21 Ιουνίου 2017. Ημέρα θερινού ηλιοστασίου και το ακραίο κύμα καύσωνα είναι εδώ και απειλεί όλη την γη από τη μία άκρη της στην άλλη με τους επιστήμονες να εμφανίζονται ιδιαίτερα ανησυχητικοί και να προειδοποιούν πως αυτό είναι μόνο η αρχή.
Η κλιματική αλλαγή δείχνει ήδη τις καταστροφικές τις επιπτώσεις στη συγκομιδή στην Κίνα, προκαλεί καταστροφικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία με περισσότερους από 60 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, ακυρώσεις πτήσεων στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες έλιωσαν ακόμα και την άσφαλτο στη Βρετανία.
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν για σήμερα αλλά και τις επόμενες ημέρες θερμοκρασίες ρεκόρ στο Παρίσι, με το θερμόμετρο να φθάνει τους 37 βαθμούς Κελσίου, στη Μαδρίτη τους 38 και στο Λονδίνο τους 34.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, με βάση την εξέλιξη της θερμοκρασίας τους τελευταίους δύο μήνες, ο πλανήτης περνά έναν ακόμη εξαιρετικά θερμό χρόνο, με πολύ πρόωρα κύματα καύσωνα.
Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες των τελευταίων δύο μηνών είναι από τις υψηλότερες που έχουν καταγραφεί από το 1880.
Ανάλογες διαπιστώσεις κάνει και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, που βλέπει ότι ότι η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νοτιοανατολική Ασία, ανάμεσά τους η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, είχαν ασυνήθιστα ζεστό καιρό από τον Μάρτιο έως τον Μάιο.
Επιπλέον, το Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου του Μέιν ανακοίνωσε ότι οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στο Βόρειο Ημισφαίριο είναι κατά 0,44 βαθμοί Κελσίου επάνω από το κανονικό, συγκρινόμενες με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 0,25 βαθμών Κελσίου επάνω από το κανονικό επίπεδο.
Κίνδυνος για θανάτους
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Χαβάης, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Climate Change την προηγούμενη εβδομάδα, ένας στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως εκτίθεται σε εν δυνάμει θανατηφόρα κύματα καύσωνα.
Προβλέπει μάλιστα ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το τέλος του αιώνα, εκτός και αν οι κυβερνήσεις λάβουν δραστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΈΝΩΣΗ
Οι περισσότερες χώρες του Βόρειου ημισφαιρίου βρίσκονται σε συναγερμό και προειδοποιούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποστείλει κάποιες γενικές οδηγίες:
• Τα φώτα να παραμένουν σβηστά εάν δεν είναι απαραίτητο
• Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εγκαταλείψουν την δουλειά του στις 4μμ εάν οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές.
• Δεν είναι απαραίτητο το κοστούμι και και η γραβάτα στον χώρο εργασίας
• Να αποφεύγεται το αλκοόλ
Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης, το EuroHeat σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο οργανισμό υγείας το οποίο έχει ενεργοποιηθεί στο παρελθόν το 2005-2007 δίνοντας στη δημοσιότητα χάρτη με ενδεχόμενο κύμα καύσωνα στην Ευρώπη.
Στην Ελλάδα
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όπως κάθε χρόνο έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των υψηλών θερμοκρασιών.
Ταυτόχρονα εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τον καύσωνα, συνιστάται στους πολίτες:
• Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
• Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
• Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
• Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Στη Γαλλία:
Από το 2003 όταν 19.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το ακραίο κύμα καύσωνα στη χώρα, έχει δημιουργηθεί ειδικό πλάνο άμεσης ανάγκης σε περιπτώσεις καύσωνα.
Το πορτοκαλί επίπεδο σημαίνει ότι επίκειται καύσωνας και σ’αυτό το επίπεδο βρίσκεται η Γαλλία αυτές τις μέρες. Άμεση κινητοποίηση στο ύψιστο επίπεδο είναι όταν το επίπεδο χτυπήσει «κόκκινο».
Σύμφωνα με τον εργασιακό νόμο:
Στο χώρο εργασίας θα πρέπει να λαμβάνεται κάθε μέτρο για την προστασία και την υγεία των εργαζομένων. Η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι υποφερτή αλλά όχι ιδαίτερα χαμηλά και το νερό θα πρέπει να είναι προσβάσιμο-3 λίτρα συνιστώντας καθημερινά για τους εργαζόμενους σε εξωτερικό χώρο.
Στη Βρετανία,
η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτοφανείς θερμοκρασίες οι οδηγίες είναι παρόμοιες:
• Ελαφρύ ντύσιμο, δροσερά ποτά και συχνά διαλείμματα σύμφωνα με των εργασιακό κώδικα των συνδικάτων
• Κατά τις εργάσιμες ώρες η θερμοκρασίες πρέπει να είναι λογικές
• Σε περίπτωση φυσικής εργασίας η θερμοκρασία προτείνεται να είναι μίνιμουμ 13 βαθμούς Κελσίου
Στη Γερμανία:
• Η θερμοκρασία στον εργασιακό χώρο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 26 βαθμούς Κελσίου
• Εάν είναι εφικτό οι ώρες εργασίας θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν, τις πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να λαμβάνουν υποχρεωτικά διαλείμματα
• Σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών είναι απαραίτητος ανεμιστήρας
• Οι έγκυες, οι θηλάζουσες και οι άρρωστοι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα μετά από άδεια του εργοδότη να φεύγουν νωρίτερα από τη δουλειά τους τις ζεστές μέρες ή να μένουν στο σπίτι
• Για τους μαθητές η θερμοκρασία μέσα στις αίθουσες συνιστάται να μην ξεπερνά του 27 βαθμούς αλλά ο νόμος είναι διαφορετικός σε κάθε περιοχή για το αν επιτρέπεται να φύγουν νωρίτερα ή να μην πάνε στο σχολείο
Στην Ιταλία:
• Οι υπάλληλοι μπορούν να αρνηθούν να πάνε στη δουλειά τους εάν η θερμοκρασία είναι πολύ πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή. Σύμφωνα με το νόμο ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την προστασία και την υγεία των εργαζομένων.
Στην Ουγγαρία:
Το ανώτατο επίπεδο συναγερμού σε περίπτωση καύσωνα είναι όταν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη από τους 27 βαθμούς για τρεις συνεχόμενες ημέρες.
Σε αυτή την περίπτωση
• Τα μέσα ενημέρωσης έχουν την υποχρέωση να συνεργάζονται με τις αρχές για την προστασία των πολιτών
• Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ρεπό για τους εργαζόμενους παρά τις υψηλές θερμοκρασίες
• Οι υπάλληλοι ωστόσο έχουν δικαίωμα σε διαλείμματα 10-15 λεπτών κάθε ώρα ώστε να βρίσκονται σε πιο δροσερό μέρος
Στην Κύπρο:
Οι θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου είναι συνηθισμένες οπότε η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή τα μέτρα αναλόγως την ημέρα και την περίοδο
• Τα σχολεία στα μέσα του Ιουνίου παραμένουν κλειστά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών
• Για τους εργαζόμενους σε εξωτερικό χώρο που ασχολούνται με φυσική εργασία απαγορεύεται να δουλεύουν μετά τις 12 το μεσημέρι
• Συνίσταται σε ηλικιωμένους να μην βγαίνουν από το σπίτι μεταξύ 12 -16 το απόγευμα
Στην Ισπανία:
Μερικές από τις συμβουλές και οδηγίες εν όψει του καύσωνα με θερμοκρασίες που αναμένεται να αγγίξουν τους 40 βαθμούς την ημέρα και τους 20 στη διάρκεια της νύχτας
• Πίνετε πολύ νερό κατά την διάρκεια της ημέρας
• Μην καταναλώνεται πολύ καφέ, αλκοόλ ή ποτά και αναψυκτικά με ζάχαρη
• Ηλικιωμένοι, παιδιά και ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να αποφεύγουν τις ώρες από τις 12-16 το απόγευμα να βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο και να αναζητούν την σκιά και την δροσιά
• Αποφύγετε την σωματική άσκηση
• Να έχετε μικρά και συχνά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρα, πολλά φρούτα και σαλάτες