Η Καμίλα Βαλίεβα βρέθηκε στο επίκεντρο μιας έντονης αντιπαράθεσης όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε βρεθεί θετική σε απαγορευμένη ουσία σε δείγμα που είχε δώσει τον Δεκέμβριο. Το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS), που ανέλαβε να εξετάσει την υπόθεση ντόπινγκ, έκρινε ότι δεν πρέπει να επιβληθεί προσωρινή αποβολή στη 15χρονη και θα συμμετάσχει κανονικά το ατομικό του καλλιτεχνικού πατινάζ γυναικών την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τους New York Times, το δικαστήριο, σε δήλωσή του, ανέφερε ότι θα ήταν άδικο και θα προκαλούσε «ανεπανόρθωτη ζημιά» αν αποκλειόταν από τους αγώνες.
Το θετικό τεστ της 15χρονης σούπερ σταρ του πάγου – που κατέπληξε κριτές και θεατές σε όλο τον κόσμο όταν έγινε η πρώτη γυναίκα στα χρονικά που πέτυχε τετραπλό άλμα – ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, μία ημέρα αφού βοήθησε τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή (ROC) να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό του αθλήματος. Η εξέταση είχε πραγματοποιηθεί στις 25 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του ρωσικού πρωταθλήματος και εντοπίστηκε η ουσία τριμεταζιδίνη, που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση της στηθάγχης και έχει απαγορευθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) από το 2014 καθώς θεωρείται ότι βελτιώνει την αντοχή.
Κατά τη λήψη της απόφασης, το δικαστήριο ανέφερε στη δήλωσή του πως «έλαβε υπόψη τις θεμελιώδεις αρχές της δικαιοσύνης, της αναλογικότητας, της ανεπανόρθωτης βλάβης και της ισορροπίας των συμφερόντων» μεταξύ της Βαλίεβα και των οργανώσεων που επιδιώκουν να την αποκλείσουν από τους Αγώνες. Επίσης, σημειώθηκε, η Βαλίεβα δεν βρέθηκε θετική στους Αγώνες του Πεκίνου, αλλά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πιθανές κυρώσεις όταν η περίπτωσή της εξεταστεί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Σύμφωνα με το Reuters, το CAS ανέφερε το γεγονός ότι η Βαλίεβα ήταν «προστατευμένο άτομο» σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) ως μία από τις εξαιρετικές περιστάσεις που οδήγησαν στην απόφασή του.
Υπενθυμίζεται ότι όταν έγινε γνωστή η υπόθεση ντόπινγκ, στη Βαλίεβα επιβλήθηκε άμεση προσωρινή απαγόρευση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου από τη Ρωσική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (Rusada). Η 15χρονη αθλήτρια προσέφυγε άμεσα κατά της απόφασης και σε ακρόαση που έγινε την ίδια ημέρα η Rusada αποφάσισε να άρει την προσωρινή αναστολή της, επιτρέποντάς της να συνεχίσει να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Η ΔΟΕ, ο WADA και η Διεθνής Ένωση Πατινάζ προσέφυγαν με τη σειρά τους κατά της άρσης της απαγόρευσης.