Categories: ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατάπαυση του πυρός από την Ρωσία για 12 ώρες

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός σε περιοχές ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις 9 το πρωί έως τις 21:00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα (09/03), σύμφωνα με την Ουκρανή αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, όπως  αναφέρει το Reuters.

Η Iryna Vereshchuk είπε ότι οι διάδρομοι εκκένωσης θα ανοίξουν την Τετάρτη σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, αλλά προειδοποίησε τις ρωσικές δυνάμεις να μην πυροβολήσουν σε αυτές τις περιοχές.

Οι διάδρομοι θα δημιουργηθούν ξανά για το Κίεβο, το Τσέρνιεφ, το Σούμι, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Την ίδια ώρα 22 άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, φέρεται να σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Σούμι.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης της περιοχής, Dmytro Zhyvytskyi, είπε στο BBC ότι η Ρωσία βομβάρδισε μια κατοικημένη περιοχή στα βορειοανατολικά της πόλης κατά τη διάρκεια της νύχτας, και κατηγόρησε τις δυνάμεις για «μαζική δολοφονία».

«Τρεις βόμβες σε ένα βράδυ. Ήταν μια τρομερή νύχτα» είπε.

Εννέα άτομα σε ένα μόνο σπίτι φέρεται να σκοτώθηκαν, έξι σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και περίπου 20 ακόμη υπέστησαν ζημιές.

Περίπου 5.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την πόλη μετά από μια παύση των βομβαρδισμών για να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος.

Εθελοντές μοιράζουν φαγητό στους πρόσφυγες στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας. EPA/Vitaliy Hrabar POLAND OUT

Μέχρι στιγμής οι πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στις 24 Φεβρουαρίου στη χώρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.

«Σήμερα οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία ανήλθαν σε 2 εκατομμύρια. 2 εκατομμύρια», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Γκράντι.

Ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία ανήλθε ακριβώς σε 2.011.312 και η Πολωνία έχει δεχθεί περισσότερους από τους μισούς (1.204.403), σύμφωνα με τον ιστότοπο της UNHCR που προβαίνει σε καταμέτρηση των προσφύγων.

«Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε το όριο των δύο εκατομμυρίων σήμερα ή ίσως, το αργότερο, αύριο», είχε πει νωρίτερα ο Γκράντι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο.

«Αυτό δεν σταματά», είχε σημειώσει, υπογραμμίζοντας ότι μετά το πρώτο κύμα προσφύγων από την Ουκρανία είναι πιθανόν να υπάρξει ένα δεύτερο που να συνίσταται από πιο ευάλωτους πρόσφυγες.

Χτες (08/03) ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για το σύνολο των ανθρωπιστικών θεμάτων, την πρωτοβουλία για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών και τέλος μια ανασκόπηση για τις εν εξελίξει συζητήσεις στη Γκόμελ. 

POPAGANDA