«Δεν θα εφαρμοστεί η προνομοθετημένη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα το πακέτο των θετικών μέτρων θα είναι υψηλότερο από τα 765 εκατ. ευρώ που αναγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού».
Αυτό επισημαίνει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, σύμφωνα επίσης με τον οποίο το συγκεκριμένο πακέτο των θετικών μέτρων έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα.
Με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, στα θετικά μέτρα που θα εφαρμόσει από το 2019 η κυβέρνηση (και σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζονται σε περίπου 965 εκατ. ευρώ), περιλαμβάνονται:
• Η εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου και στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
• Οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 1/3 και η εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.
• Η επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων. Το μέτρο θα καλύπτει τους νέους έως 24 ετών και αποτελείται από την επιδότηση κατά 100% των εισφορών των εργαζομένων και την κατά 50% επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών.
• Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά.
• Η μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Το μέτρο συνίσταται στη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας (μια μονάδα ανά έτος) και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και μετά.
• Η μείωση του φορολογικού συντελεστή των μερισμάτων. Το μέτρο αφορά στη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και μετά.
• Το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι. Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.
• Η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη 15 Νοεμβρίου θα συνέλθει το Euro Working Group και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει πριν την έναρξη της συνεδρίασης μια συνάντηση που θα αφορά αποκλειστικά στην Ελλάδα (συντάξεις και θετικά μέτρα).
Το Euro Working Group θα εισηγηθεί στη συνέχεια στο έκτακτο Eurogroup στις 19 του μηνός, στο οποίο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία και η συζήτηση για την Ελλάδα να έχει κυρίως διαδικαστικό χαρακτήρα, προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να αφοσιωθούν στο ζήτημα της Ιταλίας και στην περαιτέρω εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης.
Δύο ημέρες αργότερα, στις 21 Νοεμβρίου, θα κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2019.
(Πηγή)