Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο Δημήτρης Τσοβόλας

Κατέληξε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρώην υπουργός Δημήτρης Τσοβόλας, καθώς εδώ και αρκετό καιρό έδινε μάχη με τον καρκίνο. 

Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαία το τελευταίο χρονικό διάστημα και νοσηλευόταν σε ΜΕΘ στο Αττικόν.

Γεννήθηκε στην Άρτα και ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Το 1977, για πρώτη φορά, εκλέχθηκε βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ και επανεκλέχθηκε το 1981 και το 1985. Στην συνέχεια, εξελέγη Βουλευτής στην Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας.

Έμεινε σταθερά στο υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη οκταετία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ως υφυπουργός (1981-1983), αναπληρωτής υπουργός (1983-1985) και υπουργός την περίοδο 1985-1989. Τον Οκτώβριο του 1995 αποχώρησε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί διαφώνησε ιδεολογικά και πολιτικά και στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗ.Κ.ΚΙ.).

Το ιστορικό «Τσοβόλα δώστα όλα»

Στις 20 Απριλίου του 1989, ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Περιστέρι είχε αναφέρει το ιστορικό «Τσοβόλα δώστα όλα».

«Τριάντα χρόνια ζητούσα να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση, για αυτό το ψεύτικο σύνθημα που δεν είχε καμία σχέση με την οικονομία», είχε πει ο ίδιος το 2019. «Είχα πει όποιος μου το ζητήσει, θα ανταποκριθώ αμέσως με στοιχεία, όχι με κουβέντες. Όχι μόνο δεν έδωσα μια δραχμή, σε όλο το προεκλογικό εξάμηνο του 1989, αλλά αντίθετα συγκράτησα τις δαπάνες».

Ο κόσμος τον αγαπούσε, «παρ’ ότι ήμουν οκτώ χρόνια Υπουργός Οικονομικών και φώναζε το όνομα μου από κάτω. Ο Παπανδρέου που συνήθιζε από πάνω να ανοίγει διάλογο με το πλήθος, είπε αυτή τη φράση, χωρίς να έχει σχέση με τα οικονομικά. Τον θεωρούμε τόσο βλάκα το μακαρίτη να πει προεκλογικά, από το μπαλκόνι στον Υπουργό Οικονομικών του να δώσει χρήματα;» συμπλήρωσε.

«Όποιος βρει μια απόφαση μου, που να δείχνει ότι έκανα οποιαδήποτε παροχή το πρώτο εξάμηνο του 1989, θα ζητήσω δημόσια συγγνώμη», είπε ο Τσοβόλας. «Είχα αρνηθεί να υπογράψω αυξήσεις στα μισθολόγια στρατιωτικών και αστυνομικών, καθώς δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό», σημείωσε. Το 1989 μονιμοποιήθηκαν 47.000 έκτακτοι δημόσιοι υπάλληλοι και καθιερώθηκε το επίδομα γάμου και στους άγαμους, εφόσον είχαν παιδιά.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA