Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέστειλε την τελική της εισήγηση σύμφωνα με την οποία οι συναλλαγές των ξένων επενδυτών θα είναι ελεύθερες, ενώ οι Έλληνες επενδυτές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε αγορές μετοχών χρησιμοποιώντας το «παλαιό χρήμα». Θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «φρέσκο» χρήμα για να αγοράσουν μετοχές. Θα μπορούν να αγοράζουν μετοχές μέσω κατάθεσης μετρητών, μέσω πώλησης μετοχών που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό του και μέσω μεταφοράς κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Την έντονη αντίδραση της επενδυτικής κοινότητας προκαλούν οι πληροφορίες ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών ετοιμάζεται να ανοίξει με τους Έλληνες επενδυτές να μην μπορούν να χρησιμοποιούν τους υφιστάμενους καταθετικούς λογαριασμούς για αγορά μετοχών. Αυτό που φοβούνται οι χρηματιστές είναι μήπως μέσα από το πλαίσιο επαναλειτουργίας της αγοράς οι πωλήσεις είναι ελεύθερες, ενώ οι αγορές θα περνούν μέσα από το «φίλτρο» των capital controls, γεγονός που θα οδηγούσε τις τιμές των μετοχών σε σημαντική πτώση.
Οι χρηματιστές τονίζουν ότι η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου θα πρέπει να διασφαλίζει την ίση μεταχείριση αγοραστών και πωλητών, η οποία και αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή λειτουργίας του χρηματιστηριακού θεσμού. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η χρηματιστηριακή αγορά θα πληγεί ανεπανόρθωτα λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της, την αποτελεσματική διαμόρφωση των τιμών των μετοχών, τη διεθνή της αξιολόγηση και τις μακροχρόνιες προοπτικές της.
Σύμφωνα με τον ΣΜΕΧΑ (Συνδέσμο Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών), στην περίπτωση που η επαναλειτουργία του ΧΑ συνδυασθεί με περιορισμό της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων από τραπεζικούς λογαριασμούς, μερικώς ή ολικώς, ο περιορισμός αυτός θα μειώσει την αγοραστική δύναμη των επενδυτών και θα αποθαρρύνει την συμμετοχή τους, προσβάλλοντας την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και οδηγώντας σε πτωτική πορεία των τιμών των μετοχών, με αρνητικές συνέπειες για τη λειτουργία της αγοράς και την αξιοπιστία του ΧΑ γενικότερα.
Ο ΣΜΕΧΑ υπογραμμίζει ότι είναι αντίθετος σε οποιουδήποτε είδους περιορισμούς στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, οι οποίοι θα επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία των τιμών των εισηγμένων εταιριών, στην αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του ΤΧΣ και των ασφαλιστικών ταμείων, όπου ένα μέρος της περιουσίας τους είναι επενδυμένο σε εισηγμένους τίτλους, καθώς και στο σύνολο της αξιοπιστίας του εγχώριου χρηματοοικονομικού μοντέλου.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του πρώην προέδρου του ΣΜΕΧΑ, κ. Μωραϊτάκη ότι «οι short βιάζονται να ανοίξουν το ΧΑ», τονίζοντας ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα πρέπει αρχικά να λειτουργήσει ως μία κλειστή αγορά με εισροές και εκροές εντός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και με την εκκαθάριση να γίνεται μόνο από Έλληνες θεματοφύλακες και τα λεφτά να μην μπορούν να κατατεθούν στο εξωτερικό όπως ισχύει και για τους Έλληνες. Επισημαίνει ότι εάν το ΧΑ ανοίξει με εκροές χρημάτων στο εξωτερικό θα ξανακλείσει πολύ σύντομα και οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι αυτοί που έχουν θέσεις short στα παράγωγα.
Αυτό που ανησυχεί τους παράγοντες της αγοράς είναι ότι εάν η λειτουργία της αγοράς ξεκινήσει μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πιθανόν να λειτουργήσει υπέρ των πωλητών και ιδιαίτερα υπέρ των ξένων επενδυτών.