Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ακραίων ισλαμιστών που ζητούν τον απαγχονισμό της Άσια Μπίμπι

Η ζωή έχει σταματήσει στο Πακιστάν και σήμερα, για τρίτη ημέρα, καθώς συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ακραίων ισλαμιστών μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας την Τετάρτη να αθωώσει τη χριστιανή Άσια Μπίμπι, η οποία είχε καταδικαστεί σε θάνατο για «βλασφημία».

Σχολεία, γραφεία και καταστήματα παραμένουν κλειστά, ενώ η κυκλοφορία είναι περιορισμένη καθώς οι διαδηλωτές έχουν κλείσει μεγάλες οδικές αρτηρίες, αλλά και σιδηροδρομικές γραμμές σε μεγάλες πόλεις.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με τους επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης Τεχρίκ-ε-Λαμπάικ Πακιστάν (TLP), που έχει καλέσει σε διαδηλώσεις, για την αποκλιμάκωση της κατάστασης δεν απέδωσαν καρπούς.

Ο επικεφαλής του TLP Χαντίμ Ρίζβι επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες κατέρρευσαν και δεσμεύθηκε να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις.

«Δεν θα σταματήσουμε αν δεν αποπεμφθούν οι δικαστές που ανέτρεψαν τη θανατική ποινή και δεν απαγχονιστεί η Μπίμπι», τόνισε ο Ρίζβι σε υποστηρικτές του στη Λαχόρη.

Τρεις από τις τέσσερις εισόδους της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ ελέγχονται από το TLP, με υποστηρικτές του εμποδίζουν την είσοδο των οχημάτων. Επίσης καίνε αυτοκίνητα και έχουν λεηλατήσει καταστήματα.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να αθωώσει την Μπίμπι καθώς δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία εναντίον της.

Για την Άσια Μπίμπι, μια αγράμματη μητέρα που κατάγεται από την επαρχία του Πουντζάμπ και σήμερα είναι περίπου 50 χρονών, ο εφιάλτης ξεκίνησε το 2009, όταν καυγάδισε με δυο γειτόνισσές της ενώ δούλευαν στα χωράφια. Επικαλούμενες θρησκευτικούς λόγους, οι δύο μουσουλμάνες αρνήθηκαν να μοιραστούν μαζί της ένα ποτήρι νερό. Λίγες ημέρες αργότερα, αφηγήθηκαν το περιστατικό σε έναν ιμάμη της περιοχής, ο οποίος κατηγόρησε την Άσια Μπίμπι ότι «προσέβαλε» τον προφήτη, κάτι που η ίδια αρνιόταν ανέκαθεν.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το πού βρίσκεται η Μπίμπι και η οικογένειά της, με τοπικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι ενδέχεται να έχει φύγει από το Πακιστάν για λόγους ασφαλείας.

Αν και οι περισσότερες κινητοποιήσεις γίνονται έπειτα από προτροπή του TLP, γνωστού για την ιδιαίτερα σκληρή γραμμή του αναφορικά με τη βλασφημία, και άλλα θρησκευτικά κόμματα έχουν επίσης ανακοινώσει ξεχωριστές συγκεντρώσεις.

Το TLP είχε κλείσει τις εισόδους του Ισλαμαμπάντ επί πολλές εβδομάδες τον Νοέμβριο του 2017 και πάλι εξαιτίας μιας υπόθεσης βλασφημίας, η οποία είχε οδηγήσει και στην παραίτηση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του ο ισχυρός στρατός του Πακιστάν προειδοποίησε τους ισλαμιστές ότι η «υπομονή» του έχει όρια.

Η ανοχή του στρατού έχει φτάσει «στο όριό της», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Άσιφ Γκάφουρ.

«Πρόκειται για μια δικαστική υπόθεση και ο στρατός δεν έχει σχέση με αυτό (…) Μην μας εμπλέκετε σε αυτού του είδους τις υποθέσεις», τόνισε, ζητώντας να βρεθεί ένας «φιλικός» διακανονισμός της υπόθεσης.

«Δεν θα ανεχθούμε δηλώσεις εναντίον μας και μπορούν να αναληφθούν ενέργειες βάσει του νόμου και του Συντάγματος», επεσήμανε. «Μην μας αναγκάσετε να αναλάβουμε δράση», τόνισε.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA