Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H Popaganda σας κάνει δώρο πέντε βιβλία του Τζο Νέσμπο

Όταν έρχεται ο χειμώνας το βιβλίο γίνεται η ιδανική συντροφιά στο μετρό, σε κάποιο ήσυχο καφέ, στον καναπέ ένα κυριακάτικο απόγευμα. Γι’ αυτό η Popaganda επιλέγει για σας το και σας τα βιβλία Το αστέρι του διαβόλου, Ο χιονάνθρωπος, Η λεοπάρδαλη, Κυνηγοί Κεφαλών, Ο λυτρωτής του Τζο Νέσμπο και σας τα κάνει δώρο από τη σειρά Pocket των εκδόσεων Μεταίχμιο. Ο γνωστός εκδοτικός οίκος φέρνει στην Ελλάδα τη διάσημη έκδοση pocket, δηλαδή βιβλία δηλαδή γνωστών συγγραφέων που έκαναν ήδη μια πετυχημένη πορεία στην ελληνική αγορά με την κανονική τους έκδοση και αρκετό χρόνο μετά την έκδοση αυτή επανακυκλοφορούν σε μικρό σχήμα, σε πολύ χαμηλή τιμή.

Ο συγγραφέας: Ο Τζο Νέσμπο γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1960 στο Όσλο. Σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως χρηματιστής και δημοσιογράφος. Το 1997 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο The Bat (Η νυχτερίδα), το οποίο ήταν και το πρώτο της σειράς με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε. Διάσημος σήμερα όσο και ο καλτ ντετέκτιβ του, βλέπει τα βιβλία του να ξεπερνούν τα 28.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως σε πωλήσεις και να εκδίδονται σε περισσότερες από 40 χώρες.  Έχει τιμηθεί με τα πιο έγκυρα βραβεία, όπως τα Riverton Prize (1997), Glass Key (1998), Bookseller’s Prize (2000 και 2007), καθώς και με τις υψηλότερες διακρίσεις στη χώρα του. Το μυθιστόρημά του Νέμεσις ήταν υποψήφιο για το βραβείο Edgar Allan Poe (2010). Ζει μόνιμα στο Όσλο.

Το αστέρι του διαβόλου

Σύνοψη: Όσλο. Ένα ασφυκτικά ζεστό καλοκαίρι. Πέντε οι ακμές του αστεριού, πέντε τα δάχτυλα του χεριού και κάθε πέντε μέρες ένα νέο θύμα. Η πρώτη δολοφονημένη γυναίκα είχε ένα δάχτυλο λιγότερο και κάτω από το βλέφαρό της ένα κόκκινο διαμάντι στο σχήμα αστεριού. Ένα δαχτυλίδι με το ίδιο αστεροειδές κόκκινο διαμάντι στολίζει το κομμένο δάχτυλο της δεύτερης γυναίκας. Και οι φόνοι συνεχίζονται… Θολωμένος από το ποτό, υπό δυσμένεια στην υπηρεσία του, ο Χάρι Χόλε θα κληθεί να λύσει τον γρίφο μαζί με τον συνάδελφό του και προσωπικό του εχθρό Τομ Βόλερ για τον οποίο υποψιάζεται ότι είναι μπλεγμένος σε βρόμικες ιστορίες. Στην αναζήτηση της αλήθειας, ο Χόλε θα βρεθεί κυνηγημένος και θα αναγκαστεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις για το επαγγελματικό του μέλλον.

Κριτικές

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε τον Χάρι Χόλε καθώς προσπαθεί να βρει διέξοδο μέσα από αναπάντεχα εμπόδια και ανατροπές, σε μια πλοκή που φεύγει σαν σφαίρα./New York Times (ΗΠΑ)

Η άποψη της Popaganda: Mια σκοτεινή ιστορία από τον πιο διάσημο σύγχρονο συγγραφέα του είδους. 


Ο χιονάνθρωπος

Σύνοψη: «Σύντομα θα πέσει το πρώτο χιόνι». Ένα αγοράκι ξυπνά και αναζητά τη μητέρα του. Όμως στο σπίτι δεν είναι κανείς και στον κήπο τους ανακαλύπτει έναν χιονάνθρωπο με το αγαπημένο φουλάρι της μητέρας του τυλιγμένο στον λαιμό του. «Και τότε θα ξανακάνει την εμφάνισή του». Καθώς ο Χάρι Χόλε και η ομάδα του ξεκινούν την έρευνά τους, ανακαλύπτουν έναν ανησυχητικό αριθμό γυναικών που έχουν χαθεί στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Όταν διαπιστώνουν την εξαφάνιση και άλλης μιας γυναίκας, οι χειρότερες υποψίες του Χάρι Χόλε επιβεβαιώνονται: για πρώτη φορά στην καριέρα του θα πρέπει να αντιμετωπίσει έναν σίριαλ κίλερ που παίζει στην έδρα του.

Κριτικές

Ο βασιλιάς της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας./Los Angeles Times

Η άποψη της Popaganda: Ο «βασιλιάς του αστυνομικού μυθιστορήματος» σε μια δυσοίωνη ιστορία με ένταση που διατηρείται στο αμείωτο μέχρι την τελευταία σελίδα. 


