Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ (Α) και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς (2Δ), παρουσία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ (2Α) και του πρωθυπουργού της Ελλάδος, Αλέξη Τσίπρα (Δ), υπογράφουν τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, στους Ψαράδες Πρεσπών, Φλώρινα, Κυριακή 17 Ιουνίου 2018. Η συμφωνία αποτελεί προϊόν μίας πολύμηνης διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο χωρών και κατέληξε στο όνομα “Βόρεια Μακεδονία” ή “Severna Makedonja”. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ θα ψηφίσει και πάλι για τον νόμο περί κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.
Το νομοσχέδιο επέστρεψε στο κοινοβούλιο των Σκοπίων για νέα ψηφοφορία, μετά την άρνηση του Προέδρου της χώρας, Γκεόργκε Ιβάνοφ, να υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.
Το κοινοβούλιο στα Σκόπια επικύρωσε τη συμφωνία, στις 20 Ιουνίου, με 69 ψήφους υπέρ και καμία κατά, καθώς οι βουλευτές του αντιπολίτευσης του εθνικιστικού VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.
Προκειμένου να ψηφιστεί ο νόμος για τη συμφωνία των Πρεσπών, απαιτείται πλειοψηφία 61 βουλευτών που θα ψηφίσουν υπέρ. Στην περίπτωση που και με τη νέα ψηφοφορία εγκριθεί η συμφωνία, αυτή αποστέλλεται και πάλι στον Πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης στα Σκόπια, ο Ιβάνοφ δεν θα υπογράψει το διάταγμα για την επικύρωση της συμφωνίας και θα εφαρμόσει το λεγόμενο «βέτο της τσέπης», όπως συνέβη με τον νόμο σχετικά με την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)