Σε 11493 ανέρχονται τα παιδιά από 0-17 ετών που έχουν νοσήσει σε διάστημα ενός μήνα, με το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν στο σύνολο των κρουσμάτων κορονοϊού να ανεβαίνει διαρκώς. Η αύξηση των περιστατικών στους ανήλικους ήταν ανάμεσα στους λόγους που οδήγησαν την Επιτροπή Εμβολιασμών να δώσει το πράσινο “φως” για την ένταξη και των μικρότερων εφήβων, από 12 έως 15 ετών, στην εμβολιαστική εκστρατεία.
Για να γίνει κατανοητή η αύξηση, αξίζει να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή τέλη Μαΐου με τέλη Ιουνίου, νόσησαν με κορονοϊό 4027 παιδιά 0-17 ετών. Τον τελευταίο μήνα, δηλαδή, είναι σχεδόν τριπλάσιες οι μολύνσεις στα παιδιά. Η ομάδα 0-17 αφορά στο 10,3% του συνόλου των κρουσμάτων σε σχέση με 9% που αφορούσε πριν από ένα μήνα.
Η επίδραση του τωρινού κύματος στις μικρές ηλικίες έχει φανεί και από τα αλλεπάλληλα κρούσματα σε κατασκηνώσεις το τελευταίο διάστημα, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα. Συρροές περιστατικών ανάμεσα σε μικρούς κατασκηνωτές έχουν εντοπιστεί τόσο στην Καβάλα όσο και στη Χαλκιδική.
“Από την επίσημη καταγραφή από τον ΕΟΔΥ, στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην ηλικία την παιδική και την εφηβική. Τα παιδιά και οι έφηβοι, ως γνωστόν, αποτελούν μία πηγή διασποράς του ιού στο περιβάλλον και κυρίως αυτοί που κινδυνεύουν είναι τα άτομα στο περιβάλλον που είναι ευάλωτα είτε διότι είναι ανεμβολίαστα, είτε διότι λόγω ηλικίας ή υποκείμενου νοσήματος έχουν μειωμένη ανοσοανταπόκριση στους εμβολιασμούς που πιθανώς έχουν κάνει”, ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση της Δευτέρας.
Ο κίνδυνος για post-Covid προβλήματα
Η νόσος Covid-19 στα παιδιά είναι συνήθως ήπια και πολλά την περνούν εντελώς ασυμπτωματικά. “Εντούτοις, και στις άλλες χώρες, όπως και στις δικές μας, ένας μεγάλος αριθμός παιδιών έχει νοσηλευτεί, παρά την ήπια συμπτωματολογία, στα νοσοκομεία.
Τα δεδομένα ως προς την κλινική έκφραση της λοίμωξης Covid από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία αλλά και την Ολλανδία επιβεβαιώνουν τη σπανιότητα μίας σοβαρής νόσου ενός σπάνιου συνδρόμου που σχετίζεται με την Covid, το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο”, εξήγησε η κα Θεοδωρίδου.
Το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας εστιάζεται στο Post-Covid ή Long-Covid σύνδρομο που λαμβάνει διαστάσεις και παρατηρείται έντονα σε νέους ανθρώπους, ανάμεσά τους και παιδιά που πέρασαν τον ιό ήπια, με κατ’ οίκον απομόνωση.
Η αναζήτηση και διευκρίνιση της συχνότητας των συμπτωμάτων που μπορούν να εμφανιστούν μετά τη λοίμωξη Covid-19 και να παραμένουν μήνες μετά τη νόσηση (έχουν καταγραφεί περιστατικά Post – Covid ακόμη και 12 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη) αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης της επιστημονικής κοινότητας.
Οι απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να έχει η νόσος Covid-19 στα παιδιά οδηγούν τις εταιρίες Pfizer και Moderna να δοκιμάζουν τα εμβόλια και σε μικρότερες από 12 ετών ηλικίες. Σύμφωνα με δημοσίευσμα των “New York Times” οι δύο εταιρείες ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, κατόπιν αιτήματος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα μετά την πρόσφατη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών από 12 έως 15 ετών ανοίγει μεθαύριο, Παρασκευή 30/7.