Η λεοπάρδαλη

Σύνοψη: Όσλο. Βαθύς χειμώνας. Ένας δολοφόνος περιδιαβαίνει τους δρόμους της πόλης. Δυο γυναίκες ανακαλύπτονται πνιγμένες με το ίδιο τους το αίμα. Το τρίτο θύμα το βρίσκουν κρεμασμένο από τον βατήρα μιας πισίνας. Οι τόποι του εγκλήματος δεν προσφέρουν κανένα στοιχείο στην έρευνα. Τα ΜΜΕ τρελαίνονται. Η αστυνομική έρευνα έχει βαλτώσει. Ο μόνος που θα μπορούσε να βοηθήσει είναι ο Χάρι Χόλε ο οποίος όμως είναι χαμένος κάπου στην Άπω Ανατολή προσπαθώντας να σβήσει από τη μνήμη τις πληγές του…Όταν ο ιδιόρρυθμος επιθεωρητής αναγκάζεται να επιστρέψει, καθώς μαθαίνει ότι ο πατέρας του είναι στα τελευταία του, ο δολοφόνος ξαναχτυπά. Τα αντανακλαστικά του Χάρι ενεργοποιούνται…

Κριτικές

Ο κύριος Nesbo διαθέτει μοναδική δεξιοτεχνία στον γραπτό λόγο: εξαιρετικές περιγραφές, γλώσσα ρέουσα και ακριβής, αξιοθαύμαστη αίσθηση ρυθμού. Ένα μεγάλο συγγραφικό ταλέντο. […] Η Λεοπάρδαλη είναι τρομερά φιλόδοξο εγχείρημα, ένα ασυνήθιστο, εκκεντρικό, εξαιρετικό μυθιστόρημα./New York Journal of Books

Η άποψη της Popaganda: Σκοτάδι, κίνδυνος, αγωνία και ανατροπές. Ο Τζο Νέσμπο κάνει πάλι το θαύμα του.


Κυνηγοί Κεφαλών

Σύνοψη: Παρά το ότι υπολείπεται σε ύψος, ο Ρόγκερ Μπρόουν μοιάζει να τα έχει όλα: είναι ο πιο επιτυχημένος κυνηγός επιχειρηματικών ταλέντων της Νορβηγίας, έχει παντρευτεί την πανέμορφη ιδιοκτήτρια μιας γκαλερί και ζει στη χλιδή σε ένα ονειρεμένο σπίτι. Η ασύστολη σπατάλη, ωστόσο, έχει ως αποτέλεσμα να βρεθεί χρεωμένος ως τον λαιμό και να αναγκαστεί να ασκήσει ένα παράλληλο επάγγελμα: ληστής πανάκριβων έργων τέχνης. Όταν του δίνεται η ευκαιρία να οργανώσει την τελευταία μεγάλη δουλειά, που θα τον απαλλάξει από όλα του τα χρέη, ένα απρόβλεπτο γύρισμα της τύχης θα τον μετατρέψει από κυνηγό σε θήραμα και τα χρέη θα γίνουν το μικρότερο πρόβλημά του… Το βιβλίο έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τον ταλαντούχο νορβηγό σκηνοθέτη Μόρτεν Τίλντουμ. Όταν οι Κυνηγοί κεφαλών εκδόθηκαν το 2008, ο Jo Nesbo ίδρυσε το Ίδρυμα Χάρι Χόλε –έναν φιλανθρωπικό οργανισμό για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού στα παιδιά του Τρίτου Κόσμου–, το οποίο χρηματοδοτείται από τα έσοδα του βιβλίου Κυνηγοί κεφαλών και την κινηματογραφική μεταφορά.

Κριτικές

Ο Ταραντίνο συναντά τους αδελφούς Κοέν στο απολαυστικό θρίλερ του Jo Nesbo./Politiken

Η άποψη της Popaganda: Ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα που δεν θα θέλεις να αφήσεις από τα χέρια σου. 


Ο λυτρωτής

Σύνοψη: Μια παγωμένη βραδιά στο Όσλο, παραμονές Χριστουγέννων, κόσμος είναι μαζεμένος σε μια υπαίθρια συναυλία του Στρατού Σωτηρίας. Μια έκρηξη διακόπτει τη μουσική, ένας ένστολος πέφτει νεκρός, με μια σφαίρα εξ επαφής στο κεφάλι. Μέσω της πιστωτικής του κάρτας, του ψεύτικου διαβατηρίου του και της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον εργοδότη του, η αστυνομία καταφέρνει να στριμώξει έναν ύποπτο. Ο Χάρι Χόλε θα βρεθεί στο κατόπι ενός πληρωμένου δολοφόνου που είναι όλο και πιο απελπισμένος, καθώς ανακαλύπτει πως σκότωσε το λάθος άτομο, αλλά και αποφασισμένος να εξολοθρεύσει τον στόχο του.

Κριτικές

Οι σφυγμοί μου χτύπησαν κόκκινο από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα./Michael Connelly

Η άποψη της Popaganda: Μια Χριστουγεννιάτικη «μαύρη» ιστορία που έχει πουλήσει 25.000.000 αντίτυπα.

 

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA