Μαύρο χρήμα από παράνομες πληρωμές, συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ σε κρατικούς αξιωματούχους από την προμήθεια οχημάτων από τη γερμανική εταιρία DAIMLER προκύπτουν βάσει στοιχείων που έχει συγκεντρώσει εισαγγελική έρευνα που είχε διατάξει η Εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράικου.
Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος εφτά προσώπων είναι μεταξύ Ελλήνων αξιωματούχων και Γερμανών υπαλλήλων της εταιρίας. Η δίωξη αφορά τη δωροδοκία υπαλλήλου σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με την επιβάρυνση του νόμου που κάνει λόγο για όσους έχουν καταχραστεί το δημόσιο και επισύρει ισόβια ποινή φυλάκισης. Στη συνέχεια, αφορά τη δωροληψία υπαλλήλου σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Τέλος, αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης προέκυψε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας υπογραφής και εκτέλεσης των επίμαχων συμβάσεων την περίοδο υπουργίας στο Εθνικής Άμυνας των Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου φαίνεται να έγιναν παράνομες πληρωμές από το 2001 και έπειτα, σε κρατικούς αξιωματούχους. Οι δωροδοκίες έγιναν από διευθυντικά στελέχη της γερμανικής εταιρίας με τη μεσολάβηση Ελλήνων μεσαζόντων, προκειμένου οι αξιωματούχοι να προωθήσουν στην ιεραρχία τις επίμαχες συμβάσεις.
Για να γίνουν υποχθόνια αυτές οι πληρωμές φαίνεται να έγινε προσεκτικά καθώς χρησιμοποιήθηκαν εταιρικοί λογαριασμοί οι οποίοι άνηκαν σε τρίτα πρόσωπα προκειμένου να μην έχουν άμεση σύνδεση με την εταιρία και γίνουν εύκολα αντιληπτοί. Επίσης, οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι η γερμανική εταιρία είχε μαύρα ταμεία με μετρητά για τις παράνομες πληρωμές, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και παραπλανητικές τιμολογήσεις καθώς και τρίτοι διαμεσολαβητές.
Οι παράνομες πληρωμές βγήκαν στο φως από στοιχεία που συνέλεξαν οι Εισαγγελείς μέσω δικαστικής συνδρομής από τις ΗΠΑ μεταξύ των οποίων υπάρχει και εσωτερική αλληλογραφία. Σύμφωνα με πηγές, στέλεχος της DAIMLER σε εσωτερικό σημείωμα φέρεται να παραδέχεται ότι οι διασυνδέσεις με πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους στην Ελλάδα μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο για το κλείσιμο μεγάλων παραγγελιών και ιδιαίτερα στη ζώνη των ένοπλων δυνάμεων.
Οι συγκεκριμένες συμβάσεις οι οποίες κοστίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ σχετίζονται αρχικά με την προμήθεια 2.000 στρατιωτικώνοχημάτων Mercedew 290 GD1 1/4T, ανταλλακτικών, συγκροτημάτων και συλλογών ειδικών εργαλείων συντήρησης με δικαίωμα προαίρεσης για την επιπλέον προμήθεια 2480 οχημάτων για τις ανάγκες του ΓΕΣ (σύμβαση 015Α/97) με συνολικό κόστος 96 εκ. ευρώ. Στη συνέχεια, αφορούν την προμήθεια 224 οχημάτων Mercedes 290 GD1 1/4T, 111 οχημάτων τύπου Unimog, 21 ρυμουλκούμενων βαρέως τύπου με κόστος 30 εκ. ευρώ. Τέλος, οι συμβάσεις έχουν να κάνουν με την προμήθεια 88 λεωφορείων με δικαίωμα προαίρεσης για 32 επιπλέον λεωφορεία.