Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι σε διάστημα δύο εβδομάδων έχουν συλλάβει περισσότερους από 6.000 μετανάστες, ανάμεσά τους και Σύρους, που διέμεναν στην Κωνσταντινούπολη «χωρίς χαρτιά», στο πλαίσιο μιας επιχείρησης που ξεκίνησε καθώς εντείνεται το αντιμεταναστευτικό αίσθημα στην Τουρκία.
«Διεξάγουμε μια επιχείρηση από τις 12 Ιουλίου (…) Έχουμε συλλάβει 6.122 ανθρώπους στην Κωνσταντινούπολη, ανάμεσά τους 2.600 Αφγανούς. Ένα μέρος των προσώπων αυτών είναι Σύροι», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Ο Σοϊλού διέψευσε ωστόσο ότι οι Σύροι απελαύνονται προς τη χώρα τους, αφού μη κυβερνητικές οργανώσεις κατήγγειλαν τις περιπτώσεις προσφύγων που στέλνονται πίσω στην εμπόλεμη χώρα.
«Αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορούμε να τους απελάσουμε (…) Όταν συλλαμβάνουμε Σύρους που δεν είναι καταγεγραμμένοι, τους στέλνουμε σε καταυλισμούς προσφύγων», διευκρίνισε, αναφέροντας έναν καταυλισμό στην επαρχία Χατάι, στα σύνορα με τη Συρία.
Παρόλα αυτά ο Σοϊλού πρόσθεσε ότι κάποιοι Σύροι επιλέγουν οι ίδιοι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφός της περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια Σύρους που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για γλιτώσουν από τον πόλεμο, εκ των οποίων 547.000 έχουν καταγραφεί στην Κωνσταντινούπολη.
Η Άγκυρα τονίζει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί από τις αρχές της Κωνσταντινούπολης, όμως θέλουν να καταπολεμήσουν τους μετανάστες που ζουν στην πόλη αυτή ενώ είναι καταγεγραμμένοι σε άλλες επαρχίες ή και σε καμία.
Μια ένωση συριακών ΜΚΟ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι «περισσότεροι από 6.000 Σύροι», η πλειονότητα των οποίων είχε στην κατοχή της «κάρτες προσωρινής προστασίας» που είχαν εκδοθεί από άλλες τουρκικές επαρχίες, συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη και απελάθηκαν στη Συρία.
Η επιχείρηση αυτή εναντίον των μεταναστών πραγματοποιείται μετά την ήττα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις τοπικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολή τον Ιούνιο, στις οποίες το θέμα της υποδοχής των Σύρων προσφύγων είχε αναχθεί σε μείζον ζήτημα.
Το hashtag #ΈξωΟιΣύροι είχε εμφανιστεί στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Εξάλλου σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιουλίου από το πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης, το 67,7% των Τούρκων δήλωσε δυσαρεστημένο με την παρουσία των Σύρων στη χώρα τους, έναντι 54,5% το 2017.