Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι R.E.M. επανακυκλοφορούν το «Radio Free Europe», 40 χρόνια μετά, στην πρώτη του μορφή

«Radio Free Europe», 40 χρόνια πριν. Μα πώς περνάνε τόσο γρήγορα; Σαν χθες. Στο σήμερα. Γιατί ξανάρχεται, στην πρώτη του μορφή.

Οι -για πάντα- σπουδαίοι R.E.M. το επανακυκλοφορούν τον Ιούλιο, ακριβώς όπως πρωτοβγήκε, ως ντεμπούτο single τους, στις 8 Ιουλίου του 1981, στην μικρή ανεξάρτητη εταιρεία Hib-Tone, κι όχι στη δεύτερη και πολύ γνωστή ηχογράφησή του, το 1983, για το πρώτο τους άλμπουμ «Murmur».

Δηλαδή, το κυκλοφορούν στη μορφή που το πρωτογράψανε στο γκαράζ του σπιτιού του Mitch Easter, του παραγωγού που ήταν μαζί τους στα πολύ σημαντικά πρώτα χρόνια της πορείας τους. 

EPA/JOELLE DIDERICH

Τώρα θα κυκλοφορήσει από την Craft Recordings, στην αυθεντική μορφή του, ως σινγκλάκι 45 στροφών, με B side το «Sitting Still» (όπως τότε εννοείται), μέσα σε εξώφυλλο με φωτογραφίες του Michael Stipe. Eνώ μέρος της παραγωγής του έγινε, φυσικά, στην αγαπημένη τους πόλη, την Αθήνα της Τζώρτζια. 

Παράλληλα, θα κυκλοφορήσει και η κασέτα -ω ναι!-, έτσι όπως τότε. Δηλαδή το demo tape με το «Radio Free Europe», τις δύο εκδοχές του «Sitting Still» και ακόμη δύο του «White Tornado» (που επίσης είχε ηχογραφηθεί την ίδια μέρα και κυκλοφόρησε στη συλλογή «Dead Letter Office» με B-sides και ακυκλοφόρητα, το ’87), με χειρόγραφα γραμμένους τους τίτλους των τραγουδιών, από τον Michael Stipe. Ενώ, για τους απόλυτους συλλέκτες, θα κυκλοφορήσουν παγκοσμίως, από το επίσημο κατάστημα του γκρουπ και 500 κασετόφωνα από την Recording the Masters!

Το τραγούδι που λατρέψαμε, με τους ακατάληπτους στίχους –σήμα κατατεθέν του Stipe- οι οποίοι όμως ήταν αρκετά κατανοητοί σε μας που το τραγουδούσαμε και μόνο για τον τίτλο του –ή για αυτά που εμείς ανακαλύπταμε κάτω από τις λέξεις -, χτυπάει ξανά την πόρτα της καρδιάς μας. Όχι σαν φάντασμα από το παρελθόν αλλά ίσως πιο ταιριαστό από ποτέ στην δύσκολη πραγματικότητά μας. Και για αυτό θα το αγαπήσουν -ή ήδη το αγαπούν; – και οι νέες γενιές.

«Decide yourself if radio’s gonna stay / Reason it could polish up the gray / Put that, put that, put that up your wall / That this isn’t country at all / Radio station decide yourself / Keep me out of country and the word / Wheel of fortune’s leading us absurd…» 

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA