Μικρή μείωση κατά 2,73% εκτιμάται πως θα καταγράψει φέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού (6-8 ατόμων), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με μετρήσεις στις οποίες προέβη το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΕΣΕΕ την περίοδο 6-11 Απριλίου 2017.
Η μεταβολή προκύπτει ως αποτέλεσμα της γενικότερης πτωτικής πορείας της τιμής των κρεατικών κατά 3,86%, ενώ μικρότερης έκτασης είναι η επίδραση των μειωμένων τιμών των λαχανικών/φρούτων και των προϊόντων Σούπερ Μάρκετ (-0,58% και -0,18% αντίστοιχα).
Πιο αναλυτικά και βάσει των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), η τιμή του αρνιού το φετινό Πάσχα καταγράφει υποχώρηση κατά 6,06% με την αντίστοιχη του κατσικιού να οριοθετείται σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα (-8,22%). Παράλληλα, αμετάβλητη παραμένει η τιμή του κοτόπουλου, με τη μοναδική αυξητική τάση στην εν λόγω κατηγορία να εντοπίζεται στην τιμή της χοιρινής μπριζόλας (4,44%).
Μικρή πτώση (-0,58%) παρατηρείται στις τιμές των οπωροκηπευτικών σε σχέση με το 2016, με τις πλέον αξιομνημόνευτες πτωτικές επιδόσεις να εντοπίζονται στα κρεμμύδια (-26,19%) και στο κουνουπίδι (-23,08%), ενώ στον αντίποδα οι κυριότερες αυξητικές τάσεις κατεγράφησαν στα αγγούρια (30,00%) και στα κολοκυθάκια (22,11%).
Όσον αφορά στα προϊόντα σούπερ μάρκετ, όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, παρατηρείται μία οριακή μείωση των τιμών κατά 0,18%, μία θετική εξέλιξη, αν αναλογιστεί κανείς την αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ αρκετών προϊόντων σούπερ μάρκετ από το 23% στο 24%, κατά τη διάρκεια του περσινού Ιουνίου. Το υψηλότερο κόστος του πασχαλινού τσουρεκιού (7,24%), των αναψυκτικών (4,55%) αλλά και της μπύρας (4,41%) ως αποτέλεσμα της προαναφερθείσας εξέλιξης, αντισταθμίζονται από τις μειώσεις που λαμβάνουν χώρα σε λοιπά προϊόντα σούπερ μάρκετ.
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω στοιχεία, το κόστος ενός τυπικού πασχαλινού τραπεζιού 6-8 ατόμων υπολείπεται του αντίστοιχου περυσινού κατά 2,65 ευρώ. Το συνολικό ύψος του φετινού τραπεζιού ανέρχεται στα 94,41 ευρώ, μειωμένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (97,06 ευρώ) κατά 2,73%, μία εξέλιξη που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση της τιμής των κρεατικών (-6,64%).
Στα 5,30 ευρώ το αρνί
Στα 5,30 ευρώ διαμορφώνεται η ελάχιστη τιμή του αρνιού το Πάσχα 2017 στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, λόγω ανταγωνισμού, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ)
Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ βασίζεται σε πρωτογενή δεδομένα που συνέλεξαν ερευνητές του Ινστιτούτου από τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ και αφορούν τις τιμές της μεγάλης εβδομάδας.
Συγκεκριμένα η μέση τιμή του αρνιού σήμερα (Μεγάλη Τρίτη) διαμορφώνεται στα 5,50 ευρώ ανά κιλό και για το κατσίκι στα 6,50 ευρώ ανά κιλό.
Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, το μέσο τυπικό καλάθι του 2017 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ υπολογίζεται σχεδόν στην ίδια τιμή σε σχέση με το 2016. Σημαντικό ρόλο για άλλη μια χρονιά διαδραματίζει η παρατηρούμενη το τελευταίο διάστημα ένταση των προσφορών και προωθητικών ενεργειών από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ και τις προμηθευτικές εταιρείες με τη μορφή παροχής επιπλέον εκπτώσεων, εκπτωτικών κουπονιών, δωροεπιταγών κλπ, η οποία αφορά σχεδόν το σύνολο των εποχιακών προϊόντων και εκτιμάται ότι παρέχει επιπλέον όφελος περίπου 10% κατά μέσο όρο στους καταναλωτές, ενώ ο καταναλωτής που θα αφιερώσει χρόνο στην αναζήτηση αυτών των προσφορών μπορεί να εξοικονομήσει άνω του 20% της δαπάνης του.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν σε όλα τα προϊόντα που συνθέτουν το τυπικό καλάθι του Πάσχα, την Μεγάλη εβδομάδα υπάρχει κάποια εκπτωτική προωθητική ενέργεια, αρκετές από τις οποίες φτάνουν και στο 50% της τιμής.
Παράλληλα φαίνεται ότι το εύρος των τιμών και προϊόντων που έχει να επιλέξει ο καταναλωτής είναι ιδιαίτερα μεγάλο ανάμεσα σε διαφορετικές αλυσίδες σουπερμάρκετ και διαφορετικά προϊόντα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η εξάδα αυγών πωλείται από 1,19 ευρώ έως 2,46 ευρώ με ένα εύρος τιμής 52%. Οι ελληνικές ντομάτες πωλούνται το κιλό από 1,33 ευρώ έως 1,85 ευρώ με ένα εύρος τιμής 28%. Το αλεύρι για όλες τις χρήσης το κιλό από 0,65 ευρώ έως 0,97 ευρώ με ένα εύρος τιμής 33%. Τα 500 γρ. βούτυρο πωλούνται από 3,98 ευρώ έως 7,68 ευρώ με ένα εύρος τιμής 48%. Η φέτα (βαρέλι) πωλείται το κιλό από 5,68 ευρώ έως και 8,59 ευρώ με ένα εύρος τιμής 34%. Το γιαούρτι το κιλό πωλείται από 2,25 ευρώ έως 3,6 ευρώ με ένα εύρος τιμής 38%.
Τα νηστίσιμα
Παράλληλα, όμως, με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, το ΙΝ.ΕΜ.Υ. διενήργησε έρευνα για το κόστος των νηστίσιμων προϊόντων, τα οποία είναι ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει μία ετήσια συγκριτική υποχώρηση σε σχέση με την περυσινή εορταστική περίοδο, της τάξεως του 3,33%. Ειδικότερα, οι τιμές των φρέσκων θαλασσινών (καλαμάρια, χταπόδι) είναι χαμηλότερες σε σχέση με το 2016, ενώ όσον αφορά στις τιμές των λοιπών προϊόντων που πλαισιώνουν το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας, άνοδο καταγράφουν οι ελιές (7,50%) και τα ντολμαδάκια (2,99%), σε αντίθεση με τις τιμές στο τουρσί (-6,86%).