Περισσότερα από 100.000 παιδιά στη βόρεια περιοχή της Αιθιοπίας, το Τιγκράι, κινδυνεύουν από υποσιτισμό απειλητικό για τη ζωή τους μέσα στον επόμενο χρόνο, μια δεκαπλάσια αύξηση σε σχέση με τα ετήσια κατά μέσον όρο επίπεδα, ανακοίνωσε σήμερα η UNICEF.
Η εκπρόσωπος της οργάνωσης του ΟΗΕ για τα παιδιά, Μαρίξι Μερκάδο, μιλώντας σήμερα μετά την επιστροφή της από το Τιγκράι, δήλωσε ότι μια στις δύο έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες που εξετάστηκαν στην περιοχή βρέθηκαν έντονα υποσιτισμένες, γεγονός που καθιστά ευάλωτες σε ασθένειες τις ίδιες και τα βρέφη τους.
“Οι χειρότεροι φόβοι μας σχετικά με την υγεία και την ευημερία των παιδιών σε αυτή την εμπόλεμη περιοχή της βόρειας Αιθιοπίας επιβεβαιώνονται”, δήλωσε η ίδια σε ενημέρωση του ΟΗΕ στη Γενεύη.
“Η UNICEF εκτιμά ότι πάνω από 100.000 παιδιά στο Τιγκράι κινδυνεύουν από απειλητικό για τη ζωή τους ακραίο υποσιτισμό μέσα στους επόμενους 12 μήνες –μια δεκαπλάσια αύξηση σε σύγκριση με το ετήσιο κατά μέσο όρο επίπεδο”, είπε η ίδια.
Όπως πρόσθεσε, δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για ποσοστά θνησιμότητας.
Η Μερκάδο έκανε έκκληση για ελεύθερη πρόσβαση και “μαζική αύξηση της βοήθειας”.
Οι συγκρούσεις ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση της Αιθιοπίας και το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο.
Το Μέτωπο επανέκτησε τα περισσότερα εδάφη που κατείχε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αλλά ο μεγαλύτερος όγκος της βοήθειας έχει μπλοκάρει.
Τα παιδιά, οι γυναίκες και άλλοι άμαχοι υφίστανται τις επιπτώσεις των συγκρούσεων και παρατεταμένα ψυχικά τραύματα, είπε η Μερκάδο.
“Για παράδειγμα μιλήσαμε με μια νέα γυναίκα, η οποία έχει υποστεί σεξουαλική επίθεση, έχει δει την γιαγια της να δολοφονείται, βιάστηκε από πολλούς άνδρες καθώς παρακολουθούσε το 9 μηνών βρέφος της να το πετάνε ο ένας στον άλλον”, ανέφερε η Μερκάδο.
Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τότε που μια αυτοκινητοπομπή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ κατάφερε να εισέλθει στην περιφερειακή πρωτεύουσα του Τιγκράι, το Μέκελε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης Τόμσον Φίρι.
“Μια αυτοκινητοπομπή από 200 φορτηγά βρίσκεται καθ΄οδόν τώρα από το Σεμέρα στο Μέκελα. Αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 100 φορτηγά να φθάνουν καθημερινά στο Τιγκράι αν θέλουμε να έχουμε μια πιθανότητα να αντιστρέψουμε την καταστροφική κατάσταση που υπάρχει σήμερα”, είπε ο ίδιος.
Τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζονται δορυφορικά τηλέφωνα και άλλο απαραίτητο εξοπλισμό επικοινωνίας για την επιχείρηση αρωγής στο Τιγκράι, τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Γενς Λέρκε κάνοντας έκκληση στην κυβέρνηση της Αιθιοπίας να δώσει άδεια αλλά και μεγαλύτερης διάρκειας βίζα για τους εργαζόμενους στις οργανώσεις αρωγής.
(AΠΕ-ΜΠΕ)