Ακόμη ένα πλήγμα για την ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με την Ελευθερία του Τύπου συνιστά το σημερινό δημοσίευμα του έγκριτου Politico για τη νέα έκθεση του Media Freedom Rapid Response (MFRR) σχετικά με την κατάσταση της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα.
Όπως υπογραμμίζεται στο άρθρο της δημοσιογράφου Νεκταρίας Σταμούλη, σύμφωνα με την έκθεση, η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και η ασφάλεια των δημοσιογράφων απειλούνται περισσότερο στην Ελλάδα από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ.
Στο Politico υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα έπεσε πέντε θέσεις στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2021 που δημιουργήθηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, το οποίος περιέγραψε ένα «επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου» στη χώρα, αναφερόμενος σε κρατικούς πόρους που διανέμονται χωρίς διαφάνεια, στοιχεία εσωτερικής λογοκρισίας στα κρατικά μέσα ενημέρωσης και βίας. εναντίον δημοσιογράφων. Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 70η θέση στον δείκτη και έχει την 4η χειρότερη κατάταξη στην Ε.Ε.
Η εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα είναι επίσης πολύ χαμηλή, όπως αποδεικνύει η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το γερμανικό think tank Friedrich Naumann Foundation πέρυσι, η οποία διαπίστωσε ότι 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι τα μέσα ελέγχονται από την κυβέρνηση ή τα πολιτικά κόμματα, ενώ τα δύο τρίτα πιστεύουν ότι τα ελληνικά μέσα μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις. Ακόμη, η πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Eteron, ελληνικού think tank, διαπίστωσε ότι μόλις το 10,7% των πολιτών εμπιστεύονται τα μέσα ενημέρωσης.
Όπως δημοσιεύει το Politico, η έκθεση σημειώνει ότι η κατάσταση στο τοπίο των ελληνικών μέσων ενημέρωσης δεν είναι νέα, ωστόσο βλέπει μια επιδείνωση στην ελευθερία του Τύπου από τότε που το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε την εξουσία το 2019, το οποίο «έχει εμμονή με τον έλεγχο του μηνύματος» και «την ελαχιστοποίηση των επικριτικών και διαφωνούντων φωνών».
«Ειδήσεις που είναι ενοχλητικές ή μη κολακευτικές για την κυβέρνηση, που περιλαμβάνουν αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν αναφέρονται σε πολλά μέσα, δημιουργώντας σημαντικό εμπόδιο για την πρόσβαση του κοινού στην πληροφόρηση και, στη συνέχεια, την ενημερωμένη συμμετοχή του στη δημοκρατική διαδικασία.», αναφέρει η έκθεση.
Ακόμη γίνεται λόγος για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης μιας αμφιλεγόμενης προσθήκης που ποινικοποιεί την ανταλλαγή ψευδών πληροφοριών. Όπως τονίζεται, η Ένωση Δημοσιογράφων Αθηνών, η ΕΣΗΕΑ, προειδοποίησε ότι η διατύπωση είναι πολύ ασαφής και μπορεί να οδηγήσει σε δίωξη δημοσιογράφων απλώς και μόνο επειδή εξέφρασαν τις απόψεις τους. Τόσο η ένωση όσο και οργανώσεις όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν ζητήσει την ανάκληση του νόμου.
Τέλος, σημειώνει ότι η δολοφονία του ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021 έχει ρίξει το φως της δημοσιότητας σε βαθύτερα προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ελλάδα. «Η πρόοδος της έρευνας φαίνεται αργή και στερείται βασικής διαφάνειας, κάτι που οδηγεί σε δυσπιστία για την ικανότητα ή την προθυμία των αρχών να προστατεύσουν τη δημοσιογραφική κοινότητα», σημειώνεται στην έκθεση.
Πηγή: www.rosa.gr