Μπορεί τα ονόματα να μοιάζουν τυχαία, αλλά υπάρχει πολύ μεγάλη σκέψη από πίσω. Πρέπει να είναι σύντομα και απλά για να μπορούν να αποτυπώνονται πιο εύκολα στην μνήμη και να γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία. Οι τυφώνες και οι τροπικές καταιγίδες δεν παίρνουν το όνομά τους από κάποιο συγκεκριμένο άτομο. Προσαρμόζονται στους ανθρώπους της κάθε περιοχής για να μπορούν να τα προφέρουν πιο εύκολα.
Μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα χρησιμοποιούνταν μόνο γυναικεία ονόματα, αλλά γύρω στο 1970 άρχισε και η χρήση ανδρικών ονομάτων.
Η Παγκόσμια Μετεωρολογική Υπηρεσία, έχει μια αυστηρή διαδικασία που χρησιμοποιεί για την επιλογή ονόματος του κάθε τυφώνα. Για τις καταιγίδες του Ατλαντικού υπάρχει μια λίστα με ονόματα που ανακυκλώνεται κάθε έξι χρόνια, που σημαίνει ότι τα ονόματα που χρησιμοποιήθηκαν το 2015 θα ξαναχρησιμοποιηθούν και το 2021. Στην μόνη περίπτωση που ένα όνομα δίνετε σε έναν και μόνο τυφώνα, είναι όταν αυτός ήταν εξαιρετικά καταστροφικός και προκάλεσε μεγάλο αριθμό θανάτων, όπως η Κατρίνα και η Σάντυ.
Αν μέσα σε μια χρονιά χτυπήσουν πάνω από 21 τροπικοί κυκλώνες τότε οι επιπλέον θα παίρνουν το όνομά τους από τα γράμματα του ελληνικού αλφάβητου.
Οι τυφώνες και οι τροπικές καταιγίδες δεν παίρνουν το όνομά τους από κάποιο συγκεκριμένο άτομο. Προσαρμόζονται στους ανθρώπους της κάθε περιοχής για να μπορούν να τα προφέρουν πιο εύκολα.