Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Παλαιστίνη: Εκλογές μέχρι το τέλος του 2018

Οι βασικές παλαιστινιακές οργανώσεις, που συνεδρίαζαν επί δύο ημέρες στο Κάιρο, συμφώνησαν να διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας πριν το τέλος του 2018.
Στην τελική τους ανακοίνωση οι συμμετέχοντες, κυρίως η Φάταχ και η Χαμάς, «ζήτησαν από την εκλογική επιτροπή και τα ενδιαφερόμενα κόμματα να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών πριν το τέλος του 2018» και «κάλεσε τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να ορίσει μια ημερομηνία για τις εκλογές αυτές, έπειτα από διαβουλεύσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις».
Οι εκλογές αυτές θα είναι οι πρώτες κοινές που θα διεξαχθούν στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα από το 2006. «Ζητήσαμε από τον αδελφό μας Μαχμούντ Αμπάς να ορίσει τις ημερομηνίες για τις εκλογές αυτές έπειτα από διαβουλεύσεις με τα κόμματα και τις εθνικές δυνάμεις», επεσήμανε ο Χάλιλ αλ Χάγια, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς.
Στην ανακοίνωση χαιρετίζεται εξάλλου η συμφωνία συμφιλίωσης που συνήφθη τον Οκτώβριο μεταξύ της Χαμάς και της Φάταχ υπό την αιγίδα της Αιγύπτου, η οποία χαρακτηρίζεται «μια ρεαλιστική αρχή για να τερματιστεί ο διχασμός».
Έπειτα από δέκα χρόνια αντιπαλότητας οι δύο οργανώσεις συμφώνησαν στις 12 Οκτωβρίου στο Κάιρο η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, να μεταφέρει τις εξουσίες στην Παλαιστινιακή Αρχή ως την 1η Δεκεμβρίου.
Οι συνομιλίες του Καΐρου ξεκίνησαν την Τρίτη ώστε να συνεχιστούν οι προσπάθειες συμφιλίωσης με τη συμμετοχή 13 παλαιστινιακών πολιτικών σχηματισμών.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται «η σημασία να αρθούν όλα τα εμπόδια που δυσκολεύουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αναλάβει αμέσως τις ευθύνες της απέναντι στον λαό».
Ο Αζάμ αλ Άχμεντ, ηγετικό στέλεχος της Φάταχ, διευκρίνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι τα δύο κινήματα θα έχουν ακόμη μία εβδομάδα στη διάθεσή του για να συζητήσουν το θέμα.
«Είναι καθήκον της κυβέρνησης να αναλάβει τις ευθύνες της», τόνισε ο αλ Χάγια, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις (…) για να ανοίξει» το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα.
Ωστόσο ένας άλλος αξιωματούχος της Χαμάς υπενθύμισε ότι το θέμα αυτό εξαρτάται από την Αίγυπτο και παραμένει συνδεδεμένο με την κατάσταση ασφαλείας στο Σινά.
Το κρίσιμο ζήτημα του ελέγχου της ασφάλειας και της τύχης του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς δεν περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν το 2017 από την Παλαιστινιακή Αρχή προκειμένου να αναγκάσει τη Χαμάς να υποχωρήσει επίσης δεν αναφέρεται.
Πάντως ο αλ Άχμεντ διαβεβαίωσε ότι «οι συμμετέχοντες στη σύνοδο συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να αρθούν όλες οι κυρώσεις», χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA