Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Πώς αντέδρασαν οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι στην Αριζόνα για την επίσκεψη Τραμπ στο Μεξικό;

Η προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, να ξεκαθαρίσει την πολιτική που θα ακολουθήσει στο μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και η επίσκεψή του στο Μεξικό, επηρέασαν ελάχιστα του μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους των περιοχών της συνοριακής γραμμής.

Οι ίδιοι δηλώνουν στο Reuters ότι είτε δεν είχαν ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες του Τραμπ, είτε ότι η επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Μεξικό, επισκιάστηκε από τη δημοσιοποίηση της επιθετικής ρητορικής του κατά των μεταναστών, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ, από το Μεξικό. “Πιστεύω ότι στην καρδιά του, έχει λίγη περισσότερη συμπόνοια, από αυτό που δείχνει,” δηλώνει ο 58χρονος Ντέιβ Μίτσελ που ταλαντεύεται να ψηφίσει τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο.

Μάχη ψήφο με ψήφο

Η Αριζόνα είναι παραδοσιακά μία πολιτεία των ΗΠΑ, στην οποία κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Για τις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 8 Νοεμβρίου αναμένεται ότι η εκλογική μάχη για την τελική επικράτηση στην αναφερόμενη πολιτεία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Χίλαρι Κλίντον θα κριθεί από μια μικρή διαφορά ψήφων. Σε παναμερικανική διαδικτυακή δημοσκόπηση (Reuters / Ipsos) ο Τραμπ προηγείται της Κλίντον με 3 ποσοστιαίες μονάδες στην αναφερόμενη πολιτεία.

Αμφιβάλλουν για τον Τραμπ

Η επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Τραμπ στο Μεξικό, είχε ως πολιτικό στόχο την ενίσχυση της επιρροής του, στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους. Μεταξύ αυτών, και όσοι έχουν υποστεί τις συνέπειες της παράνομης μετανάστευσης. Ωστόσο, οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι φαίνεται να εκφράζουν αμφιβολίες για την ικανότητα του Τραμπ να χειριστεί καταστάσεις που σχετίζονται με τη σημερινή διεθνή κατάσταση.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο χαρακτήρισε το απόγευμα της Τετάρτης τη συνάντηση που είχε με τον Τραμπ “ανοιχτή και εποικοδομητική.” Ο Τραμπ αργότερα χαρακτήρισε τον ίδιο φίλο του, αλλά κι “εξαιρετικό” πρόεδρο. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την αναχώρησή του από το Μεξικό, ο ίδιος ο Τραμπ μιλώντας στην Αριζόνα έδωσε έμφαση στην κατασκευή του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, αλλά και στην απέλαση χιλιάδων παράνομων μεταναστών, που ζουν στις ΗΠΑ. Αργότερα, ο πρόεδρος του Μεξικού, χαρακτήρισε τον Τραμπ απειλή για τη χώρα του.

Εγκαταλείποντας τις μειονότητες

Ο Τραμπ οργάνωσε την προεκλογική εκστρατεία του από το 2015 εξαγγέλλοντας την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, το οποίο έχει καταγγείλει για την αποστολή στις ΗΠΑ, βιαστών, αλλά και εμπόρων ναρκωτικών. Οι σκληρές θέσεις που διατύπωσε ο Τραμπ ενίσχυσαν την εσωτερική πολιτική δυναμική του στους προκριματικούς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος μέσω της τελικής επικράτησης του έναντι των 16 αρχικών υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα.

Από την άλλη μεριά, οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε μέσα στην εβδομάδα και η επιστροφή του στη σκληρή ρητορική του ακύρωσαν κάθε προσπάθεια που έκανε μέσα στον Αύγουστο για την προσέγγιση των μειονοτήτων και των μεταναστών ψηφοφόρων που ζουν κι εργάζονται στις ΗΠΑ.

Ενδεικτική της σκληρής εκλογικής μάχης που θα δοθεί στην Αριζόνα, είναι η ανακοίνωση της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση προγράμματος τηλεοπτικών διαφημίσεων στην Αριζόνα. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή εμπεριέχει δείγμα εκτίμησης νίκης για τη Χίλαρι Κλίντον στην αναφερόμενη πολιτεία.

Αναστασία Βαϊτσοπούλου