Categories: ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ενίσχυση των Χίλαρι και Τραμπ στις εκλογές της Τρίτης

O δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα, κέρδισε τρεις πολιτείες στις χθεσινές προκριματικές εκλογές, αναγκάζοντας τον συνυποψήφιο του Μάρκο Ρούμπιο ν’ αποχωρήσει από την κούρσα για την διεκδίκηση του χρίσματος. Ωστόσο, εντείνεται ο προβληματισμός στη βάση ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μετά την αποτυχία του Τραμπ να κερδίσει στο Οχάιο, αλλά και τις γενικότερες αντιδράσεις που προκαλεί η εκκεντρική υποψηφιότητά του.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, οι νίκες της Χίλαρι Κλίντον στη Φλόριντα, στο Ιλινόι, στο Οχάιο, αλλά και στη Βόρεια Καρολίνα, προκαλούν ρεαλιστική αμφιβολία για την προεκλογική δυναμική του σοσιαλδημοκράτη Μπέρνι Σάντερς, ως προς την τελική διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Από την άλλη μεριά, οι νίκες του Τραμπ στη Φλόριντα, στο Ιλινόι και στη Βόρεια Καρολίνα τον φέρνουν ακόμη πιο κοντά στον αριθμό των 1.237 εκλεκτόρων που απαιτούνται για να κερδίσει το χρίσμα, παρά τις προσπάθειες του ηγετικού πυρήνα των Ρεπουμπλικάνων να «φρενάρουν» την προεκλογική δυναμική του. Οι επιλογές της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος περιορίζονται, καθώς θα πρέπει να στηρίξει έναν υποψήφιο (τον Τραμπ) που δε συμβαδίζει πλήρως με τις πολιτικές δεσμεύσεις του κόμματος ή να συνεχίσουν να τον ασφισβητούν με την ελπίδα ότι δε θα συγκεντρώσει τον τελικό αριθμό των εκλεκτόρων. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων θα πρέπει να παρουσιάσει ένα νέο υποψήφιο στο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στο Κλίβελαντ, με την προοπτική της εκλογής του για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος, στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Ωστόσο, η λύση αυτή εκτιμάται ότι θα μεταφραστεί αρνητικά από τους ψηφοφόρους, οι οποίοι στηρίζουν τον Τραμπ, με απρόβλεπτες εκλογικές συνέπειες για το κόμμα.

Η νίκη του κυβερνήτη του Οχάιο, Τζον Κάσιτς στην πολιτεία του, συντηρεί τη διατήρηση της υποψηφιότητάς του, μετά την αποχώρηση του Μάρκο Ρούμπιο, ως συνέπεια της εκλογικής του ήττας από τον Τραμπ στη Φλόριντα, που θεωρούνταν ως «σπίτι του Ρούμπιο».

Από την πλευρά του, ο Γερουσιαστής Τεντ Κρουζ από το Τέξας, ο οποίος πολιτικά προσδιόρισε τον εαυτό του, ως την πιο ουσιαστική εναλλακτική πολιτική λύση έναντι του Τραμπ, δεν κατόρθωσε να συγκρεντρώσει την πολιτική δυναμική του και να επικρατήσει στους χθεσινούς προκρικαματικούς. Εξαίρεση αποτελεί το Μιζούρι, όπου οι δύο υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων έφεραν σχεδόν το ίδιο αποτελέσμα, καθώς πλησιάζει η τελική καταμέτρηση των ψήφων.

Νωρίτερα σήμερα, το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC προέβλεψε ότι ο Τραμπ και ο Κλίντον θα είναι οι τελικοί νικητές στο Μιζούρι, με ελάχιστες διαφορές έναντι των συνυποψηφίων τους. Ο πυρήνας ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχει εξοργιστεί με τη ρητορική του Τραμπ, αλλά και με την πολιτική λογική των θέσεων που εκφράζει, τις οποίες και θεωρούν ότι κινούνται εκτός του πλαισίου αρχών του κόμματος. Στο επίκεντρο της κριτικής των ρεπουμπλικανικών ηγετικών κύκλων βρίσκονται οι εξαγγελίες του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου για την απέλαση 11 εκατ. παράνομων μεταναστών από τις ΗΠΑ, την προσωρινή απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, αλλά και την επιβολή πολιτικής προστατευτισμού στο εμπόριο. Ωστόσο, η απόφασή τους ν’ αναλάβουν δράση για το «φρενάρισμα» της προεκλογικής δυναμικής του Τραμπ καθυστέρησε χρονικά, καθώς η αρχική δεξαμενή των 16 υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα περιορίστηκε μεταξύ του 69χρονου Τραμπ, του 45χρονου Κρουζ και του 63χρονου Κάσιτς.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ μιλώνοντας στο παραθαλάσσιο θέρετρό του, στις ακτές της Φλόριντα, κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς να ενωθούν πίσω από την υποψηφιότητά του, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι είχε συνομιλίες με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία, Πολ Ράιν και Μιτς Μακόνελ, αντίστοιχα. «Είναι γεγονός ότι πρέπει να ενώσουμε το κόμμα μας», δήλωσε ο Τραμπ επιδεικνύοντας ασυνήθιστη εγκράτεια στη διάρκεια συγκέντρωσης, η οποία είχε χαρακτηριστεί ως συνέντευξη Τύπου, χωρίς ωστόσο, να δεχτεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. «Συμβαίνει κάτι στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που το καθιστά το πιο σημαντικό πολιτικό γεγονός στον κόσμο», δήλωσε ο Τραμπ αναφερόμενος στα εκατομμύρια των νέων ψηφοφόρων που έρχονται στο κόμμα, όπως ο ίδιος υποστηρίζει. «Έρχονται Δημοκρατικοί, ανεξάρτητοι και το πιο σημαντικό είναι ότι έρχονται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, άνθρωποι που δεν έχουν ψηφίσει ποτέ. Αυτό που συμβαίνει είναι απίστευτο», τόνισε ο Τραμπ.

Μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών προκριματικών κύκλων ο Τραμπ χρειάζεται να εξασφαλίσει ποσοστό 54% από τους 1.100 εκλέκτορες που απαιτούνται προκειμένου να πάρει το χρίσμα. Μία τέτοια εξέλιξη δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί για τον ίδιο, καθώς θα διεξαχθούν νέοι προκριματικοί κύκλοι σε πολιτείες όπου ο νικητής κερδίζει το σύνολο των εκλεκτόρων. Από την άλλη μεριά, οι νίκες της πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον ενισχύουν την εκλογική δυναμική της, έναντι του συνυποψηφίου της, 74χρονου Μπέρνι Σάντερς, ξεπερνώντας στην ουσία την εκλογική της ήττα στο Μίσιγκαν, την προηγούμενη εβδομάδα. Στο προεκλογικό επιτελείο της Κλίντον, αρχίζει ήδη να διαμορφώνεται η αντίληψη της τελικής αναμέτρησης με τον Τραμπ, στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

«Δε μπορούμε να χάσουμε τις αξίες που έκαναν την Αμερική ηγετική δύναμη στον κόσμο και το γεγονός αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον Ντόναλντ Τραμπ. Δε μπορούμε να μιλάμε απλά για τις οικονομικές ανισότητες, πρέπει να μιλήσουμε για ανισότητες και διακρίσεις, κάθε είδους», δήλωσε στους υποστηριχτές της η Χίλαρι Κλίντον, στη διάρκεια συγκέντρωσης στη Φλόριντα.

POPAGANDA