Στις 11 το πρωί ξεκινούν οι διαδικασίες στη Βουλή της ΠΓΔΜ για την τροποποίηση του Συντάγματος που αποτελεί προϋπόθεση για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μια εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία η οποία θα αφορά μόνο κατά πόσο θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγαντος.
Για τη λήψη αυτής της απόφασης απαιτείται πλειοψηφία 2/3 δηλαδή 80 από τους 120 βουλευτές.
Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσουν άλλες δύο ψηφοφορίες. Η δεύτερη θα αφορά την έγκριση των τροπολογιών και η τρίτη το τελικό κείμενο όπου και πάλι απαιτούνται 80 βουλευτές.
Καθοριστικός παράγοντας είναι η στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, το VMRO-DPMNE, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ χρειάζεται τουλάχιστον 8 ψήφους από άλλα κόμματα διότι διαφορετικά δεν θα έχει άλλη επιλογή από την προκήρυξη εκλογών.
Το πολιτικό κλίμα είναι βαρύ, οι βουλευτές πιέζονται και η τάση που κυριαρχεί στην κοινή γνώμη είναι να θέλουν να μπούνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς όμως να υποχρεωθούν να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία.
Οι Βρυξέλλες, η Ουάσινγκτον, το Βερολίνο αλλά και η Μόσχα παρακολουθούν από κοντά την όλη διαδικασία.
Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως “μια μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης στη Νοτιανατολική Ευρώπη και εξήρε το “πολιτικό θάρρος” και την «ηγετική ικανότητα” των δύο πρωθυπουργών Ελλάδας και Σκοπίων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι η συμφωνία μπορεί να συμβάλλει στη μεταμόρφωση ολόκληρης της περιοχής και ότι αποτελεί ήδη πηγής έμπνευσης για τον διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μαικ Πενς έστειλε επιστολή προς τον Ζόραν Ζάεφ στην οποία εξέφρασε την υποστήριξή του και χαιρέτισε το 90% των πολιτών που ψήφισαν θετικά στο δημοψήφισμα.
Την ίδια ώρα ο Αλεξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα στη γειτονική χώρα ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι μονόδρομος και ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.
(Πηγή)