Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση στο σπίτι του δημοσιογράφου Τάκη Χατζή έκαναν μέλη του Ρουβίκωνα

Μέλη του Φεμινιστικού Τομέα του Ρουβίκωνα πέταξαν τρικάκια και έγραψαν συνθήματα στο σπίτη του Τάκη Χατζή. Στην ανακοίνωσή του ο Φεμινιστικός Τομέας του Ρουβίκωνα αναφέρει, μεταξύ άλλων, «η παρέμβαση στο σπίτι του Τάκη Χατζή είναι μια μικρή υπενθύμιση στον ίδιο ότι η θέση που κατέχει, οι διασυνδέσεις και η αναγνωρισιμότητά του δεν αρκούν για να ξεπλυθεί στην κοινωνική συνείδηση. Κανένας δεν είναι άτρωτος». Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Λίγα λόγια για τον Χατζή

Ο Τάκης Χατζής επι του παρόντος, είναι δημοσιογράφος, μικρο-μιντιάρχης, διαπλεκόμενος, επιχειρηματίας λαμόγιο και κακοποιητής γυναικών. Διατηρεί καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο Alpha 989, στο οποίο είναι διευθυντής και εβδομαδιαία εκπομπή στην τηλεόραση του Alpha, ιδιοκτησίας Βαρδινογιάννη. Ήταν -μέσω της συζύγου του- μέτοχος σε off shore εταιρεία στη Βουλγαρία, η οποία συστάθηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Έχει αποδειχθεί ότι το 2014 εισέπραξε πάνω από 250.000 ευρώ για να διαφημίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ στις ιστοσελίδες του, κατά την περίοδο που γινόταν φαγοπότι εκατομμυρίων από το ΔΣ του κέντρου, με παράνομους διορισμούς, απευθείας αναθέσεις, διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε πανάκριβες διαφημιστικές καμπάνιες και χορηγίες σε ιδιωτικά ΜΜΕ. Τα μέσα του ομίλου που του ανήκουν άμεσα ή έμμεσα, είναι τα Provocateur, newpost, sportdog, playboy, η διαφημιστική webjar, στο παρελθόν έχει διατελέσει διευθυντής ειδήσεων στην κρατική ΕΡΤ, χωρίς να πληροί ούτε τα τυπικά αξιοκρατικά προσόντα για μια θέση όπως αυτή και έχει εισπράξει ως αμοιβή 1 εκατομμύριο ευρώ από το Δημόσιο για «υπηρεσίες» που παρείχε. Το εν λόγω σκουπίδι έχτισε την επιχειρηματική και «δημοσιογραφική» του ιδιότητα με γνωριμίες, έχτισε το όποιο όνομα έχει τσεπώνοντας δημόσιο χρήμα με εταιρείες βιτρίνα, αποπειράθηκε να βιάσει μια γυναίκα και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να έχει δημόσιο βήμα, διαμορφώνοντας συνειδήσεις για θέματα που άπτονται της οικονομίας, του πολιτισμού, της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Η καταγγελία

Πριν από 2 περίπου μήνες ήρθε στη δημοσιότητα μια καταγγελία σε βάρος του δημοσιογράφου. Ο Χατζής είχε επιτεθεί στο θύμα και αποπειράθηκε να το βιάσει «γιατί ήθελε να πάρει αυτό που παίρνουν και οι άλλοι». Συμπληρωματικά και για λόγους πληρότητας της πληροφορίας, στον ίδιο χώρο σε διπλανό δωμάτιο, κοιμόντουσαν τα δύο ανήλικα παιδιά του θύματος. Το θύμα πάλεψε σωματικά και κατάφερε να γλιτώσει. Εκτός από την δημοσιοποίηση του περιστατικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη γνωστοποίησή του στην ΕΣΗΕΑ, το θύμα -επίσης δημοσιογράφος και συνάδελφος του Χατζή- κατέθεσε και μήνυση εναντίον του. Ο βιαστής αρνείται το γεγονός, αρνείται ότι υπάρχει μήνυση εναντίον του στις αρχές και καταγγελία στην ΕΣΗΕΑ. Επικαλείται επίσης την ύπαρξη ιστοσελίδων που καταδικάστηκαν στο παρελθόν από τη δικαιοσύνη δημοσιεύοντας την εις βάρος του καταγγελία. Σε αυτή την ιστορία δεν μας εκπλήσσει το παραμικρό. Όλα συμβαίνουν με καταπληκτική ακρίβεια και με χρονική σειρά: Γεγονός, καταγγελία, άρνηση των κατηγοριών, στήσιμο κλίματος με διασπορά ψευδών ειδήσεων, συγκάλυψη του θύτη, συνενοχή.

Η συγκάλυψη

Ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή, όταν στα τέλη του 2020 η Σοφία Μπεκατώρου με την δημοσιοποίηση του βιασμού της, άνοιξε ένα νοητό κύκλο ενθάρρυνσης κι άλλων θυμάτων προκειμένου να μοιραστούν τα τραυματικά βιώματά τους. Η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου αρχικά θάφτηκε από τα ελεγχόμενα συστημικά ΜΜΕ και τους παπαγάλους της δημοσιογραφίας, αλλά όταν δύο μήνες αργότερα η καταγγελία έγινε πλέον ευρέως γνωστή, δέχτηκε τεράστια και ακηδεμόνευτη υποστήριξη από πλήθος απλού κόσμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα εκατοντάδες γυναίκες να βρουν τη δύναμη να καταμαρτυρήσουν τους θύτες τους. Έκτοτε δημοσιοποιήθηκαν και πλήθος άλλων παρόμοιων περιστατικών σεξουαλικής βίας, κάποια από τα οποία έχουν πάρει κάποια νομική οδό, κάποια άλλα παγώνουν μέχρι να ξεχαστούν και κάποια -δυστυχώς πολλά ακόμα- δε θα μαθευτούν ποτέ, είτε γιατί πρόκειται για παραγεγραμμένα εγκλήματα, είτε γιατί οι θύτες χρησιμοποιούν την εξουσία που έχουν για να κρατούν τα στόματα κλειστά. Μια μετριοπαθής και λογική προσδοκία κάθε ανθρώπου θα ήταν, αν μη τι άλλο, να διακοπούν οι εκπομπές του βιαστή Χατζή μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση του. Αντ’ αυτού όμως, ο Χατζής μέχρι και σήμερα και ενώ εκκρεμούν εις βάρος του αυτές οι βαρύτατες κατηγορίες, συνεχίζει να παριστάνει το δημοσιογράφο και σχολιαστή του δημοσίου βίου, λειτουργώντας πίσω από την ασπίδα προστασίας που του παρέχεται. Ασφαλώς και σε αυτές τις υποθέσεις, ποτέ κανένας βιαστής και κακοποιητής δε στήνει μόνος του το σκηνικό της συγκάλυψης.

Με κεντρικό άξονα το ελληνικό πλέον Me too, διάφορα τηλεοπτικά κανάλια (και αντίστοιχα ειδησεογραφικά site) κάλυψαν ώρες επι ωρών τηλεοπτικού χρόνου, φιλοξενώντας θύματα φυσικής ή/και ψυχολογικής βίας, δημιουργώντας τη ψευδαίσθηση ότι στα συστημικά ΜΜΕ υπάρχει ασφαλής χώρος για τα θύματα και κατακραυγή για τους θύτες. Ο μιντιακός συρφετός χρησιμοποίησε εργαλειακά τις καταγγελίες κακοποίησης, ενίοτε πουλώντας αισθητικοποιημένες «ιστορίες της κλειδαρότρυπας» και σκάνδαλα με εμπλεκόμενα επώνυμα πρόσωπα, με μόνο στόχο βεβαίως την αύξηση της τηλεθέασης και κατ’επέκταση των κερδών. Πλην όμως, αρκετοί από αυτούς, φρόντιζαν να αφήνουν αιχμές για την αξιοπιστία των θυμάτων -ιδίως των γυναικών- ή να επικαλούνται το πολυσυζητημένο τεκμήριο της αθωότητας των θυτών ανδρών, ακόμα και για περιστατικά με εξόφθαλμες αποδείξεις ενοχής τους. Αυτά τα ίδια τα κανάλια, με τους ίδιους σοκαρισμένους παρουσιαστές και παρουσιάστριες, εάν χρειαστεί να καλύψουν το αφεντικό τους ή κάποιον δικό τους, αποσιωπώντας και αποκρύπτοντας την ενοχή του, είναι βέβαιο πως θα επιχειρήσουν να το κάνουν, όπως επιχειρείται τώρα η συγκάλυψη στην υπόθεση Χατζή. Και δε θα προσπαθήσουν να συγκαλύψουν για να διασώσουν μόνο τον ίδιο το θύτη, αλλά και όποιους άλλους μπορεί να συμπαρασύρει μια τέτοια αποκάλυψη, για να διασώσουν ακόμα και αυτούς που στήριξαν, προώθησαν ή διόρισαν το θύτη σε μια θέση κύρους χωρίς καμία αξιοκρατία (ακόμα και με απολυτήριο δημοτικού), αυτούς που συνεργάστηκαν μαζί του στη ρεμούλα εις βάρος του δημοσίου, αυτούς που ξέπλεναν και αποσιωπούσαν σεξιστικές συμπεριφορές, σεξουαλικούς εκβιασμούς και προσβολές στους χώρους εργασίας που διοικούσε, εν τέλει αυτούς που πιθανόν να πάρει μαζί του πέφτοντας, αν τελικά πέσει.

Το διακύβευμα είναι να μην επιτρέψουμε να περάσει ακόμα ένας βιασμός στη λήθη. Στο δημόσιο διάλογο, την υπόθεση Χατζή διαδέχτηκαν άλλες πιο πρόσφατες υποθέσεις παρόμοιας υφής, αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα το αφήσουμε να ξεχαστεί. Στεκόμαστε σταθερά και πάντα δίπλα στα θύματα σεξουαλικής βίας, ενάντια σε κάθε βιαστή και σε όποιον τον προστατεύει. Η σημερινή παρέμβαση στο σπίτι του βιαστή Τάκη Χατζή είναι μια μικρή υπενθύμιση στον ίδιο ότι η θέση που κατέχει, οι διασυνδέσεις και η αναγνωρισιμότητά του δεν αρκούν για να ξεπλυθεί στην κοινωνική συνείδηση. Κανένας δεν είναι άτρωτος.

ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ ΛΕΡΩΜΕΝΗ ΤΗ ΦΩΛΙΑ ΣΑΣ, ΔΕ ΘΑ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΗΣΥΧΟΙ

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ

Φεμινιστικός Τομέας Ρουβίκωνα

Πηγή: The Press Project

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά