Για «εθνική προδοσία», «έωλους επιστημονικούς όρους» και «αναρμόδιες τοποθετήσεις» κάνουν λόγο από την πλευρά τους οι σύλλογοι Ποντίων, ενώ δεν παραλείπουν πλέον να κάνουν σύγκριση του Νίκου Φίλη με την Μαρία Ρεπούση.
Ο Νομικός και πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας παγκοσμίως με 433 μέλη στο ενεργητικό της), Χρήστος Τοπαλίδης ξεκαθάρισε μιλώντας στο NEWS 247 ότι το 19μελές συμβούλιο της Ομοσπονδίας προτίθεται να ζητήσει εκ νέου την παραίτηση ή και την αποπομπή του αρμόδιου υπουργού.
«Με ένα επίχρισμα επιστημονικότητας, ουσιαστικά ο κ. Φίλης καμουφλάρει την άρνηση της Γενοκτονίας. Με προσχηματικό τρόπο προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι. Δεν μπορώ να γνωρίζω τον λόγο που το κάνει. Μας λέει ότι μιλάει με ιστορικούς και διεθνολόγους και ότι ξέρει πλέον ποια η διαφορά της εθνοκάθαρσης από την Γενοκτονία. Εγώ δεν ξέρω προσωπικά κανέναν ιστορικό που να συμμερίζεται τη γνώμη του. Εκτός και εάν κάνει παρέα με την κα Ρεπούση», δηλώνει ο κ. Τοπαλίδης.
Ο ίδιος μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι εάν ήταν στη θέση του υπουργού, δεν θα άνοιγε δημόσιες επιστημονικές συζητήσεις, γιατί “πολύ απλά ο κ. Φίλης δεν είναι επιστήμονας και φαίνεται ότι λίγα πράγματα γνωρίζει επί τους θέματος”.
Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζουμε ότι ό όρος Γενοκτονία προέρχεται από την ελληνική λέξη “γένος” και από λατινικό “φονεύω” – “uccidere”. Ο όρος διατυπώθηκε πρώτη φορά από τον εβραϊκής καταγωγής Πολωνό δικηγόρο Raphael Lemkin (Λέμκιν) το 1944 λίγο πριν από τη Δίκη της Νυρεμβέργης, κατά των πρωταιτίων της εξολόθρευσης των Εβραίων από του ναζισμού.
«Στις 5/1/1947 οι New York Times χαρακτηρίζουν ως ‘Genocide Under the Law of Nations’ τις βιαιότητες κατά των Ελλήνων του Πόντου υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου. Και εμμένουν ότι μπορεί να υπάρξει ποινική δίωξη για αυτές τις πράξεις. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι όταν έχουμε τις επίσημες θέσεις του ΟΗΕ, της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών κατά της Γενοκτονίας, τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και δεκάδες φορείς με συστηματική ιστορική και πολιτική τοποθέτηση απέναντι σε αυτές τις πράξεις, τότε ποιος κ. Φίλης μπορεί να διαφοροποιεί τη θέση του; Και ειλικρινά, με ποια ιδιότητα;.»
Ήδη η Παμποντιακή Ομοσπονδία κατέστησε σαφές στο NEWS 247 ότι ζητά την παραίτησή του υπουργού Παιδείας. «Δεν μάς αφήνει περιθώριο να υπαναχωρήσουμε από τη θέση μας. Ο κ. Φίλης είναι ένας αρνητής της Γενοκτονίας. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Και δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται δημοσίως στην υποβάθμιση του θέματος. Αντιδράσαμε ήδη την πρώτη φορά που έγραψε σχετικό κείμενό στην εφημερίδα Αυγή, στείλαμε επιστολή στον ίδιο και τον πρωθυπουργό ενάντια στην απόφασή του να αφαιρέσει από την εξεταστέα ύλη των σχολικών εγχειριδίων της Ιστορίας της Γ’ Λυκείου το μοναδικό κεφάλαιο που αφορούσε στον Παρευξείνιο Ελληνισμό του 19ου και 20ου αιώνα και στο οποίο υπήρχε σαφής χρήση του όρου Γενοκτονία, ενώ δεν αποκλείεται να στραφούμε και ποινικά εναντίον του μετά και τη στάση απέναντι στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.»
Ωστόσο, όπως ο ίδιος παραδέχεται δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται αναμόχλευση των ιστορικών εννοιών και απόπειρα υποβάθμισης της σφαγής των Ελλήνων του Πόντου. «Είναι το μεγαλύτερο αγκάθι σε οποιαδήποτε διαδικασία προσέγγισης της Ελλάδας με την Τουρκία σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διεθνούς μονιμότητας. Όμως επειδή η Τουρκία δεν επιθυμεί να δημιουργήσει ακόμη ένα εσωτερικό θέμα, όπως ήδη έχει με τους Κούρδους, κρατά αποστάσεις και με τους Ποντιακής καταγωγής μουσουλμάνους, είτε είναι Ποντιόφωνοι, είτε είναι Τουρκόφωνοι. Και αντί να χρησιμοποιούμε το ιστορικό αυτό κεφάλαιο ως σημαία τη εξωτερικής μας πολιτικής, εμείς ανάλογα με τα συμφέροντα που εξυπηρετούμε, το θάβουμε.»
Παράλληλα, η δήλωση Φίλη προκάλεσε έντονη οργή και στον ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, Κλάους Αθανασιάδη ο οποίος, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού, αποκρίθηκε στον κ. Φίλη ως εξής: «Απλά να επισημάνω στον κύριο Φίλη ότι η ιστορία γράφεται με αγώνες και όχι με θεωρίες και εκτιμήσεις!!!» Μαζί με μία φωτογραφία από την Γενοκτονία που έγραφε: «19η Μαΐου… δεν ξεχνώ, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».