Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Popaganda και ο IANOS σου κάνουν δώρο ένα εργαστήριο δημιουργικής γραφής

Τα Εργαστήρια Βιβλίου στον IANO, τα οποία δημιουργήθηκαν την άνοιξη του 2013, εφέτος ήδη συμπλήρωσαν έξι επιτυχημένους κύκλους εργαστηρίων-σεμιναρίων δημιουργικής γραφής, διόρθωσης-επιμέλειας κειμένων και εικονογράφησης.

Η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS, ανταποκρινόμενη στη ζήτηση των ενδιαφερομένων, παρουσιάζει για την άνοιξη του 2016 μια επανασχεδιασμένη και εμπλουτισμένη ενότητα διά ζώσης σεμιναρίων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και εξ αποστάσεως σεμιναρίων (e-learning), η οποία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων που σχετίζονται με το βιβλίο και με εξειδικευμένες επιστημονικές θεματικές ενότητες.

Η Popaganda και ο IANOS σου κάνουν δώρο το δια ζώσης σεμινάριο που διδάσκει ο Πέτρος Τατσόπουλος, Περισσότερο από μυθιστόρημα. Η πραγματικότητα. Non Fiction Novel,Δημοσιογραφία, Πολιτική, Έναρξη: Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016, 17:30 – 20:30

Ήδη από τη δεκαετία του 1960, όταν ο Τρούμαν Καπότε δημοσίευε το Εν Ψυχρώ και ο Νόρμαν Μέιλερ τις Στρατιές της Νύχτας, μια νέα μορφή υβριδικής λογοτεχνίας ήρθε στο προσκήνιο κι έμελλε να επικρατήσει τα επόμενα χρόνια: το μυθιστόρημα χωρίς μυθοπλασία (non fiction novel). Kαθώς η τεχνολογία –από την τηλεόραση έως το διαδίκτυο– εξοικείωνε συν τω χρόνω τον μέσο πολίτη με όλο και πιο «εξωτικές», «απίθανες» ή «ωμές» όψεις της πραγματικότητας, η παραδοσιακή λογοτεχνική μυθοπλασία πέρασε μοιραία σε δεύτερη μοίρα. Τίποτε δεν ήταν πλέον τόσο «φανταστικό» όσο η ίδια η πραγματικότητα.

Ο Πέτρος Τατσόπουλος αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει σε έναν κόσμο όπου η λογοτεχνία και η δημοσιογραφία λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία για να αρδεύσουν από κοινού τον χώρο της σύγχρονης πολιτικής. Με την επικράτηση των social media και μιας νέας επιθετικής «δημοσιογραφίας χωρίς δημοσιογράφους», ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν ήταν τόσο επιτακτική η ανάγκη να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να διακρίνουμε την «αλήθεια» από την «επινόηση» και πόσο ολέθριες συνέπειες μπορούν να προκύψουν εάν αυτή η ικανότητά μας ατονίσει. Ζούμε πια στον «Γενναίο Νέο Κόσμο», όπου όχι μόνο ο καθένας μπορεί να κατασκευάσει και να διασπείρει την οποιαδήποτε τερατολογία, αλλά και με το δικό της λίπασμα να καλλιεργήσει μια εξ ολοκλήρου νέα «πραγματικότητα». Δεν αργεί η μέρα που θα απαιτείται ο δεκαπλάσιος χρόνος για να «ξεσκαρτάρουμε» τις αληθινές από τις ψεύτικες πληροφορίες από τον χρόνο για να τις αποκτήσουμε. 

Το σεμινάριο θα λειτουργήσει διαδραστικά, με πλήθος ασκήσεων γύρω από την κατασκευή και τη διάδοση γνωστών ή λιγότερο γνωστών «ντοκουμέντων» από την παγκόσμια ειδησεογραφία. Σε έναν κόσμο όπου «τίποτε δεν είναι όμοιο με αυτό που δείχνει», η συστηματική εκγύμνασή μας να ξεχωρίζουμε την «ήρα από το σιτάρι» σε ό,τι μας πλασάρεται ως «αληθινό», μπορεί να αποδειχτεί και η μόνη άμυνά μας στην πολιτική χειραγώγηση. Αυτή η άμυνα, με τη σειρά της, θα προσδιορίσει αύριο και την ιδιότητά μας ως πολιτών με τεκμηριωμένη άποψη ή ως αθυρμάτων που άγονται και φέρονται μέσα σε έναν ανεξέλεγκτο χείμαρρο πληροφοριών. Το εφιαλτικό σύμπαν του Τζορτζ Όργουελ και του Άλντους Χάξλεϊ είναι κιόλας εδώ. Απομένει να το αντιμετωπίσουμε.   

ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

Ο Πέτρος Τατσόπουλος γεννήθηκε στο Ρέθυμνο τον Δεκέμβριο του 1959. Μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες. Εργάστηκε ως ασκούμενος κοινωνικός λειτουργός, συν-σεναριογράφος (Οι Απέναντι του Γ. Πανουσόπουλου [1981], Υπόγεια Διαδρομή του Απ. Δοξιάδη [1983]), δημοσιογράφος, κριτικός βιβλίου, σύμβουλος εκδόσεων, παρουσιαστής πολιτιστικών εκπομπών στη δημόσια και στην ιδιωτική τηλεόραση: Πνεύμα Αντιλογίας (ΕΤ-1, 1999-2000), Μεγάλοι Έλληνες (Ελευθέριος Βενιζέλος, ΣΚΑΪ, 2009), 1821 (ΣΚΑΪ, 2011), Μπρα Ντε Φερ (Action 24, 2014). Μαζί με τους Κώστα Μουρσελά, Γιώργο Σκούρτη και Αντώνη Σουρούνη μετείχε στο σπονδυλωτό μυθιστόρημα Το Παιχνίδι των Τεσσάρων (1998). ΄Εχουν εκδοθεί τα βιβλία του: Οι Ανήλικοι (μυθιστόρημα, 1980), Το Παυσίπονο (μυθιστόρημα, 1982), Κινούμενα Σχέδια (διηγήματα, 1984), Η Καρδιά του Κτήνους (μυθιστόρημα, 1987 –μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2005 από τον Ρένο Χαραλαμπίδη), Η Πρώτη Εμφάνιση (μυθιστόρημα, 1994), Ανάλαφρες Ιστορίες (διηγήματα, 1995), Κομεντί (διηγήματα, 1999), Πιπέρι στη Γλώσσα (ανάλεκτα κείμενα, 2000), Το Ραβδί και το Καρότο (αναγνώσεις, 2004), Ο ουρανός στο κεφάλι μας (η δίκη της 17 Νοέμβρη, 2004), Τιμής ΄Ενεκεν (μυθιστόρημα, 2004), Πικάντικες Ιστορίες (διηγήματα, 2005), Η καλοσύνη των ξένων (μια αληθινή ιστορία, 2006), Νεοέλληνες (πορτρέτα, 2007), O Σίσυφος στο μπαλκόνι (παιδική νουβέλα, 2009 – Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), Το βιβλίο για τα βιβλία (η ανάγνωση ως απόλαυση, 2010), Ήμουν κι εγώ εκεί (πολιτικά κείμενα, 2016). Διηγήματα και μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, τουρκικά και τσεχικά. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Συγγραφέων την περίοδο 2001-2003, υπό την προεδρία του Βασίλη Βασιλικού. Βραχύβιος αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου το 2010. Τον Μάιο του 2012 εκλέχτηκε βουλευτής στην Β’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης το διάστημα 2012-2013. Από τον Ιανουάριο του 2014 έως το τέλος της ίδιας χρονιάς ήταν ανεξάρτητος βουλευτής. Έχει δύο παιδιά, τον Γιάννη και την Δανάη.

Διάρκεια σεμιναρίων

Κάθε διά ζώσης σεμινάριο περιλαμβάνει δέκα τρίωρα απογευματινά μαθήματα

(30 ώρες διδασκαλίας).*

Κόστος συμμετοχής για τα διά ζώσης σεμινάρια:

• 340 ευρώ για νέες εγγραφές 
• 300 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής:

• ηλεκτρονικά (στη διεύθυνση ergastiria@ianos.gr)
• με φαξ στο: 210- 3217686 & 2310 284 832
• ταχυδρομικά ή να την παραδώσουν στα γραφεία του ΙΑΝΟΥ (Σταδίου 24, 10564 Αθήνα & Αριστοτέλους 7, 54624, Θεσσαλονίκη) 

* Για τα σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από δείγμα γραφής 3-4 σελίδων, ανάλογο του αντικειμένου του σεμιναρίου.

Αιτήσεις: έως 3 Απριλίου 2016

Για να είσαι εσύ ο τυχερός που θα κερδίσει το εργαστήριο Περισσότερο από μυθιστόρημα. Η πραγματικότητα. Non Fiction Novel,Δημοσιογραφία, Πολιτική, κάνε Like, Comment και Share στο post του διαγωνισμού στο Facebook page της Popaganda, και μπες στην κλήρωση μέχρι Δευτέρα 4 Απριλίου στις 12.00 το μεσημέρι. Ο νικητής θα ανακοινωθεί επίσης στο ίδιο post. 

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA