Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βγήκε το πρόγραμμα της Αλυσίδας Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ!

Ο ΙANOS διανύει φέτος τον 12ο χρόνο λειτουργίας του στο κέντρο της Αθήνας και συμπληρώνει 32 χρόνια από τη δημιουργία του στην Θεσσαλονίκη. Χρόνια, μέσα στα οποία απέκτησε πολλούς και διαφορετικούς κρίκους σύνδεσης με το βιβλιόφιλο και όχι μόνο, κοινό, προσφέροντας καινούριους διαύλους επικοινωνίας των καλλιτεχνών με το κοινό τους, μέσα από την ενημέρωση των 149.751 μελών του ΙΑΝΟS CLUB και του IANOS.GR, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα ηλεκτρονικά καταστήματα βιβλίου της χώρας.
Ένα σημείο όμως που κάνει τον ΙΑΝΟ να διακρίνεται όλα αυτά τα χρόνια είναι οι10.121  πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει, παρουσιάζοντας σχεδόν το σύνολο της ελληνικής βιβλιογραφίας και δισκογραφίας. Μόνο τα τρία τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν 2.153 εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκαν 453 συγγραφείς και ανέβηκαν τη σκηνή του ΙΑΝΟΥ 328 μουσικοί, ενώ τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν  149.892 άνθρωποι.
Ταυτόχρονα, μέσα από την εκδοτική μας δραστηριότητα, Μπαμπά… Μια κανονική ημέρα, Μια ζαχαρένια συνταγή και τους συγγραφείς Αντώνη Δούμα-Κανάκη και Φωτεινή Κωνσταντοπούλου καθώς και από δράσεις και εκδηλώσεις προσφοράς όπως Ο ΙΑΝΟS για την Κιβωτό του Κόσμου και το Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο, που διοργανώθηκαν αυτά τα χρόνια, την δενδροφύτευση 2000 δέντρων στη Θεσσαλονίκη, καταφέραμε να προσφέρουμε 61.341€ στο Ορφανοτροφείο “Άγιος Στυλιανός, στην  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την Κιβωτό του Κόσμου και στο Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο της Θεσσαλονίκης, τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ έχουν γίνει δωρεές σε σχολεία, βιβλιοθήκες κλπ που αγγίζουν τις 250.000€.
Με ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους στους οποίους αντιστοιχούν οι παραπάνω αριθμοί, αλλά και στις αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών, φίλων και μελών μας προσπαθήσαμε να ετοιμάσουμε και φέτος ένα πλούσιο, πολυποίκιλο πρόγραμμα εκδηλώσεων, δράσεων και δραστηριοτήτων, με την αναντικατάστατη βοήθεια των εκλεκτών συνεργατών μας.

Έτσι λοιπόν και φέτος, εκατοντάδες παρουσιάσεις βιβλίων θα γίνουν στον ΙΑΝΟ. Λογοτεχνίας, Δοκίμια, Μελέτες, Παιδικά κ.ά. και την διαρκή και σημαντική συνεργασία  των εκδοτικών οίκων θα διοργανώσουμε τις πρώτες παρουσιάσεις-“πρεμιέρες” πολλών και σημαντικών βιβλίων.
 

Συνεχίζονται λοιπόν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ CAFE TOY IANOY, εκδηλώσεις που έχουν το δικό τους σταθερό κοινό και αποτελούν πλέον θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Σε συνεργασία με τους τέσσερις εξαιρετικούς επιμελητές μας, τον Νίκο Θρασυβούλου, την Τασούλα Επτακοίλη, τη Μαργαρίτα Πουρνάρα και τον Γιώργο Καραμπελιά καταφέραμε να γνωρίσουμε καλύτερα 90 σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης και της διανόησης. Η είσοδος είναι πάντα ελεύθερη για το κοινό και όλες μεταδίδονται ζωντανά από το IANOS.GR.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Επιμελείται ο Νίκος Θρασυβούλου.
Από τον Δεκέμβριου του 2014 μέχρι σήμερα συναντήσαμε μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς, όπως οι:
Ρέα Γαλανάκη, Κώστας Ακρίβος, Θανάσης Βαλτινός, Μάρω Δούκα, Πέτρος Μάρκαρης, Γιάννης Καλπούζος, Αλκυόνη Παπαδάκη, Τίτος Πατρίκιος, Μάνος Ελευθερίου, Μιχάλης Γκανάς, Πέτρος Τατσόπουλος, Τατιάνα Αβέρωφ, Άλκη Ζέη, Θοδωρής Καλλιφατίδης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Λένα Διβάνη, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Ανδρέας Μήτσου, Βασίλης Βασιλικός, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ,  Αλέξης Πανσέληνος, Κώστας Μουρσελάς, Άρης Μαραγκόπουλος, Ισίδωρος Ζουργός κ.α.
Οι πρώτες συναντήσεις για τη νέα σεζόν θα είναι με τον Μάνο Κοντολέων, τον Γιάννη Ξανθούλη και την Αθηνά Κακούρη.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ
με την Τασούλα Επτακοίλη.
Συναντήσαμε μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς και ερμηνευτές όπως οι:
Ελένη Καραΐνδρου, Θάνος Μικρούτσικος, Μαρία Φαραντούρη, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Δήμητρα Γαλάνη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Μύρων Μιχαηλίδης, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Νίκος Κηπουργός, Κώστας Λειβαδάς, Φίλιππος Πλιάτσικας, Μίλτος Πασχαλίδης, Σόνια Θεοδωρίδου, Θέμης Καραμουρατίδης, Κωστής Μαραβέγιας, Γιώτα Νέγκα κ.α.

Η πρώτη συνάντηση με μουσικούς για τη νέα σεζόν θα είναι με τον Χρήστο Νικολόπουλο ενώ τον Νοέμβριο ακολουθεί η Νατάσσα Μποφίλιου.
 

ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Η Μαργαρίτα Πουρνάρα συνάντησε και συνομίλησε με σπουδαίες προσωπικότητες όπως οι: Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μπουτάρης, Νίκος Ξυδάκης, Άγγελος Δεληβοριάς, Νίκος Σταμπολίδης, Ολιβιέ Ντεκότ, Αγγελική Κοτταρίδη, Αλέκος Παπαδόπουλος, Λέανδρος Ρακιντζής, Κ.Μ. Σταματόπουλος, Γιώργος Ρόρρης, Δημήτρης Δασκαλάκης, Ρέα Βιτάλη, Αλέξανδρος Μασσαβέτας, Ηλίας Μακρής, Ανδρέας Πετρουλάκης, Δημήτρης Χαντζόπουλος κ.α.

Τον Οκτώβριο συνεχίζουμε με καλεσμένους τους πανεπιστημιακούς Βασίλη Βαμβακά και Παναγή Παναγιωτόπουλο, επιμελητές της πολυαναμενόμενης έκθεσης «GR80s. Η Ελλάδα του ’80 στην Τεχνόπολη» και τον Νοέμβριο με τον εκδότη και πρώην υφυπουργό εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Με τον Γιώργο Καραμπελιά φιλοξενήθηκαν οι: Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, Νίκος Κοτζιάς, Διονύσης Χαριτόπουλος, Βασίλης Καραποστόλης, Άγγελος Συρίγος, Φραγκούλης Φράγκος, Στάθης Σταυρόπουλος, Μαριάννα Κορομηλά, Ελένη Θεοχάρους, Νάσος Βαγενάς, Αλέκος Αλαβάνος, Δημήτρης Νόλλας, Πατήρ Νικόλαος Λουδοβίκος, Γιώργος Λιλλήκας, Νίκος Κουτλιάμπας, Θεόδωρος Ζιάκας, Μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης Παύλος κ.α.

Και τέλος από τις ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ πέρασαν οι:

Γιάννης Κακλέας & Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Σταμάτης Φασουλής, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Πέτρος Φιλιππίδης, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης & Βίκυ Σταυροπούλου, Βασίλης Παπαβασιλείου, Σπύρος & Κατερίνα Ευαγγελάτου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ενώαναμένονται ο Νίκος Διαμαντής (Σεπτέμβριο), ο Στάθης Λιβαθινός (Οκτώβριο), ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος (Νοέμβριο) και ο Γιάννης Μετζικώφ (Δεκέμβριο).
 

H IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ, το κόσμημα του ΙΑΝΟΥ, που λειτουργεί από το 2012 στο πατάρι του βιβλιοπωλείου μας, υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και την Επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία των προηγούμενων τεσσάρων ετών, έχοντας παρουσιάσει περισσότερες από 50 εκθέσεις ατομικές και ομαδικές, ζωγραφικής, γλυπτικής ή φωτογραφίας και έχοντας εκθέσει περίπου 1600 έργα τέχνης από 350 εικαστικούς καλλιτέχνες(ζωγράφους, γλύπτες, σχεδιαστές, εικονογράφους, σκηνογράφους κλπ).
Η σεζόν ξεκινά με την έκθεση ANIMALIA που εντάσσεται στο γενικότερο αφιέρωμα του ΙΑΝΟΥ για τον μήνα Οκτώβριο, που είναι αφιερωμένος στα ζώα. Τον Νοέμβριο ακολουθεί η έκθεση Ιστορίες μυστηρίου, μια έκθεση εμπνευσμένη από τις σελίδες της αστυνομικής λογοτεχνίας και  τον Δεκέμβριο Η Αλίκη στη Χώρα των θαυμάτων.
Το 2017 θα ξεκινήσει με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα λογοτέχνη Νίκο Καζαντζάκη, με αφορμή τη τα 60 χρόνια από το θάνατό του, που συμπληρώνονται στις 26 Οκτωβρίου 2017. Η έκθεση θα ταξιδέψει όλο το έτος σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενώ τον Φεβρουάριο, για πέμπτη συνεχή χρονιά, μικροί θησαυροί τέχνης περιμένουν να τους ανακαλύψετε στο πατάρι του ΙΑΝΟΥ στην έκθεση Τέχνη στο Πατάρι V.
Με χαρά ανακοινώνουμε επίσης, ότι η έκθεση “150 χρόνια ΕΑΜ” για τα 150  χρόνια από την Ίδρυση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, μεταφέρεται τον Νοέμβριο στο φουαγιέ του Μουσείου.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥ

Ανανεωμένη όμως θα είναι και η  στον πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο του Cafe του ΙΑΝΟΥ, με αγαπημένους σπουδαίους καλλιτέχνες και νέους πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς, τους οποίους πάντα ο ΙΑΝΟS αγκαλιάζει και αναδεικνύει όλα αυτά τα χρόνια (4η Ακρόαση Μικρής Άρκτου, Μόνικα, Νατάσσα Μποφίλιου, Θέμης Καραμουρατίδης κ.ά.). Στη σκηνή του ΙΑΝΟΥ θα βρεθούν οι: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Νότης Μαυρουδής, Νένα Βενετσάνου & Γιώργος Τοσικιάν, Κώστας Μακεδόνας, Μανώλης Λιδάκης,  Στέφανος Κορκολής, Παντελής Θαλασσινός, Νίκος Ξυδάκης, Παναγιώτης Μάργαρης, Μελίνα Τανάγρη, Δώρος Δημοσθένους, Αγγελική Τουμπανάκη & Buzz Bastardz και πολλοί-πολλοί άλλοι.

Μετά από 25 συναντήσεις με ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ μεταξύ των οποίων οι:
Νικολό Αμανίτι, Πιερ Ασουλίν, Ζαν Μισέλ Γκενασιά, Άρης Φιορέτος, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, Σουλφί Λιβανελί , Αφιέρωμα στον Ζωρζ Σιμενόν με την παρουσία του γιου του, Τζον, Ζαν Ματέρν, Γκράχαμ Σουίφτ, Λεονάρντο Παδούρα, Πάολο ντι Πάολο, Λίζα Μάρκλουντ, Άμος Οζ, Ντάνιελ Κέλμαν, Άλαν Χόλινγκχερστ,Caryl Ferey, Φάνια Οζ-Ζάλτσμπεργκερ, Serge Tisseron, Αντρέι Κούρκοφ κ.ά, ο κύκλος συνεχίζεται, προσφέροντας σε καιρό “κρίσης” τη μοναδική δυνατότητα στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό να έρθει κοντά με παγκοσμίου φήμης συγγραφείς, να γνωρίσει το έργο τους και να συνομιλήσει μαζί τους, σε συνεργασία πάντα με εκδοτικούς οίκους, Ιδρύματα, Ινστιτούτα και Πρεσβείες.

Ξεκινάμε τις 30 Νοεμβρίου με τον Mathias Énard, σε συνεργασία τις εκδόσεις Στερέωμα και το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Τα τελευταία χρόνια, ο ΙΑΝΟS καθιέρωσε μια νέα μηνιαία δραστηριότητα ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ.
Αντλώντας θέματα από την καθημερινότητα, την επικαιρότητα αλλά και τις παγκόσμιες ημέρες ο ΙΑΝΟS κάθε μήνα γιορτάζει μεγάλα γεγονότα και προσωπικότητες της τέχνης και του πολιτισμού, με εκπτώσεις έως 30% σε όλη τη σχετική με το αφιέρωμα βιβλιογραφία και διοργανώνοντας εκδηλώσεις με αφορμή το αφιέρωμα του μήνα.
Ο Σεπτέμβριος ήταν αφιερωμένος στην ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ και συνεχίζουμε με το ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΖΩΑ (Οκτώβρης),  ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ  σε συνεργασία με την Ε.Λ.Σ.Α.Λ. (Νοέμβριος),ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ (Δεκέμβριος), ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ(Ιανουάριος).
Έπειτα από επτά επιτυχημένους κύκλους και περισσότερους από 1.200 απόφοιτους, συνεχίζονται για όγδοη φορά τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΙΑΝΟΥ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και εξ αποστάσεως (e-learning) σεμινάρια. Έμπειροι και καταξιωμένοι συγγραφείς, επαγγελματίες από τον χώρο του βιβλίου και από άλλα επιστημονικά πεδία, με διδακτική εμπειρία, συμμετέχουν στην ομάδα διδασκόντων των Εργαστηρίων Βιβλίου. Σκοπός μας είναι όχι μόνο η συγγραφική και η επαγγελματική κατάρτιση, αλλά και η ενημέρωση και η καλλιέργεια αυτών που αγαπούν το λογοτεχνικό κείμενο και το βιβλίο γενικότερα.

ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!
Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου