Η Γαλλία έγινε η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που ξεκίνησε την κατασκευή ενός τοίχου για να σταματήσει την κυκλοφορία των μεταναστών και των προσφύγων.
Αν και ο τοίχος βρίσκεται στο κατώφλι της «ζούγκλας»-στρατοπέδου στο Καλαί, τα κονδύλια για την κατασκευή προέρχονται από τη βρετανική κυβέρνηση, όπως έχει πει η Υπουργός Εσωτερικών , η Άμπερ Ρουντ:
«Είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν πού πρόκειται να χτιστεί ένα τείχος, ένας φράχτης, ό, τι είναι αυτό που θέλουν.»
Το προγραμματισμένο φράγμα θα έχει μήκος ενός χιλιομέτρου, παράλληλα με τον κεντρικό δρόμο στο Καλαί, και θα έχει τέσσερα μέτρα ύψος.
Αυτό δεν είναι το μόνο τείχος του είδους του στην Ευρώπη
Το Radio Free Europe δημιούργησε ένα διαδραστικό χάρτη με ένα χρονοδιάγραμμα, στο οποίο αναφέρονται λεπτομερώς όλες οι χώρες όπου έχουν ανεγερθεί φυσικά εμπόδια ή έχουν εντείνει τον έλεγχο των συνόρων:
Οι χώρες που έχουν ανεγερθεί εμπόδια είναι:
1. Βουλγαρία
Η χώρα έχτισε ένα τείχος κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2015. Σηματοδοτεί την έναρξη της τοιχοποιίας μακριά από την Ευρώπη, όπως κάποιοι αναφέρουν.
2. Ουγγαρία
Η Ουγγαρία ολοκλήρωσε τείχος κατά μήκος των σερβικών συνόρων στις 14 Σεπτεμβρίου 2015, και το τείχος κατά μήκος των συνόρων της Κροατίας ένα μήνα αργότερα.
3. Σλοβενία
Η Σλοβενία έχτισε ένα κοφτερό φράχτη σε όλα τα σύνορα με την Κροατία, το Νοέμβριο του περασμένου έτους.
4. πΓΔΜ
Στο τέλος του Νοεμβρίου, η πΓΔΜ ολοκλήρωσε ένα τείχος κατά μήκος των ελληνικών συνόρων που ολοκληρώνεται με το σύρμα δοντιού.
5. Αυστρία
Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η Αυστρία άρχισε την κατασκευή του «φράχτη» κατά μήκος των ιταλικών συνόρων.
6. Γαλλία
Τώρα η Γαλλία μπήκε στο κλαμπ, που χρηματοδοτείται από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ορισμένες χώρες έχουν επίσης αυστηρότερους έλεγχους στα σύνορα τους:
Η Νορβηγία έχει αυξηθεί τους ελέγχους στα σύνορα και αφίξεις πλοίων από τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Δανία να εξετάζονται πιο διεξοδικά από τους υπαλλήλους. Το Βέλγιο έχει επίσης θεσπίσει αυστηρότερα ελέγχους, όπως και η Σλοβακία.
Πηγή: Independent