα «ρομπότ του σεξ».