Categories: ΚΟΣΜΟΣ

«Πράξη απελπισίας» η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας του εκλογικού συστήματος, από τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ρόμπι Μουκ, διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών, υποστηρίζει ότι η φραστική επίθεση αμφισβήτησης του εκλογικού συστήματος από τον Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, είναι μια πράξη απελπισίας.

“Γνωρίζει ότι χάνει και προσπαθεί να κατηγορήσει το σύστημα. Είναι αυτό που κάνουν όσοι χάνουν,” δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους, ο Μουκ.

Ο μέσος όρος στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων (RealClearPolitics) σε παναμερικανικό επίπεδο δίνει στην Κλίντον προβάδισμα 7,1 ποσοστιαίων μονάδων στο 46% έναντι 38,9% του Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τις δηλώσεις του Τραμπ για τη νοθεία στο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ. Η εκπρόσωπος του Ασλι Στρονγκ δήλωσε ότι ο Ράιαν “είναι πεπεισμένος πλήρως ότι οι πολιτείες των ΗΠΑ θα διεξάγουν τις εκλογές υπό πλήρη ακεραιότητα,”

Στην πολιτεία του Οχάιο, που θεωρείται ότι θα είναι μία από τις πολιτείες που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα της 8ης Νοεμβρίου, ο υπεύθυνος διεξαγωγής των εκλογών που ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δήλωσε ότι οι ανησυχίες για ευρεία εκλογική νοθεία είναι απλά ατεκμηρίωτες. “Μπορώ να διαβεβαιώσω τον Ντόναλντ Τραμπ: είμαι υπεύθυνος για τις εκλογές στο Οχάιο κι αυτές θα είναι διαβλητές. Θα το διασφαλίσω αυτό,” δήλωσε ο αρμόδιος πολιτειακός αξιωματούχος, Τζον Χάστιντ στο CNN.

Σε αναφορά του υπό τον τίτλο “Η Αλήθεια για την Εκλογική Νοθεία”, το Κέντρο για τη Δικαιοσύνη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης αναφέρει περιστατικά εκλογικής νοθείας σε ποσοστά 0,00004% και 0,0009%.

Η εφημερίδα “The Washington Post” σε έρευνα που πραγματοποίησε τον Αύγουστο εντόπισε 31 αξιόπιστες υποθέσεις προσωπικής εκλογικής νοθείας σε αριθμό ψήφων μεγαλύτερο του ενός δισεκατομμυρίου στις εκλογές μεταξύ του 2000 και του 2014. Μελέτες του πανεπιστημίου στην Αριζόνα το 2012 και το 2016 εντόπισαν ελάχιστα αντίστοιχα ποσοστά εκλογικής νοθείας.

Σε αριθμό πολιτειών που επικρατεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και οι οποίες θέλησαν να λάβουν προληπτικά μέτρα κατά της εκλογικής νοθείας έχει ψηφιστεί νομοθεσία που επιβάλλει τον αυστηρότερο έλεγχο των προσωπικών στοιχείων της ταυτότητας των ψηφοφόρων.

POPAGANDA