Η ερευνητική ομάδα GEOCHOROS του ΕΜΠ πραγματοποίησε μελέτη σχετικά με τους φόβους των Αθηναίων και τις περιοχές που τους προκαλούν μεγαλύτερη ανασφάλεια. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας ζουν με τον φόβο της εγκληματικότητας.
Ο μεγαλύτερος φόβος
Το 69% ανέφερε πως φοβάται περισσότερο μήπως πέσει θύμα διάρρηξης, κλοπής, ληστείας, επίθεσης στο δρόμο κ.ά. Από αυτό το ποσοστό, το 41,8% ανησυχεί για τη διάρρηξη στο σπίτι του, το 31,3% για επίθεση στο δρόμο, ενώ το 30,7% για την ασφάλεια των παιδιών του σε δημόσια μέρη όπως στο πάρκο ή στη διαδρομή για το σχολείο.
Σε ποσοστό 28%, οι απαντήσεις αφορούσαν τη χρήση ή/και διακίνηση ναρκωτικών, το 26,7% ανησυχεί για κλοπή του αυτοκινήτου του και ένα 26% φοβούνται το ενδεχόμενο να βιώσουν εγκληματική ενέργεια όσο περιμένουν ή χρησιμοποιούν κάποιο μέσο μεταφοράς.
Οι γυναίκες, από την πλευρά τους, έχουν το φόβο της σωματικής βίας από τους άνδρες (12,2%) αλλά και της σεξουαλικής κακοποίησης (26,7%).
Οι περιοχές που προκαλούν μεγαλύτερη ανασφάλεια
Οι κάτοικοι των δήμων Αθήνας, Καλλιθέας, Περιστερίου, Ιλίου και Πετρούπολης ανέδειξαν το μεγαλύτερο ποσοστό φόβου για ληστεία ή επίθεση στο δρόμο. Στον αντίποδα, οι παραλιακές περιοχές των Δήμων Ελληνικού και Γλυφάδας, η Φιλοθέη αλλά και μερικές περιοχές των βορείων προαστίων, ήταν οι μόνες στις οποίες κάτοικοι απάντησαν πως δε βιώνουν κάποια σχετική ανησυχία ή φόβο.
Παράλληλα, ένα ποσοστό 35% απαντούν ότι ανησυχούν πολύ έως πάρα πολύ πως θα πέσουν θύματα εγκληματικής ενέργειας στην περιοχή τους. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 60% για ηλικίες άνω των 55 ετών.
Καθοριστικό παράγοντα στις απαντήσεις των κατοίκων έπαιξε και ο χρόνος διαμονής σε μία συγκεκριμένη περιοχή. Για παράδειγμα, όσοι μένουν περισσότερο από 10 χρόνια σε μια περιοχή, ανησυχούν ότι θα βιώσουν κάτι από τα παραπάνω σε ποσοστό 45%. Σημαντικό και το κατά πόσο οι ερωτώμενοι έχουν υπάρξει θύματα της εγκληματικότητας στο παρελθόν.
Οι περιοχές της πρωτεύουσας που συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανησυχίας είναι οι εξής: ευρύτερη περιοχή Εξαρχείων, κέντρο Αθηνών, Ακαδημία Πλάτωνος, Πετράλωνα, Γκύζη, Κυψέλη, Λυκαβηττός και το νότιο τμήμα του δήμου Αχαρνών.
Καταληκτικά, η πλειοψηφία, σε ποσοστό 53,7%, θεωρεί πως τίποτα δεν έχει αλλάξει ως προς το επίπεδο της εγκληματικότητας στην περιοχή τους (μικρή, μεγάλη, καθόλου αύξηση). Υπάρχει, ωστόσο κι ένα αξιοσημείωτο ποσοστό 38,6% που υποστηρίζει ότι η εγκληματικότητα στην περιοχή που διαμένει έχει σημειώσει αύξηση.
(Πηγή)