Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παραίτηση του Υπουργού Πολιτισμού ζητούν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί

Την παραίτηση του Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, καθώς και του επιτελείου του, ζητούν ανοιχτά οι ανεξάρτητοι παραγωγοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, σε επιστολή με σκληρούς τόνους, που δημοσιοποίησε η ένωσή τους σήμερα ως απάντηση στις πρόσφατες καθαιρέσεις των ηγεσιών πολιτιστικών φορέων του Υπουργείου.

«Με την πολιτική σας αυτοτροφοδοτείτε την ανθρωπιστική κρίση, η οποία για εσάς μάλλον έχει φιλοσοφική διάσταση, ενώ για εμάς είναι η πραγματικότητα», σημειώνει στην επιστολή της η ΣΑΠΟΕ, η οποία συμπληρώνει ότι «επειδή προφανώς δεν έχετε σχέση με το αντικείμενο του Υπουργείου που αναλάβατε, οφείλουμε να σας θμίσουμε ότι επί των ημερών σας […] καταργήθηκε ο βασικός πόρος για τη δημιουργία και την “αυτοανάπτυξη του ελληνικού κινηματογράφου, που δεν διεκδικούσε χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Στην επιστολή προσάπτεται στον κο Μπαλτά έλλειψη κυβερνητικών πρωτοβουλιών στα χρονίζοντα αιτήματα του κινηματογραφικού κλάδου, πολιτικός τακτικισμός σπίλωσης του κινηματογραφικού κλάδου, και ενοχοποίηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας. «Το 50% του προϋπολογισμού μιας ταινίας πηγαίνει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, με την πολιτική σας λοιπόν καταδικάζεται η παραγωγικότητα», σημειώνει η ΣΑΠΟΕ, συμπληρώνοντας ότι «δεν σας απασχόλησε να εφαρμόσετε το νόμο για τον απόδοση του 1,5% από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και την επένδυσή του σε κινηματογραφικές ταινίες».

Αναφερόμενη στις πρόσφατες απομακρύνσεις των ηγεσιών του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, του Φεστιβάλ Αθηνών, και του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων, η ΣΑΠΟΕ σημειώνει ότι «το μόνο που σας απασχολεί είναι η συστημική σταθερότητα της εξουσίας σας σε κέντρα πολιτισμού και όχι η […] ανάπτυξη και εξωστρέφεια του σύγχρονου πολιτισμού».

«Χορτάσαμε από το “θέαμά” σας, δεν ζητάμε τον “άρτο” σας. Το μόνο που ζητάμε είναι εσείς και το επιτελείο σας να παραιτηθείτε, γιατί ο “πολιτισμός” σας βλάπτει τον πολιτιμό και η άσκηση της πολιτικής σας παράγει πνευματική και οικονομική φτώχεια», καταλήγει η ΣΑΠΟΕ.

Διαβάστε την επιστολή:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΑΠΟΕ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Ιωσήφ Πρωϊμάκης

Share
Published by
Ιωσήφ Πρωϊμάκης