Categories: ΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ: Από τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου θα παίρνουν το όνομά τους οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, αντί τις τοποθεσίες που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά, θα ονοματίζει από εδώ και στο εξής τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σε μια προσπάθεια να αποφεύγεται το στίγμα. 

Ο ΠΟΥ είχε ονοματίσει τέσσερις παραλλαγές, γνωστές στο κοινό ως Βρετανική (B.1.1.7), Νοτιοαφρικανική (B.1.351), Βραζιλιάνικη (P.1) και Ινδική (B.1.617.2) που πλέον μετονομάζονται σε Άλφα, Βήτα, Γάμα και Δέλτα αντιστοίχως, βάσει της σειράς ανίχνευσής τους. Ενώ οποιαδήποτε νέα μετάλλαξη θα παίρνει το ελληνικό γράμμα που ακολουθεί. 

Η απόφαση για το συγκεκριμένο σύστημα ονομασίας προέκυψε μετά από μήνες διαβουλεύσεων με ειδικούς που εξέταζαν σειρά εναλλακτικών -όπως να ονοματίζονται οι μεταλλάξεις από τους θεούς της ελληνικής μυθολογίας- σύμφωνα με τον βακτηριολόγο Μάρκ Πόλεν που συμμετείχε στις συζητήσεις. 

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι νέες ονομασίες δεν υποκαθιστούν τις υπάρχουσες επιστημονικές με τους αριθμούς, τα λατινικά γράμματα και τις τελείες, που προσφέρουν σημαντικές επιστημονικές πληροφορίες και θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται στην έρευνα. 

«Ενώ έχουν τα πλεονεκτήματά τους, αυτές οι επιστημονικές ονομασίες μπορεί να είναι δύσκολες στην προφορά και την ανάκλησή τους ενώ δημιουργούν την τάση για λάθη. Ως αποτέλεσμα, ο κόσμος συχνά κατέφευγε στο να χαρακτηρίζει τις μεταλλάξεις από την τοποθεσία που ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά, κάτι το οποίο οδηγούσε σε διακρίσεις και στιγματισμό των περιοχών αυτών. Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο και να απλοποιήσουμε τη δημόσια επικοινωνία, ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τις κρατικές αρχές, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλους να υιοθετήσουν τις νέες αυτές ονομασίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού. 

Ως αποτέλεσμα της πανδημίας και της σύνδεσης του κορωνοϊού με τη Γουχάν, το σημείο στο οποίο εντοπίστηκε το κρούσμα 0, έχει καταγραφεί αύξηση στα εγκλήματα μίσους και τις επιθέσεις κατά ανθρώπων ασιατικής καταγωγής. 

Μάλιστα, ακόμη και ο ίδιος ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, κατηγορούσε ευθέως την Κίνα για την εμφάνιση της Covid-19, αποκαλώντας συχνά τον κορωνοϊό «κινέζικο» ή «Κουνγκ Φλου». 

Ενώ η πανδημία, που έχει σκοτώσει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως από τα τέλη Δεκεμβρίου 2019, συνεχίζει να μαίνεται, η υψηλότερη μεταδοτικότητα που παρατηρείται από νέες παραλλαγές του ιού είναι ανησυχητική.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA