Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Phenomenon επιστρέφει στην Ανάφη

Tο Phenomenon και η συλλογή Kerenidis Pepe, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την τρίτη έκδοση του Phenomenon, του προγράμματος σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στην Ανάφη.

Η τρίτη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 1 – 14 Ιουλίου 2019 και θα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα φιλοξενίας με performances, διαλέξεις, video προβολές και άλλες εκδηλώσεις (1-7 Ιουλίου) και μία έκθεση σε διάφορα μέρη του νησιού (εγκαίνια Σάββατο 6 Ιουλίου, έως 14 Ιουλίου)

Το Phenomenon 3 θα διερευνήσει το ρόλο της τέχνης σε περιόδους πολιτικής κρίσης. Οι καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών κάνουν ένα εναλλακτικό, πιο ανθρώπινο μέλλον να μοιάζει με άπιαστο όνειρο για πολλούς ανθρώπους. Σε καιρούς που κυριαρχούν οι αυταρχικές και λαϊκίστικες ιδεολογίες και ο «άλλος» θεωρείται απειλή, η τέχνη διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

Προσφέρει νέους τρόπους να φανταστούμε τον κόσμο και κυρίως να πορευτούμε σ’αυτόν. Καλλιεργεί μια άλλη ματιά και αναδεικνύοντας πολλαπλές οπτικές αποσταθεροποιεί τα κυρίαρχα αφηγήματα , προάγει τη συλλογικότητα μέσα από μη ιεραρχικές δομές και δημιουργεί χώρους για διάλογο, δράσεις και άλλες μορφές κοινωνικής έκφρασης.

Μέσω της τέχνης, το πρόγραμμα θα αναζητήσει εκείνες τις στρατηγικές που θα επιτρέψουν τη δημιουργική συνεύρεση διαφορικών δυνάμεων, θα παρακάμψουν τα κατασκευασμένα κανονιστικά συστήματα και θα αναδείξουν το δημιουργικό και πολιτικό δυναμικό που ενυπάρχει, ασταθώς, ανάμεσά τους.

Πώς μπορούμε να προσπεράσουμε τα συστήματα βίας και κυριαρχίας, ώστε να διεκδικήσουμε για όλους μια ζωή που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό της διαφορετικότητας;

Εκεί που τα πολιτικά συστήματα φαίνεται να έχουν αποτύχει, η τέχνη μπορεί να επηρεάσει μέσα από επίμονη δημιουργική δουλειά και να προσφέρει νέους εναλλακτικούς τρόπους ώστε να αναδειχθούν πολιτικές δυναμικές αντίστασης και ανατροπής που δίνουν ελπίδα στην κοινωνία .

«Η λειτουργία της τέχνης είναι να κάνει περισσότερα από το να περιγράφει τα πράγματα όπως είναι· είναι να φαντάζεται αυτά που είναι δυνατό να συμβούν». – bell hooks

Jason Dodge, άποψη της έκθεσης Jason Dodge/Paul Thek, Schinkel Pavillon, Βερολίνο, 2017. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και Schinkel Pavillon, Βερολίνο.

Jochen Lempert, Untitled (Blattschneiderameisen), 2016. Φωτογραφία: Oriol Aribau. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και ProjecteSD, Βαρκελώνη.

David Horvitz, all the time that will come after this moment, 2019. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και ChertLüdde, Βερολίνο.

Οι προσκεκλημένοι για το 2019 είναι οι:

Eva Barto
Jason Dodge
David Horvitz
Florence Jung
Στέλιος Καλλινίκου
Jochen Lempert
Eileen Myles
Deimantas Narkevičius
Vittorio Santoro
Πάκυ Βλασσοπούλου

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA