Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Τσακαλώτος: «Συμφωνήσαμε να αντιστρέψουμε την διαδικασία»

«Είχαμε μια συμφωνία όπως είπαν και οι τέσσερις αντιπρόσωποι, για τους βασικούς πυλώνες. Αυτό που συμφωνήθηκε είναι να αντιστρέψουμε τη διαδικασία, να έχουμε συμφωνία δηλαδή στους βασικούς πυλώνες για να γυρίσουν οι θεσμοί για τα πιο μικρά ζητήματα», σχολιάζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Υπάρχουν συμβιβασμοί αλλά και πράγματα που μας ικανοποιούν. Είναι στη φύση της κάθε συμφωνίας να υπάρχουν και πράγματα που θα στεναχωρήσουν τον ελληνικό λαό. Ωστόσο η συμφωνία για τα μεγάλα ζητήματα είναι για τα μέτρα και τα αντίμετρα. Θα είναι 1% θετικά μέτρα το ’19 και 1% το ’20 και 1% περιοριστικά μέτρα για τις συντάξεις για το ’19 και 1% αντιστοίχως για το ’20. Η συμφωνία είναι πως τα περιοριστικά μέτρα θα νομοθετηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες και τα θετικά αντιστοίχως τώρα, και θα υπάρξουν αν μείνουμε εντός των στόχων», προσθέτει.

Ποιά είναι τα θετικά μέτρα

Τα θετικά μέτρα είναι για το κομμάτι των δαπανών, ένα πακέτο που θα αντιμετωπίζει την παιδική φτώχεια, ένα πακέτο για το πρόβλημα στέγασης, ένα πακέτο για τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση, ένα πακέτο για μείωση συμμετοχής συνταξιούχων στα φάρμακα και ένα επενδυτικό. Το 2020 τα μέτρα ανακούφισης θα είναι στους φόρους, ΕΝΦΙΑ και εισοδήματος.

Αυτά τα μέτρα βάζουν τη βάση για ένα κοινωνικό κράτος για την Ελλάδα, για την αλληλεγγύη για τους πιο χαμηλόμισθους. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιήσει τα θετικά μέτρα μετά το 18. Στα εργασιακά δεν θα έχουμε ομαδικές απολύσεις και lock out, αλλά θα έχουμε επιστροφή συλλογικών συμβάσεων σε κάτι που προσεγγίζει την κανονικότητα τον Σεπτέμβρη του 18. Όλα αυτά θα ισχύσουν όταν θα ξέρουμε τι θα πάρουμε από το χρέος και τα μέτρα θα εφαρμοστούν το 19 και το 20 αν και μόνο αν έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα για το χρέος με το τέλος του προγράμματος.

Τώρα θα κλείσουμε τις λεπτομέρειες στην Αθήνα για να γραφτεί η συμφωνία με τους θεσμούς και αμέσως αρχίζει η συζήτηση για τα πλεονάσματα μετά το 2018 που είναι η άλλη μεριά του νομίσματος για τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου