Αεροπορική επιδρομή έπληξε χθες το πρωί την πόλη Χαν Σεϊχούν, κωμόπολη της επαρχίας Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας που ελέγχεται από τους αντάρτες και τζιχαντιστικές οργανώσεις. Εικόνες δείχνουν άψυχα σώματα στον δρόμο, ανθρώπους που υποφέρουν από σπασμούς και ασφυξία.
Σύμφωνα με τους γιατρούς που βρίκονται επί τόπου, τα συμπτώματα που εμφανίσθηκαν στα θύματα είναι αντίστοιχα με αυτά που διαπιστώθηκαν σε θύματα χημικής επίθεσης, κυρίως διεσταλμένες κόρες, σπασμοί και αφρός στο στόμα. «Μερικές περιπτώσεις φαίνεται να παρουσιάζουν επιπλέον ενδείξεις που συνάδουν με έκθεση σε οργανοφωσφορικές χημικές ουσίες, μια κατηγορία χημικών ουσιών που περιλαμβάνει τους νευροτοξικούς παράγοντες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ.
Ο ΠΟΥ ανέφερε πως είναι πιθανό ένα είδος χημικού να χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση επειδή τα θύματα δεν είχαν φαινομενικά εξωτερικά τραύματα και πέθαναν από ταχεία εμφάνιση παρόμοιων συμπτωμάτων όπως οξεία αναπνευστική δυσχέρεια. Ερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία δήλωσε νωρίτερα πως δυνάμεις πιστές στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν χρησιμοποιήσει φονικό αέριο χλωρίου σε διάφορες περιπτώσεις.
Απολογισμός
Ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε καθώς περνούσαν οι ώρες: σήμερα τοποθετείαι στους 72 νεκρούς, ανάμεσά τους και 20 παιδιά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που κάνει λόγο για 160 τραυματίες και «αγνοούμενους».
Ποιος ευθύνεται;
Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ σύμφωνα με πολλούς ξένους ηγέτες, κυρίως δυτικούς.
«Ολα τα στοιχεία αφήνουν να εννοηθεί ότι ήταν το καθεστώς του Ασαντ… που κάνει χρήση παράνομων όπλων σκοπίμως κατά του λαού του», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στην «ευθύνη» του Ασαντ σε αυτήν την «σφαγή», ενώ ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε μία «αποτρόπαιη ενέργεια του καθεστώτος» της Δαμασκού. Ο εθνικός συνασπισμός, σημαντική συνιστώσα της αντιπολίτευσης, επέρριψε επίσης την ευθύνη στο «εγκληματικό καθεστώς του Μπασάρ».