Δεν έχει περάσει καιρός απ’ την αυθόρμητη συγκέντρωση περίπου 2.000 ατόμων μπροστά από το Γαλλικό Ινστιτούτο στη Σίνα, την επόμενη ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Charlie Hebdo. Γι’ αυτό κι ο διευθυντής του Οlivier Descotes στη σημερινή παρουσίαση του καταιγιστικού προγράμματος τού Ινστιτούτου για τον Ιανουάριο-Αύγουστο του 2015, που καλύπτει μια τεράστια γκάμα απ’ τη φιλοσοφία ως τη γαστρονομία, επεσήμανε ότι «η σημερινή μέρα συμπίπτει με μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για την ιστορία της Γαλλίας, αφού αποδείχτηκε ότι οι Έλληνες ήταν για μια ακόμα φορά σε απόλυτη σύμπνοια με τον γαλλικό λαό».
Ο διάλογος, πολιτισμικός ως επί το πλείστον, που αναπτύχθηκε με κέντρο το Γαλλικό Ινστιτούτο και πέρσι, προσελκύοντας 70.000 συμμετέχοντες, φέτος κλιμακώνεται με το πρόγραμμα «Ελλάδα-Γαλλία: Συμμαχία 2015» και άξονες τις συζητήσεις ιδεών για τις αξίες της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, τη μεσογειακή Ευρώπη και τη σύγχρονη δημιουργία.
Δεν είναι τυχαίο που δίνεται τόσο μεγάλη έμφαση φέτος στη φιλοσοφία. Μόνο η Νύχτα της Φιλοσοφίας τον περασμένο Μάιο συγκέντρωσε 3.500 χιλιάδες άτομα.
Ο Αλέν Μπαντιού που πέρσι συνάρπασε το αθηναϊκό κοινό σε τρεις διαφορετικούς τόπους, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Νομική, μιλώντας με ενθουσιασμό εφήβου για τα πολιτικά προτάγματα και τις προοπτικές μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα επιστρέψει στην Αθήνα για να αναπτύξει ακόμη μια σπεσιαλιτέ του: τον Έρωτα («Έρωτας υπό απειλή; Έρωτας νικητής;»).
Στις φιλοσοφικές τράπεζες και στα φιλοσοφικά αφιερώματα θα μετάσχουν δυνατά ονόματα, όπως η φιλόσοφος στη Σορβόνη και αρθογράφος στη Liberation, Renaud Barbaras, και οι αυθεντίες σε ζητήματα βιοποικιλότητας, στα ανθρώπινα δικαιώματα, την πληροφορική και την γενετική Gilles Boeuf, Mireille Delmas-Marty, Gerarg Berry και Edith Heard. Τα αφιερώματα θα αφορούν τον Jean-Luc Nancy, τον Deleuze, τον Ettiene Baliba κ.ά.
Το 16o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, με πολλές πρεμιέρες, θα ξεκινήσει στη Στέγη στις 20 Μαρτίου, έχοντας ανάδοχο την Ανουκ Αϊμέ.
Ενενήντα χρονών γίνεται φέτος ο διεθνής Έλληνας εικαστικός Takis και διοργανώνεται προς τιμή του αφιέρωμα στο Palais de Tokyo. Στις εικαστικές δράσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου ανήκουν και η συνδιοργάνωση της Μπιενάλε Θεσσαλονίκης και η έκθεση για τον Γαλλικό φιλελληνισμό της Maia Flore στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
Το Γαλλικό θέατρο à la Grecque εξελίσσεται σε μίνι θεσμό. Φέτος θα παρουσιαστούν στο Ίδρυμα Κακογιάννης από ελληνικές ομάδες έργα των Οlivier Py, Pascal Rambert, Enzo Cormann, Carine Lacroix, Simon Grangeat και Jean-Luc Lagarde.
Στα έργα υποδομής βρίσκεται και η πρωτοβουλία του Descotes να μεταφραστούν στα γαλλικά από 10 Έλληνες εκδότες 10 ελληνικά θεατρικά έργα από το 1830 ως το 1960.
Το Γαλλικό Ινστιτούτο φρόντισε, το «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού, σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου να ταξιδέψει στο Εθνικό Θέατρο του Στρασβούργου και οι Blitz (ξανά) στη Reims.
Στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα έρθει ο Yoann Bourgoeois, ενώ στο Φεστιβάλ Αθηνών αναμένονται μεγάλες μετακλήσεις από τη Γαλλία (μη ανακοινώσιμες ακόμα).
Στις δέκα μουσικές εκδηλώσεις (μεταξύ άλλων της ΚΟΑ και του Κyklos Ensemble) η πιο πρωτότυπη είναι με διαφορά του ARTefacts Εnsemble: ηχογράφησε έξι νέες δημιουργίες οι οποίες είχαν παραγγελθεί σε νεαρούς δημιουργούς που εμπνεύστηκαν από τη ζωή των γυνακών στις φυλακές της Θήβας.
Στις εκπλήξεις της διοργάνωσης είναι και :
*Η Διεθνής Διάσκεψη για το κλίμα.
*Το Gout de France/Good France:Πάνω από 1000 σεφ θα τιμήσουν την γαλλική γαστρονομία.
*Τα τιμητικά αφιερώματα στον Jean Zay και στη Μάνια Καραϊτίδη.
Περισσότερα στο ifg.gr