Ξεκάθαρα διαφορετικές απόψεις σχετικά με το ζήτημα της Συνθήκης της Λοζάνης εξέφρασαν κατά τη συνάντηση τους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Τούρκος ομόλογος του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Έλληνας Πρόεδρος δήλωσε πως «Η Συνθήκη της Λοζάνης είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη, δεν παρουσιάζει κενά και δεν χρειάζεται ούτε επικαιροποίηση, ούτε αναθεώρηση, ισχύει ως έχει», ενώ τόνισε ότι «η Συνθήκη δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει τα θέματα αναφορικά με τις αντίστοιχες μειονότητες, καθορίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα, της οποίας τα δικαιώματα γίνονται απολύτως σεβαστά».
Επίσης, επικαλούμενος την παλαιότερη ιδιότητά του, του καθηγητή της Νομικής, υποστήριξε ότι «οι Συνθήκες δεν χρειάζονται επικαιροποίηση, ούτε αναθεώρηση και πρόσθεσε ότι η ερμηνεία του Δικαίου, οι μέθοδοι ερμηνείας του Δικαίου, επιτρέπουν να προσαρμόζεται ο Κανόνας Δικαίου, που εμπεριέχει η Συνθήκη στα εκάστοτε δεδομένα. Αυτό δεν λέγεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Λέγεται ερμηνεία» για να καταλήξει λέγοντας ότι «εάν αποφεύγαμε ορισμένους όρους, που δεν ταιριάζουν και νομικά, ορισμένες παρεξηγήσεις θα είχαν λήξει την ώρα που έπρεπε».
Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν, αφού τόνισε ότι θα μιλήσει και εκείνος ανοιχτά και με ειλικρίνεια, σημείωσε «ότι η σημερινή ημέρα είναι ιστορική και για τις δυο χώρες και για τους δυο λαούς και αισθάνεται μεγάλη ευχαρίστηση που πραγματοποιεί αυτή την επίσκεψη 65 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη του Τζελάλ Μπαγιάρ στην Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την επιθυμία και πρόθεσή του, η επίσκεψη αυτή να αποτελέσει νέο σημείο καμπής στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών».
Αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λοζάνης, υποστήριξε ότι «υπάρχουν εκκρεμότητες σε θέματα που δεν κατανοούνται σωστά», τονίζοντας ότι «94 χρόνια μετά έχουν αλλάξει οι συνθήκες και τα δεδομένα στον πλανήτη, γεγονός που επιβάλλει και την επικαιροποίησή της». Όπως σημείωσε, «δεν είναι μια Συμφωνία μεταξύ μόνο Ελλάδας και Τουρκίας και πρόσθεσε ότι στο μεσοδιάστημα εμφανίστηκαν πολλά νέα θέματα».
Ειδικότερη αναφορά έκανε στους Μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης, θέτοντας το ερώτημα, εάν μπορούν να ζήσουν την θρησκεία τους με βάση την Συνθήκη της Λοζάνης και πρόσθεσε, ότι στη Δυτική Θράκη οι ιμάμηδες εξακολουθούν να μην μπορούν να εκλέξουν τον αρχιμουφτή τους και συνέκρινε την κατάσταση με την εκλογή του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και τις διευκολύνσεις, που -όπως είπε- προσφέρει στη σχετική διαδικασία η τουρκική πλευρά.
Μάλιστα υπενθύμισε, ότι το θέμα αυτό το έχει ήδη συζητήσει στο παρελθόν με Έλληνες πρωθυπουργός, όπως τους κκ. Κώστα Σημίτη, Κώστα Καραμανλή, Γιώργο Παπανδρέου και πρόκειται να το θέσει και στον σημερινό πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα.
Αναφορικά με το Κυπριακό, επισήμανε ότι στόχος του είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, σημειώνοντας ωστόσο, ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Μπούργκενστοκ δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, κατηγορώντας, παράλληλα, την Ευρωπαϊκή Ένωση για μη εκπλήρωση των υποσχέσεών της.