Categories: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η μακρά περιπέτεια μίας χελώνας καρέτα-καρέτα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μια χελώνα καρέτα-καρέτα εντοπίστηκε πρόσφατα στο Φαρμακονήσι σε κρίσιμη κατάσταση έχοντας ένα τραύμα στο κέλυφος. Μεταφέρθηκε στη Λέρο με σκάφος, μαζί με πρόσφυγες που εντοπίστηκαν στην ίδια περιοχή. Στο νησί της Λέρου έλαβε τις πρώτες βοήθειες από τον κτηνίατρο Μιχάλη Κοντραφούρη. Σύμφωνα με τον τελευταίο, η χελώνα είχε μείνει εγκαταλελειμμένη στο Φαρμακονήσι για τρεις με τέσσερις ημέρες, γεγονός που καθιστούσε ακόμη δυσκολότερη την επιβίωσή της.

Αρχικά υπήρχε ο φόβος μήπως το ζώο είχε καταπιεί κάποια σακούλα ή αγκίστρι, τα οποία θα μπορούσαν να φράξουν ή να τραυματίσουν κάποιο από τα ζωτικά όργανά του. Η κατάσταση της χελώνας καθιστούσε επιβεβλημένη την άμεση μεταφορά της στο κέντρο διάσωσης θαλάσσιων χελώνων «Αρχέλων», όπου διατίθεται η κατάλληλη υποδομή για την περίθαλψή της. 

Η χελώνα καρέτα-καρέτα στο κτηνιατρείο της Λέρου.

Παρόλα αυτά, η χελώνα του Φαρμακονησίου δεν μπορούσε να διαφύγει από το νησί εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων απεργιών της ΠΝΟ. Η τελευταία μάλιστα από τις απεργίες βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και λήγει την Κυριακή. 

Εξαιτίας της αδυναμίας μεταφοράς της χελώνας στην Αθήνα, η Olympic Air της Aegean Airlines προσφέρθηκε να τη μεταφέρει στην πρωτεύουσα, όπου και έφτασε το πρωί του Σαββάτου. Πλέον οι πιθανότητες να ζήσει, μετά από μακρά ταλαιπωρία, είναι πολύ περισσότερες.

Το ταξίδι της χελώνας καρέτα-καρέτα από τη Λέρο στην Αθήνα:

Θοδωρής Χονδρόγιαννος

Share
Published by
Θοδωρής Χονδρόγιαννος