Ο ΕΝΦΙΑ για φέτος δεν αλλάζει, αν και έχει μείνει από πέρυσι σε εκκρεμότητα η ένταξη των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο. Για το 2018, ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να αλλάξει όνομα, μπορεί να αλλάξει δομή, αλλά θα συνεχίσει να βεβαιώνει έσοδα 3,3 δισ. ευρώ. Το ίδιο και το 2019. Το 2020, εφόσον ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα, ο ΕΝΦΙΑ θα ψαλιδιστεί κατά 200 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με Τα Νέα, η κυβέρνηση ήλπιζε ότι στο παζάρι με τους δανειστές θα κέρδιζε στα αντίμετρα μια γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Δεν κατάφερε να πείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αναγκάζεται να τον κρατήσει. Εχει δεσμευθεί έναντι των δανειστών ότι ο φόρος θα συνεχίσει να αποδίδει τα ίδια έσοδα. 3,3 δισ. ευρώ βεβαιωμένα έσοδα, 2,650 δισ. ευρώ στο ταμείο.
Στην τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου όμως δεσμεύτηκε και για κάτι ακόμα. Οτι έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα υπάρξει προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, σε επίπεδα που να προσεγγίζουν περισσότερο τις πραγματικές τιμές αγοράς. Αν οι αντικειμενικές τιμές προσαρμοστούν στο ύψος των αγοραίων, μοιραία θα ανοίξουν τρύπες στα έσοδα του ΕΝΦΙΑ, οι οποίες με κάποιο τρόπο θα πρέπει να καλυφθούν. Είναι η δέσμευση για 3,3 δισ. ευρώ βεβαιωμένων εσόδων.
Για τις επιμέρους διορθωτικές κινήσεις, αν θα χρειαστεί να αυξηθούν οι ισχύοντες συντελεστές ή θα γίνουν παραμετρικές αλλαγές στον υπολογισμό του φόρου, αρμόδιες πηγές παραπέμπουν στο μέλλον. Προς το παρόν, το βασικό ζητούμενο για την Καραγεώργη Σερβίας είναι να καταφέρει να βγάλει άκρη με το κουβάρι των τιμών των ακινήτων.
Η δέσμευση για προσαρμογή των τιμών αποτυπώνεται τα τέσσερα τελευταία χρόνια στα Μνημόνια και οι προθεσμίες διαρκώς, απλώς, περνούν. Το εγχείρημα έως τώρα σκόνταφτε συνεχώς στα ελλιπή στοιχεία αναφορικά με τις πραγματικές τιμές εξαιτίας του γεγονότος ότι η αγορά ακινήτων βρίσκεται στην κατάψυξη τα τελευταία χρόνια, με ελάχιστες αγοραπωλησίες, πολλές εκ των οποίων γίνονται σε τιμές «σκοτωμένες».
Αρμόδια πηγή τονίζει παράλληλα ότι η εξίσωση των αντικειμενικών με τις αγοραίες κρύβει μεγάλους κινδύνους καθώς θα μπορούσε να ισοπεδώσει και με τον νόμο τις τιμές των ακινήτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξία της περιουσίας των Ελλήνων.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει τεχνική βοήθεια από την Κομισιόν. Παράλληλα, η Καραγεώργη Σερβίας προχώρησε στη διεύρυνση της επιτροπής η οποία είχε συσταθεί για τη μελέτη των αντικειμενικών, ζητώντας την παροχή στοιχείων και στελεχών τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από την ΕΛΣΤΑΤ.
Στόχος είναι τους επόμενους μήνες να φτιαχτεί ένα σύστημα ανάλογο με αυτό που βρίσκεται ανενεργό στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, το λεγόμενο ΨΥΔΗΠΕΕΚ (Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων), στο οποίο θα συλλέγονται όλα τα διαθέσιμα δεδομένα από την αγορά, από συμβολαιογράφους, τράπεζες, μεσίτες κ.λπ., μέσω των οποίων θα προκύπτουν οι νέες τιμές για τον υπολογισμό των φόρων ακινήτων.
Το εγχείρημα κρίνεται δύσκολο, ήδη, από αυτούς που το προωθούν. Αν υπάρξει νέα βάση τιμών πάντως έως το τέλος του έτους, ο ΕΝΦΙΑ του 2018 το επόμενο καλοκαίρι θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές και τις απαραίτητες προσαρμογές.