Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας (5/7) ο κ. Σαρηγιάννης που μελετά τα μαθηματικά μοντέλα για την πορεία της πανδημίας προέβλεψε αύξηση των κρουσμάτων μέχρι και τα 2.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι το τέλος Ιουλίου.
«Είμαστε στο 4ο κύμα. Υπάρχει μια ταχεία αύξηση των κρουσμάτων. Μπορεί στο κακό σενάριο να φτάσουμε 1.500 κρούσματα στις 20 Ιουλίου και 2.000 κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του μήνα» σημείωσε ο καθηγητής λέγοντας πως το τέταρτο κύμα μπορεί να έχει τη δυνατότητα να είναι γρήγορο και σημαντικό αλλά μπορούμε ακόμα να το ανακόψουμε.
Με αυτή την εικόνα λοιπόν το επόμενο θέμα που κλήθηκε να απαντήσει είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με τον κ.Σαρηγιάννη να επαναλαμβάνει πως ακόμα και με αυτούς τους αριθμούς μπορούμε να ανακόψουμε το τέταρτο κύμα αρκεί να ληφθούν μέτρα ατομικής προστασίας όπως οι μάσκες, οι αποστάσεις και η απολύμανση του αέρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ενώ φυσικά υπογράμμισε την άμεση ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών απορρίπτοντας παράλληλα μέτρα τύπου lockdown.
«Είναι στο χέρι μας να ανακόψουμε το τέταρτο κύμα και να μην πιεστεί το σύστημα υγείας. Χρειάζονται μέτρα όχι με την έννοια του lockdown αλλά της ατομικής προστασίας. Είμαστε ακόμα μέσα στο παιχνίδι. Τώρα πρέπει να παίξουμε δυνατά» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Λίγες ώρες πριν τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη και ο Γκίκας Μαγιορκίνης με ανάρτησή του σημείωνε την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών και πρότεινε τα μέτρα για να μην επιταχυνθεί το 4ο κύμα.
«Καθότι πολλοί με ρωτάνε πώς βλέπω την κινητικότητα της επιδημίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε σημαντικότατη αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας:
1) Κυριακή: 619 έναντι 236, αύξηση, 262% περισσότερα
2) Σάββατο: 1001 έναντι 375, αύξηση, 266% περισσότερα
3) Παρασκευή: 771 έναντι 395, αύξησ, 195% περισσότερα
4) Πέμπτη: 761 έναντι 489, αύξηση, 156% περισσότερα
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην επιβράδυνση του 4ου κύματος που είναι προ των πυλών:
α) Κάνουμε συχνά προληπτικά self-test τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)
β) Αποφεύγουμε δραστηριότητες όπου ενώ υπάρχει συγχρωτισμός δεν μπορούμε να φοράμε την μάσκα μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)
γ) Κλείνουμε ραντεβού για εμβόλιο – ολοκληρώνουμε τον εμβολιασμό μας κατά προτεραιότητα
δ) Βοηθάμε και διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν» έγραψε ο καθηγητής. Πηγή: www.rosa.gr