Το Reuters, αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας
Οι δανειστές της Ευρωζώνης έχουν δύο θέματα να διαχειριστούν ως προς τη διαγραφή του ελληνικού χρέους. Το συνδέουν άμεσα σε μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα φοβούνται πως αν το κάνουν για την Ελλάδα, τότε αυτομάτως θα ζητήσουν κάτι ανάλογο η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Γι’ αυτό, μέχρι τώρα, το μόνο που έχουν πράξει δημοσίως είναι μεγαλώσουν τους χρόνους ωρίμανσής του και να κατεβάσουν τα επιτόκια.
Αν προσφέρουν στον Τσίπρα μια «αντικανονική» διαγραφή χρέους, τη στιγμή που εκείνος είναι αντίθετος με τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα είναι σαν να τον βοηθούν να παραμείνει ακλόνητος στη θέση του, ενώ παράλληλα θα δημιουργούνταν και μια ηθική απειλή. Αν, όμως, επικρατήσει το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα, τότε το κενό που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους δανειστές, θα μειωθεί σημαντικά. Μόνο που δεν θα το καρπωθεί ο Τσίπρας, καθώς, στο μεταξύ, θα έχει παραιτηθεί.
Η διαγραφή χρέους θα εξακολουθούσε να είναι παράλογη, από την πλευρά των δανειστών, αν ο επόμενος πρωθυπουργός – και η επόμενη κυβέρνηση- θα τζόγαρε, οικειοθελώς, με τα capital
Η Ευρώπη θα είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε προσφορά, ωστόσο θα μπορούσε να κάνει μια διαγραφή χρέους, στην μετά το δημοψήφισμα εποχή, πιο αποδεκτή. Η διαγραφή χρέους, φυσικά, θα προϋπέθετε πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις, αλλά μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων. Στο μεταξύ, η Ευρωζώνη θα τροφοδοτούσε απευθείας τις τράπεζες με ρευστό, επιτρέποντας να διαγραφούν οι υποθήκες σε φτωχούς ιδιοκτήτες σπιτιών.
O Τσίπρας θα προτιμούσε έναν τέτοιο επίλογο που δεν θα έκανε κακό στην καριέρα του. Αλλά, εάν τελικά δοθεί στην Ελλάδα μια άφεση χρέους, τότε θα έχει υπηρετήσει έναν χρήσιμο σκοπό.