Categories: ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Προτάθηκαν για βραβείο Grammy χωρίς καν να ξέρουν ότι έχουν βγάλει δίσκο

Για τους μουσικούς από την Δυτική Αφρική και την Μπουρκίνα Φάσο, μια υποψηφιότητα για βραβείο Grammy θα ήταν η ύψιστη καταξίωση, όχι όμως για τους μουσικούς από το Μπόμπο-Ντιαλούσσο. Η δουλειά τους φιλοξενείται στον δίσκο Bobo Yeye, εκείνοι όμως δεν είχαν ιδέα γ’ αυτό. 

Το άλμπουμ αποτελείται από κομμάτια καλλιτεχνών της Δυτικής Αφρικής της δεκαετίας του 1970 και δημιουργήθηκε από τον Γάλλο παραγωγό, Φλοράν Ματσολένι, ο οποίος ήθελε να αποτίσει έναν φόρο τιμής στην μουσική της περιοχής και να αναδείξει τις δυσκολίες που περνούσαν οι μουσικοί, προκειμένου να ηχογραφήσουν τα κομμάτια τους. Δυο εκ των μουσικών αυτών όμως, δηλώνουν ότι δεν είχαν ερωτηθεί ποτέ αν ήθελαν να κυκλοφορήσει άλμπουμ με την μουσική τους. «Το μόνο που ξέρω είναι ότι ήρθε ένας λευκός τύπος και μας ρωτούσε για την ζωή μας εδώ και για τις ορχήστρες του ’70. Αυτό που καταλάβαμε εμείς είναι ότι ήθελε να γράψει βιβλίο με την ιστορία της μουσικής μας. Δεν μιλήσαμε ποτέ, ποτέ, ποτέ για την δημιουργία δίσκου», δηλώνει ο Στάνισλας Σορέ, μέλος του συγκροτήματος Volta Jazz, κομμάτια των οποίων φιλοξενούνται στο cd. Την θέση αυτή υποστήριξε και ο Νουχούν Τραορέ Μπανακούρου, μουσικός τους συγκροτήματος Echo Del Africa

Ο ίδιος ο Ματσολένι, πάντως ισχυρίζεται ότι ακολούθησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες . «Έχω όλες τις άδειες και όλα τα συμβόλαια». 

Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA